Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cukrovkářům pomůže glukometr velký jako kreditka. Zmenšili ho čeští studenti

Autor: David Budai - 
23. srpna 2017
06:05

Počet dětí s cukrovkou v posledních letech dramaticky roste, technika ale zaostává. Zvláště malým dětem kolem pěti až sedmi let a teenagerům schází šikovný glukometr, který by neměl vzhled vhodný spíše pro jejich dědečky nebo babičky. A nebudil mezi vrstevníky posměch. Tři studenti technické univerzity ČVUT proto vymysleli unikátní přístroj o velikosti platební karty a propojili ho s mobilním telefonem. Chytré zařízení by mělo usnadnit život dětem i jejich rodičům.

Počet dětí, které trpí diabetem prvního typu, tedy takzvanou vrozenou cukrovkou, se za posledních 15 let v Česku ztrojnásobil. V současné době má tuto nevyléčitelnou nemoc až 4000 děti, které si musí každý den aplikovat inzulin. Roste i počet cukrovkářů obecně, celkem se s ní léčí 860 tisíc lidí.

Zvláště pro menší děti kolem pěti let a také pro adolescenty je neustálé měření hladiny cukru nepříjemnou záležitostí. Lékaři se shodují na tom, že je to mnohdy vyčleňuje z kolektivu a některé děti dokonce čelí posměchu. Mají tendenci měření spíše ignorovat nebo omezovat na minimum, což je ale nebezpečné. Nepomáhají tomu ani samotné nepříliš vzhledné a poměrně velké glukometry, jejichž podoba se v posledních 10 až 15 letech prakticky nezměnila.

„Aby se děti nestyděly“

„Výrobci své novinky mají, ale pouští je velmi pomalu. Z hlediska diabetologa je navíc důležitá hlavně přesnost a technický design není to, co jako první vytane na mysli,“ řekla pro Blesk.cz lékařka Barbora Suchanová z pediatrické kliniky pražském Motole. Podle ní na trhu chybí glukometry, které by šly s dobou, byly atraktivní a děti nebo mladé lidi motivovaly k měření. „Pomohlo by, aby se za ně nestyděly,“ míní Suchanová.

Situaci v Česku i ve světě chce změnit trojice studentů z pražské univerzity ČVUT. Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous vymysleli a zkonstruovali glukometr, který má minimalistický vzhled, velikost kreditní karty a navíc komunikuje s mobilem. Zařízení, které vypadá spíš jako technologická vychytávka, jim už vyneslo vítězství v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup pořádané společností Microsoft. A také ocenění českého ministerstva zdravotnictví.

Video  Konec velkých glukometrů, Češi ho zmenšili do velikosti kreditky. Jak to začalo?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Vývoj začal na konci roku 2015. Nejprve vznikl hardware a softwarové řešení vznikalo postupně. O rok později jsme se rozhodli navázat řešením pro diabetické děti, se kterým jsme potom vyhráli i tu soutěž,“ uvedl pro Blesk.cz Marek Novák s tím, že se týmu podařilo dobře sladit. Mohl tak bez problémů fungovat. Podle Nováka bylo důležité si důkladně nastudovat hlavně související zdravotnickou problematiku, aby modernizovaný glukometr dobře fungoval.

Šikovná aplikace pomůže rodičům

Zařízení X.GLU je velmi jednoduché, nemá žádná tlačítka, baterii ani displej a bezdrátově komunikuje s chytrým telefonem. To přináší řadu výhod. Rodiče například mohou na dálku přes aplikaci sledovat, zda dítě provedlo měření. A případně zasáhnout, pokud se ukáže, že má nebezpečnou úroveň glykemie. Aplikace totiž umí ukázat i polohu dítěte. Kromě dětí se takto dají na dálku kontrolovat třeba partneři nebo vlastní rodiče v seniorském věku.

Děti mají navíc v aplikaci postavu v podobě jahůdky, která je formou hry motivuje k měření nebo sledování svého zdravotního stavu. Za měření například sbírají body. „Jahody jsou ovoce, které má nejnižší glykemický index. Zároveň vypadá jako kapka krve,“ říká Barbora Suchanová, která aplikaci navrhla a vytvořila.

Mladí chtějí moderní design

Právě motivační prvek a možnost komunikace na dálku oceňují i lékaři. Obecně totiž platí, že čím je měření za den více, tím lépe. Jednoduché a moderní řešení má navíc šanci oslovit i mladé. „Nejvíce z toho bude benefitovat adolescentní skupina. Všechno totiž stojí na disciplíně a motivaci, proto musíme jít s dobou,“ říká lékařka Suchanová, která už dokonce trojici pozvala, aby přišli svůj glukometr představit na její kliniku.

Studenti v soutěži porazili 54 týmů z celého světa a získali ocenění ve výši 250 tisíc dolarů (zhruba 5,5 milionu korun). Přístroj teď chtějí během jednoho roku dostat do výroby a na trh. Nyní proto hledají investora pro dokončení programu a zahájení výroby prvních glukometrů. Potřeba je ještě asi milion euro (26 milionů korun).

VIDEO: Jak funguje glukometr českých studentů?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi