Adéla má čtyři malé děti. Když tomu nejmladšímu nebyl ještě ani rok, onemocněla rakovinou. Nejprve šlo o rakovinu prsu, pak se objevily metastáze v játrech a kostech.

„Člověk čumí jako puk. Prý trvá dvě až tři hodiny, než se člověk zklidní z největšího šoku. To už je obvykle na cestě domů,“ říká Adéla, podle které v Česku rozhodně chybí tzv. onkologická sestra.

Tu mají v zahraničí a ta je s člověkem při zjištění diagnózy a následně s ním tráví další třeba tři hodiny. Jelikož Adéla pracovala jako zdravotní sestra, začala ze všech sil bojovat.

„Chtěla jsem co nejrychleji všechna vyšetření. Třeba objednací doba na CT bývá až měsíc. Takže jsem jim řekla, že tam klidně i přespím. Všechno jsem si musela vydupat,“ popisuje mladá žena, která tak díky tomu měla všechna vyšetření asi do šesti týdnů, ač to často může trvat i tři měsíce.

Aby se udržela v psychické pohodě, raději prý nepátrá na internetu, jakou má třeba prognózu, resp. jak dlouho může s nemocí žít. „To bych se z toho dříve zhroutila! Internet je zrádný. Já mám naštěstí manžela, který je programátor, a je schopný ty informace protřídit a oddělit zrno od plev,“ tvrdí Adéla, která je velkou bojovnicí.

„Nic mi není. Ale podle doktorů je to už horší,“ směje se a tvrdí, že nemá žádné fyzické obtíže, kromě nežádoucích účinků léků. „Většina lidí nemá problémy, dokud to třeba nemá na mozku nebo hodně postižené plíce,“ vysvětluje a na druhou stranu přiznává, že chemoterapie jí daly hodně zabrat.

„První jsem měla v den, kdy měla dcera první narozeniny. Díky tomu jsem měla pocit, že to prostě vybojuju. Na začátku to ušlo, ale potom už mi bylo hodně špatně,“ prozradila Adéla.

Nikdy se nevyléčí

Rakovina u Adély zmizela, jenže se objevila znovu. „Když si člověk projde rakovinou, tak má strach do smrti. Vím, že nikdy nebudu vyléčená a pořád budu brát léky. Člověk pořád bojuje se strachem,“ říká Adéla s tím, že strach působí psychosomatické obtíže. Nemocný člověk prý bojuje i s obezitou. Běžně každý přibere deset, někdy i dvacet nebo třicet kilo.

Trpí celá rodina

Podle Adély trpí nemocí hlavně lidé okolo ní. „Pro rodinné příslušníky je to hrůza a stres. Když přece máte někoho rád, tak nechcete, aby vám umřel,“ říká Adéla. Nad vodou ji drží manžel, který prý zažil hrozně krušné časy a také jeho teta, která přijela z Londýna, aby pomohla. Nemoc nese velmi těžko i její nejstarší syn, kterému je nyní 9 let.

„Měl strach a bylo to na něm vidět. Kvůli chemoterapiím jsem měla pro děti hlídání. Jednou jsem měla toho nejstaršího doma a už bych to znovu neudělala,“ řekla Adéla.

Fotogalerie
6 fotografií