Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Božena (29) chytila zákeřnou bakterii: Dehydrovaná strávila 4 dny v izolaci

Autor: ula - 
5. srpna 2017
18:38

Božena (29) ráda jezdí v letních měsících na různé hudební festivaly, na letošní začátek prázdnin ovšem jen tak nezapomene. Na druhém festivalu dostala průjem a vysoké horečky. Snažila se brát léky a jíst pouze rohlíky, nakonec ale skončila na infekční ambulanci v nemocnici, kde si ji nechali na izolaci 4 dny. Diagnóza - bakterie E.coli.

„Byla jsem na dvou festivalech, v průběhu druhého mi začaly střevní potíže. Nejprve jen průjem a druhý den vysoké horečky, kolem 39,5° C, takové jsem neměla, ani nepamatuji,“ řekla Blesk.cz mladá žena.

V té době byly státní svátky, lékárny v nejbližším městě byly zavřené, tak nevolnost léčila léky proti horečce, jedla jen suché rohlíky, pila pouze minerálku nebo černý čaj. „Ve chvíli, kdy kolem vás všichni pijí alkohol, to bylo hodně těžké,“ směje se Božena.

Horečky sice přešly, ale teplota zůstala zvýšená, přidalo se zvracení, takže Božena s přítelem raději odjeli předčasně domů, rovnou na infekční ambulanci Thomayerovy nemocnice v Praze.

„Myslela jsem, že dostanu antibiotika a půjdu domů, ale nechali si mě tam 4 dny, kvůli dehydrataci a podezření na salmonelózu,“ popisuje Božena.

Zákeřná bakterie

Podezření se nakonec nepotrvrdilo, ale Boženě našli ve vzorku stolice a v krvi streptokoky a hlavně bakterii E.coli. „Byla jsem izolovaná, každý má na infekčním oddělení svůj pokoj, ven jsem směla jen do sprchy a čtyři dny působily jako věčnost,“ vzpomíná na pobyt v nemocnici dívka. Navíc celou dobu strávila na kapačkách a dietě.

„E.coli je jedna z nejlépe prostudovaných bakterií, to však neznamená, že o ní víme úplně všechno. Existuje totiž několik různorodých kmenů. Je součástí střevního traktu všech teplokrevných živočichů, kde se podílí na správné rovnováze probíhajících procesů. Z těla se vylučuje stolicí a pokud hygiena není dostatečná, kontaminuje ruce, předměty a okolní prostředí. Ve vodě je považována za indikátor fekálního znečištění,“ řekl Blesk.cz Rastislav Maďar, lékař a Prezident Fóra infekční, tropické a a cestovní medicíny. 

Mezi příznaky patří průjmy, které vedou k dehydrataci, nevolnost, nechutenství, slabost, bolest břicha a samozřejmě zvýšená tělesná teplota. „V extrémních případech mohou některé kmeny E.coli způsobit selhání ledvin a dokonce úmrtí,“ doplňuje lékař.

Kde se můžete nakazit?

V zásadě E.coli existuje všude na světě, nákaza je možná i ve vyspělých zemích včetně populárních evropských dovolenkových destinací Čechů. A stačí málo - neumyté ruce - a nejen vaše, ale třeba i personálu, který vás obsluhuje v restauraci. „Kontaminované ruce nebo přímá fekální kontaminace prostředí mohou přenést E. coli téměř kamkoliv. Do organizmu vstupuje v rámci běžného života ústy, tedy opět přes kontaminované ruce, vodu nebo jídlo,“ doplňuje Maďar.

Video  Jak si správě umýt ruce.  - Marie Šilhová
Video se připravuje ...

Hamburgery nebo nemyté ruce? 

Božena samozřejmě zpětně přemýšlí, kde se mohla nakazit. „Mohly to být hamburgery ze stánku, točená zmrzrlina, ale i maso, které jsem těsně před festivalem kupovala v řetězci a dávala ho do zelňačky. Také to mohlo být moje pití festivalové vody z kohoutky a samozřejmě moje či neumyté ruce obsluhy u stánku, vyjmenovává a vzápětí dodává: „Minulý rok jsem experimentovala s veganstvím a to mělo velkou výhodu - tahle věc se nedala chytit.

Mořské plody, grilované maso i zelenina

Ale ani strava bez masa není bezpečná, i když základem je vyhnout se nedostatečně tepelně upravenému masu a vodě, která není pitná. „V méně vyspělých zemích, a to platí i o hotelích v severní Africe jako Egypt, Tunis nebo Maroko, je lepší upřednostnit tepelně zpracovanou zeleninu před syrovou a ovoce, které si sami oloupáme nebo omyjeme a nakrájíme,“ radí lékař. Pokud se našeho jídla dotýkají cizí ruce a není tepelně upravené, nemůžeme si být jeho nezávadností jistí ani v lepších hotelech s all-inclusive. Raději upřednostňujte grilovanou či dušenou zeleninu před syrovou.

Kontaminované může být i nepasterizované mléko či mléčné výrobky, nedostatečně ugrilované maso nebo polosyrové plody moře.

Léčba dietou

Božena je nyní na dietě, nesmí pít alkohol, nesmí smažené, mastné, sladké nebo nadýmavé jídlo a musí chodit na kontroly k lékaři. Samotná přítomnost bakterie totiž neznamená automaticky nutnost léčby např. antibiotiky.

„Málokdo však ví, že proti E.coli (konkrétně proti kmenu ETEC) existuje i preventivní vakcína, která je ve formě nápoje. Je k dispozici pro děti od 2 let a dospělé a má chuť šumivé malinové limonády. Chrání současně i před cholerou, dvě dávky (u dětí do 6 let tři dávky) se musí vypít v odstupu 1 až 6 týdnů. Když se k tomu přidá preventivní užívání probiotik a disciplína u stravování, průjmu se můžeme vyhnout,“ radí Maďar.

Boženu teď čeká pár týdnů diety a abstinence, takže na letní radovánky může na chvilku zapomenout. „Rozhodně teď budu pít jen balenou vodu, častěji si mýt ruce a pokud nebude na festivalech mýdlo, budu si vozit svoje. A také si dám pozor, aby hamburgery byly pořádně propečené,“ uzavírá.