Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do centra Krumlova jen za poplatek? „Invazím“ turistů se brání i další města

Autor: mah - 
30. července 2017
05:01

Český Krumlov nedávno schválil novou strategii pro cestovní ruch. Ta mimo jiné počítá s tím, že by turisté měli v budoucnu za vstup do historického centra platit. Město by s podobným pravidlem bylo v Česku zřejmě výjimkou. Další oblíbené turistické destinace, včetně Prahy, totiž o podobných krocích neuvažují. Jinde ve světě ale není regulace turistů ničím neobvyklým. Města tak reagují na nespokojenost místních i nebezpečí, že davy poničí památky, kvůli kterým do míst vlastně přijíždí.

Asi každý z nás má s davy turistů spojené zejména hlavní město. Není se čemu divit. Především v létě Karlův most, královská cesta i další místa praskají ve švech. Podle radního pro kulturu a cestovní ruch Jana Wolfa (KDU-ČSL) přijíždí do metropole čím dál víc návštěvníků. Letos by se jich v pražských hotelech mělo ubytovat přes 7,5 milionu, další dva miliony prý hlásí statistiky služby Airbnb.

Praha by turisty ráda dostala i mimo centrum

Podle Wolfa ale restrikce nejsou vhodnou formou regulace. „V Praze se snažíme lákat i kvalitnější druh turistů, takové, kteří nepřijedou pouze za památkami, ale také za kulturou, nebo takzvaným kongresovým turismem,“ řekl k tomu radní pro Blesk.cz s tím, že cílem je návštěvníky rozprostřít po více místech v hlavním městě.

Praha se proto snaží rozvíjet i místa, kde v současnosti na turisty příliš nenarazíme. Jedním z příkladů jsou Holešovice, kam by v budoucnu měla mířit velká část lidí, kteří si ze své cesty chtějí odvézt i kulturní zážitek. Radní uvedl například plány, které má Praha se Stromovkou a vedlejším Výstavištěm. Zmínil také plány na výstavbu koncertní síně u stanice metra Vltavská.

Kutná Hora se davů nebojí

Ani v Kutné Hoře regulace pohybu lidí po historickém centru zatím není na pořadu dne. „Jsem si vědom, že některé památky včetně městských center s tím problém mají. Kutná Hora, respektive její historické jádro, není turisty přelidněné, neboť nejnavštěvovanější památkou je areál katedrály Nanebevzetí Panny Marie s kostnicí v Sedlci, dále pak chrám sv. Barbory, Hrádek a případně další pamětihodnosti,“ uvedl Ondřej Seifert, vedoucí odboru památkové péče v Kutné Hoře.

Podle něj ale na některých místech problém s přelidněností památek existuje, a je třeba ho řešit. Pozastavil se ale nad tím, zda by Český Krumlov zvládl ohlídat všechny vstupy do historického centra. 

Pro Kutnou Horu podle Seiferta představuje problém spíš blízkost Prahy. Mnoho lidí tak do Kutné Hory přijede na jednodenní výlet, kdy si projdou největší památky a následně odjedou do hotelu zpátky do hlavního města.

Ve světě je regulace čím dál častější, první byla Barcelona

Český Krumlov by v případě regulace počtu lidí ve svém historickém centru nebyl ale osamocen. Ve světě přibývá měst, která zjišťují, že naštvaní místní, kteří se musí v životě neustále tlačit davem zvědavců s fotoaparáty, nejsou jediným problémem. Zástupy turistů mnohé památky totiž v podstatě likvidují.

Pravděpodobně prvním městem, které se v zájmu svých obyvatel rozhodlo omezit turismus, byla španělská Barcelona. Už před třemi lety publikovala jedna z lokálních političek komentář pod názvem „Masový turismus může zabít město, zeptejte se obyvatel Barcelony“. Podle ní přemíra turistů místním nejen znepříjemňovala, ale přímo znemožňovala život v populárních částech města.

Podívejte se na krásy Krumlova:

Tou političkou byla Ada Colau, současná starostka katalánské metropole. Pod jejím vedením se radnice vrhla do boje s turismem. Jeho výsledkem je omezení výstavby nových hotelů a konec vydávání povolení ke krátkodobému pronajímání bytů.

Do Benátek jen se vstupenkou?

Jako odstrašující případ pro Barcelonu uvedla Colau Benátky. Podle barcelonské starostky jde o město, ze kterého musí obyvatelé vycestovat, i když si chtějí koupit spodní prádlo“, a kterému nejvíce hrozí, že se stane pouze prázdným skanzenem. I ve slavném městě gondol si ale začínají uvědomovat, že turistů je moc.

A není se čemu divit. V Benátkách žije přibližně 55 tisíc lidí. Ti se ale musí denně potýkat s davem až 60 tisíc cestovatelů, kteří dychtí vidět půvab a „klid“ tamních lagun. To, že se situace stává neudržitelnou, začalo být jasné, když se ve městě začaly objevovat cedule s nápisy „turisté odejděte, ničíte to tady“.

To tamní zastupitele donutilo jednat. Pro začátek začne město počítat turisty na nejnavštěvovanějších místech, a jejich počty bude sdílet živě na sociálních sítích. Podle místních médií je ale ve hře i stejná varianta jako v Českém Krumlově.

V Dubrovníku pod dohledem kamer

Počítat lidi začali i v mezi Čechy populárním Dubrovníku v Chorvatsku. V tamním starém městě nesmí být více než osm tisíc lidí. Radnice proto nechala k branám města nainstalovat speciální kamery, které počítají, kolik lidí se v křivolakých uličkách starého města zrovna nachází.

„Více než osm tisíc lidí najednou staré město ničí, v momentě, kdy se limitu dosáhne, vstup do starého města omezíme,“ řekl k novému opatření v lednu starosta Dubrovniku Andro Vlahušić. Populární dovolenkové město Čechů na příval turistů muselo reagovat. Se stavem ve městě totiž nebyla spokojená ani organizace UNESCO.

bullshit ( 30. července 2017 13:53 )

Carmin není vemeno ale hloupý homo. Nechť je též OSVČ ( nic mu v tom nebrání, pokud tedy něco umí ) a též místo placení daní jezdí za vydělané peníze řemeslem po světě. Je to každého volba. Neměl by on, co by kolbenkář, žádnou placenou dovolenou, žádné stravenky, žádné ochranné pomůcky a nic by si neukradl z práce domů. Navíc by byl jistě rád obdařen EET. Jako kolbenkář též neplatí celé pojštění, velkou část platí zaměstnavatel. I na něj se vztahuje sleva na poplatníka. Účtenku z hospody mu jistě rád proplatí i zaměstnavatel. Hele blbe, než vypotíš takovou kravinu cos napsal, ověř si fakta a skutečnosti ohledně daní, uplatnitelných nákladů a dalších věcí. Už vidím jak žebráš u toho OSVČ, aby Ti spravil auto, hajzlík, topení, prtože jako správný komunista neumíš nic než házet žluč na ostatní. Tvoji hloupost ukazuje i to, že se mylně domníváš, že pokud uplatníš paušál tak si něco dalšího dáváš do výdajů.

bizon_pepa ( 30. července 2017 09:37 )

Ten nadpis, že města se brání turistům, zní zajímavě. A nakonec z toho vypadne, že se jim brání jen bohatá Barcelona.

carmin-je-vemeno ( 30. července 2017 09:14 )

jsi (I)

barracuda.sro ( 30. července 2017 07:51 )

Nevím jestli je to správný krok, co podnikatelé a živnostníci ,kteří jsou z turismu živi. Tady to zavání" Házením klacků po nohy"!!!

bursik ( 30. července 2017 07:09 )

Clanek dava impuls k zamysleni,turista je neco jineho nez dav! V Karlovych Varech ,Praze,atd. masa lidi zije z batohu a odjede.Z toho nikdo nic nema,ani mesto ani opravdovy obdivovatel atraktivnich destinaci. Velmi prelidnene v sezone jsou nejen mesta ale i jezera.Reseni invazi neni jednoduche

Zobrazit celou diskusi