Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nemocný dědeček Michalákových touží ještě vidět své vnuky. Blesku poslal dojemný vzkaz

Autor: Mii - 
4. září 2017
17:28

Ještě jednou vidět své dva vnuky. Po tom touží pan Pavelka, dědeček chlapců Michalákových, který se s prosbou o umožnění kontaktu obrátil na norské úřady. V důsledku vážné nemoci je upoután na lůžko a s vnuky už se v Norsku osobně setkat nemůže. Jeho jedinou nadějí je, že si s nimi promluví alespoň po Skypu. Norské úřady ale mlčí. Pavelka je z celé situace zdrcen. Blesk.cz poslal dojemný vzkaz.

Pana Pavelku vážná nemoc postihla letos v červenci. Je upoután na lůžko a vyžaduje neustálou péči. Do hospicu nešel, to rodina odmítla, stará se o něj sama.

Jiřímu Pavelkovi však výrazně chybí kontakt s jeho dvěma vnuky – dvanáctiletým Denisem a osmiletým Davidem Michalákovými. Norské úřady znemožnily kontakt s rodinou. A pan Pavelka ostatně ani vzhledem ke svému zdravotnímu stavu za nimi do Norska vycestovat nemůže.

Dědeček Michalákových: Snad chlapci vše pochopí

A tak nyní prosí, jestli by si s nimi mohl pohovořit alespoň po Skypu. S žádostí se obrátil Jiří Pavelka na norský úřad Barnevern v Nerde Eiker a jeho ředitelku Lene Grendahl. Zároveň poslal dopis a fotografie, které chtěl, aby byly vnukům předány. Pomáhala mu při tom česká ambasáda v Oslu, která ale nedokázala ověřit, zda Barnevern pěstouny dětí s prosbou kontaktoval. 

Jelikož se norská strana dlouho neozývá a české úřady se podle slov rodiny nesnaží na situaci nic zlepšit, pan Pavelka se nyní bojí, že Norsko kontakt neumožní a ještě ke všemu se jeho vnukové ani nedozví, že tu tahle prosba vůbec kdy byla.

„Vidím vyrůstat Terezku s Martínkem (vnoučata od druhé dcery, pozn. red.) a kluky nemůžu vidět ani přes počítač. Chci, aby jednou věděli, že jsem celé ty roky dělal všechno, co jsem mohl, abych je mohl vidět. Všechno ostatní, naše společné vzpomínky, jsem napsal do toho dopisu. Ten je jen pro ně. Snad všechno pochopí,“ svěřil Pavelka Blesk.cz své pocity.

Video  Vzpomínky plné slz: Michaláková vypráví o tom, jak silné pouto mají její synové.  - TV Barrandov
Video se připravuje ...

Poslankyně vyzvala Zaorálka, aby jednal

Změnu v norském přístupu požaduje i poslankyně Jitka Chalánková, která disponuje plnou mocí zastupovat rodinu Michalákových vůči českým úřadům.

„Zabránit kontaktu dětí s vážně nemocným dědečkem by bylo to nejhorší, čeho se může státní moc na rodině dopustit. Z humanitárních důvodů se roztržené rodiny slučují i během válek. Norsko rozhodování, zdá se, záměrně protahuje,“ uvádí poslankyně v tiskové zprávě.

„Vyzývám proto ministra zahraničních věcí Zaorálka: Zasaďte se neprodleně a osobně o to, aby Česká republika prostřednictvím osobního kontaktu pracovníků ambasády s dětmi ověřila předání zpráv. Jinak budu považovat vaše nedávná slova o pomoci českým občanům v nouzi za špatný vtip,“ vyzvala Chalánková.

Video  Poslankyně Jitka Chalánková o Evě Michalákové  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Neví, jestli zprávy dětem dorazily

Rodina považuje celkovou komunikaci s úřady v Nedre Eiker za nedůvěryhodnou. „Nejdříve promptně vzkázali, že děti si nepřejí dědečka vidět. Následně byl na úřad do Nedre Eiker zaslán alespoň dopis nadiktovaný panem Pavelkou tak, aby prošel cenzurou Barnevernu. Po delší odmlce se úředníci ozvali mimo jiné s tím, že nesmějí komunikovat e-mailem (doposud elektronickou poštou běžně komunikovali). Dopis prý zaslali poštou pěstounům,“ popisuje dřívější právní zástupce Evy Michalákové Pavel Hasenkopf.

„Česká ambasáda následně předala úřadu také fotografie rodiny s dědečkem na památku. Zda se zprávy k dětem dostaly, nikdo netuší – ambasáda se bohužel spoléhá na tvrzení Barnevernu, důvěřuje mu,“ pokračuje Hasenkopf.

Podle něj se jen opakuje to, co se děje celou dobu: „Úřad v Nedre Eiker rodině dlouhodobě nepodává korektní zprávy, protahuje komunikaci a jeho cílem je zachovat status quo. Norové styk nechtějí umožnit, ale nikdy to otevřeně nepřiznají.“

Rodina vnímá, že jediná pomoc zatím přišla od ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD). V červenci se s prosbou o lidský přístup a okamžité umožnění kontaktu obrátil přímým dopisem na norskou ministryni pro děti a rovnost Solveig Horne.

Norské instituce mlčí

Barnevern odebral české matce a otci syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale nechal děti u pěstounů, protože považoval zjištění za závažná. Michalákové vzaly úřady rodičovská práva předloni, otci práva ponechaly.

Matka se snaží o přezkoumání rozhodnutí soudu již více než šest let. Po celou dobu ke kauze zveřejňuje informace, norské instituce se od počátku nevyjadřují. Podle některých expertů však ale není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Video  Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka.  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

amgal ( 5. září 2017 09:15 )

české ministerstvo zahraničí je neschopné dovézt české občany do Česka.

blesk_z_cisteho_nebe ( 5. září 2017 01:56 )

Zeman se nějak přestal angažovat.

kukuku ( 4. září 2017 19:54 )

Zlatý Václav Havel Vám tupým sluníčkářům vyložil západní Evropu jako vrchol demokracie a východní blok jako totalitní koncentrák. Tak to vidíš - Norsko je feudální monarchie, kde na ty dva kluky má norský král Harald asi i právo první noci.

1pravda1 ( 4. září 2017 18:39 )

A jsou ti kluci ještě naživu? Pokud Norsko nebude chtít, tak je nikdo nikdy neuvidí. Tak co Zaorálku neschopný? Další padesátá nota do Norska? Ani tu pitevní zprávu nemáš z Egypta, nic - další nota? Už ať jsou volby, taková neschopnost! A to se po minulých volbách říkalo, že se odvolá norská velvyslankyně, ale naše strana se pos-rala a to jsou české děti.

Zobrazit celou diskusi