Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stávková pohotovost! Učitelské odbory naplnily hrozbu kvůli nízkým platům

Autor: ČTK, bud - 
5. září 2017
11:45

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že vládní koalice odkládá rozhodnutí o zvýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství. Členové vlády se v pondělí shodli na tom, že chtějí učitelům přidat, ale nedohodli se na tom, od kdy a o kolik. Učitelé se proto začnou připravovat na stávku. Řekl to šéf školských odborů František Dobšík.

Odboráři trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc. Jejich kroky podporují i ostatní svazy.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se během následujících 24 hodin rozhodnou, zda se ke stávkové pohotovosti připojí.

Jednání o zvýšení platů jsou součástí debat o tvorbě státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v návrhu rozpočtu na příští rok vyčlenil na růst platů v celém veřejném sektoru 12 miliard korun, což na uspokojení požadavků na vyšší platy nestačí.

Zvyšovat již schválený padesátimiliardový schodek rozpočtu žádná z koaličních stran nechce. Odboráře vyzvaly ke klidu a dialogu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se o platech mělo rozhodnout do konce září.

Spory o to, kdy zvýšit platy

Koaliční strany se nejdřív chtějí dohodnout na tom, odkud peníze pro učitele vezmou, a poté se chystají rozhodnout o míře zvýšení platů. Další peníze by na ně zřejmě mohly jít z nevyčerpaných rezerv ministerstev a také z peněz, které do rozpočtu proudí díky úspěšnému vývoji ekonomiky. Strany se ale liší v názoru na to, zda mají učitelé dostat přidáno už od listopadu, nebo až od začátku příštího roku.

Nízké platy učitelů kritizují odborníci dlouhodobě. Odbory chtějí docílit zvýšení platů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním druhém čtvrtletí činila 29 346 korun.

Ministr se chce sejít s odboráři. Až to dovolí zdraví

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) se chce kvůli dnes vyhlášené stávkové pohotovosti setkat s odboráři, jakmile to dovolí jeho zdraví. Uvedl to dnes na Twitteru.

Po plánovaném lékařském zákroku by se měl vrátit do práce začátkem příštího týdne. Požadavkům odborů Štech rozumí, učitelé si podle něj lepší platy zaslouží. Stávkovou pohotovost považuje za logický důsledek nenaplnění slibů, které vyvolává frustraci i ostřejší reakce.

„Věcně jsme s deklarovanými požadavky ve shodě, to říkám opakovaně,“ uvedl Štech, který je v současné době v pracovní neschopnosti. Stávkovou pohotovost považuje za logický důsledek dění.

„Nenaplnění slibů vyvolává pochopitelně frustraci i ostřejší reakce. Učitelé byli trpěliví dlouho a navýšení platů si zaslouží. Věřím, že k němu skutečně dojde. Jde o kvalitu a vzdělání dětí a studentů!“ napsal Štech.

Jeho spolupracovníci jsou s odbory v kontaktu průběžně a ministrovi předávají aktuální informace.

 

lalia ( 5. září 2017 13:10 )

Nejen učitelé,ale všichni,kteří chtějí vyšší plat od státu musí jít stávkovat už když si přidávají ministři,poslanci a j.ujídači státních peněz.Prostě stávkovat proti,aby si nezvyšovaly desetitisíce i statisíce sami.V té době udělat pořádnou stávku a demonstraci.Až už je v pokladně 0000,nic na učitele nezbude je pozdě stávkovat.

sores ( 5. září 2017 12:39 )

Přeji jim to, já bych to povolání nemohl dělat ani za hodně Kč. Chce to silné nervy na ty puberťáky z pochybných rodin!!! zajímá mě ale, mají strašně moc dovolené, prac.člověk má max.3 týdny, to jsou placené i za to učitelé že 3 měsíce v roce nepracují?????

kukuku ( 5. září 2017 12:10 )

Chudáčci si myslí, že stát padne na pr*del před jejich stávkou. Jestli bude stávka trvat den, týden nebo měsíc - školy budou opouštět individua úplně stejně blbá jako při nekonání stávky.

Zobrazit celou diskusi