Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Katarský princ souložil se žačkami, po Česku chtěl odškodné za vazbu. Peníze neuvidí

Autor: ČTK, ula - 
14. srpna 2017
07:30

Katarský princ Hámid bin Abdal Sání se vzdal snahy získat od českého státu odškodné 225 000 korun za nezákonné vazební stíhání. Proti dubnovému rozhodnutí soudu, že nemá na odškodné nárok, se neodvolal. Informuje o tom portál Lidovky.cz.

Soud tehdy zároveň uznal, že Sáního práva byla porušena. Sání byl v Česku po vleklém procesu odsouzen za sexuální styky se školačkami k 11 měsícům vězení a k vyhoštění.

„Lhůta pro odvolání uplynula, odvolání ve věci neevidujeme,“ potvrdila portálu Hana Wagnerová, zástupkyně tiskové mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, jenž spor Sáního a českého ministerstva spravedlnosti rozhodoval.

Obhájkyně: Je to naše vítězství

Sáního právní zástupkyně Anna Větrovská považuje rozhodnutí soudu za vítězství svého klienta. Ačkoliv kompenzaci mu soud nepřiznal, v podstatě sporu se podle ní postavil na jeho stranu. „Rozsudek konstatuje postupem českých soudů porušení práva nebýt zbaven osobní svobody jinak než ze zákonem stanovených důvodů a v souladu s řízením stanoveným zákonem. Toto konstatování bylo pro žalobce cílem a podstatou tohoto řízení,“ vysvětlila portálu Větrovská, proč nakonec její klient nevyužil možnosti odvolání.


VIDEO: René Nagy zneužil děti, dostal 20 let


Sání byl ve vazbě od svého zadržení v září 2004. K porušení jeho práv vyplývajících z Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod došlo podle verdiktu následným rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 2 i nadřízeného pražského městského soudu. Oba soudy ho totiž odmítly propustit z cely, ačkoliv tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl v dubnu 2005 o jeho předání do Kataru. Sání tak ve vazbě zůstal o 4,5 měsíce déle, než měl, dokud Nejvyšší soud nepřerušil jeho trestní stíhání.

Žalované ministerstvo spravedlnosti argumentovalo tím, že vazbu nelze považovat za nezákonnou, protože Sání byl následně odsouzen. Osobní svobodu by ztratil tak jako tak, protože české soudy mu po vleklém procesu uložily trest vězení ve zcela stejném rozsahu, jaký měla jeho vazba.

..krakonos500 ( 15. srpna 2017 23:49 )

Nikoliv. S šestiletou se oženil, ale souložil s ní až v jejích devíti letech, protože to byl charakter. Tak je to správně podle koránu, jímž se časem budeme muset i my řídit. Každé dvě hodiny mlátit palicí o zem a podřezávat nevěřící. Prostě multi-kulturní obohacení.

villon ( 14. srpna 2017 22:12 )

Ptáka nosim zásadně vlevo!

villon ( 14. srpna 2017 22:09 )

Ty holčičky museli řvát blahem, no řekněte, takovej simpaťák. Kdoví, kolik jich vopychal doma? A jakej má rekord? Mohamed mislím jebal šestiletý, ne?

sores ( 14. srpna 2017 14:07 )

Jo pokud se vyplatil několika milióny ne 10 nebo 20 ale rovnou 30-40 kdo by odmítl??? Takový člověk na světě neexistuje!Čmoud úchylný je nesmírně zazobaný má miliardy tak např.30 mega je pro něj 300 Kč. nikdo by neodolal, prachy zaručují svobodu. V Česku jsou Kč až na 1. místě!!!!!

hafblaf ( 14. srpna 2017 11:39 )

Kolik asi dostal ministr Němec, nemyslím let, nebo, že by pedofilie u bohatých barabů nebyla trestná?

Zobrazit celou diskusi