Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Důchodci dostávají peněz dost, tvrdí mladí. Milion seniorů nemá ani 12 tisíc

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
31. července 2017
05:10

Až 90 procent mladých lidí nemá představu o tom, jak vysoké starobní důchody Češi pobírají. Většinou je odhadují na 14 až 17 tisíc, reálně jde ovšem o necelých 12 tisíc. Více než třetina mladých se navíc domnívá, že v důchodu není potřeba se uskromňovat, ve skutečnosti se řada důchodců nedokáže „poprat“ s nečekaným výdajem 10 tisíc korun. Průměrný důchod sice dlouhodobě roste, více než polovina seniorů na tuto částku nedosáhne.

Rodiče a prarodiče v důchodu berou 14 až 17 tisíc korun, uskromňovat se nemusí a předpokládám, že na tom budu podobně. Takto odpovídala většina mladých lidí ve věku 20 až 35 let v rozsáhlém šetření finanční a poradenské společnosti Broker Consulting. Alarmující výsledky ukázaly, že až 90 procent mladých nemá jasnou a správnou představu o výši starobních důchodů v Česku.

Mladí i navzdory mediálním informacím pořád doufají, že jejich penze je jistá. Překvapil nás však nízký počet těch, co nevěří v důchody vůbec. V praxi se setkáváme spíše s tím, že statistiky dožití v kombinaci s posouváním věku odchodu do důchodu způsobují v mladých značnou skepsi ve vztahu k penzi,“ komentoval výsledky analytik společnosti Michal Cibulka s tím, že až 25 procent mladých si na stáří neodkládá žádné peníze.

Pouze třetina dotázaných měla obavy z toho, že v důchodu budou mít finanční problémy a že se případně budou muset uskromňovat. Naopak více než polovina očekává přibližně stejnou životní úroveň.

Odchod do důchodu znamená šok

Realita českých důchodů je přitom zcela opačná. Průměrný důchod v červnu letošního roku podle čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11 807 korun. Jak ovšem ukazuje důchodová ročenka, přibližně 1,2 milionu seniorů na tuto částku nedosáhne. V Česku je přitom evidováno 2,4 milionu starobních důchodců, jde tak zhruba o polovinu z nich.

Růst starobních důchodů Růst starobních důchodů | Archiv CNC

„Vstup do důchodu je šokem, kdy příjmy na jednoho člena domácnosti poklesnou o třetinu. I proto 70 procent seniorů vychází jen s důchodem s obtížemi,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Podle něj se až 43 procent penzistů nedokáže „poprat“ s nečekaným výdajem 10 tisíc korun.

Důchody sice v posledních letech kontinuálně rostou, podle Jana Lormana z organizace Život 90 je to ale růst velmi pomalý. „Člověk ve stáří nemá být chudý. Ale dnešní důchod není na důstojné úrovni,“ tvrdí Lorman s tím, že dnes je důchod na úrovni 41 procent průměrné mzdy.

„Mělo by se to strategickým rozhodnutím napříč politickým spektrem stanovit, aby to bylo na úrovni 50 procent,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz. Podle něj je až urážlivé, když politici nesystematicky zvyšují důchody řádově o stokoruny.

Někteří senioři se stydí zažádat o dávky, mají pocit, že selhali. Podívejte se:

sabartnok ( 1. srpna 2017 15:24 )

 Dutchschulzi a máš dojem že když jsi takovej frajer a děláš na sebe a bydlíš ve svém že to je norma podle které se má řídit lidstvo? To samozřejmě tak není. Bylo by to fajn, ale jsou tací, co dělali pro tento stát poctivě celý život, lidé s několika vysokoškolskými tituly vydělávali a zůstaly za nimi výsledky ne 20 30 ale i 50 let a pak najednou tobogán k penzi posranejch 11000 ? Ty tvoje úvahy jsou fakt úsměvné. U vlastní bydlení není nesmrtelný. Je to železná kráva. Namítneš - tak to prodej jdu do menšího.... tak si to jednou zkus. Přeju ti hodně dlouhej život ....

sabartnok ( 1. srpna 2017 11:13 )

 Dutchschulzi to snad nemyslíš vážně. Jestli jo tak jsi hluchý slepý a nevzdělaný. Většina důchodců, co šla do penze 89-99 přesluhovala t.zv. na procenta a když to skončili umřeli. To co neumřeli tak máj víc než ti ostatní zhruba o 4až 5 tisíc ale životní náklady stouply o 100%. Jsme zemí, kde důchodci z valné většiny mají třetinu toho co Němci Francouzi atd. Důchodový věk od 65 let má nevýhodu č.1 : mladí čekají až vypadnou a č2 - dlouho si penze neužijí protože velkou část penze začnou utrácet za léky a bez nich už se neobejdou. Takže laskavě drž pec -ve

suov ( 31. července 2017 21:26 )

Kteří mladí to tvrdi? Ti dementi co cinkali klíči? Ať jdou do ***e, ti už důchod asi vůbec nedostanou, a pak uvidí co to je důchodce,,,

baronessa ( 31. července 2017 18:04 )

Ta reklama na máslo za 52 koruny je skutečně vhodná a potvrzující, jak se důchodci mají. Kolik kousků másla do měsíce si po zaplacení všech poplatků může takový senior dovolit??

bleskbulvar ( 31. července 2017 17:01 )

Co myslíš těmi hovadinami?

Zobrazit celou diskusi