Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

E-shopy prodávají „zázračné“ léky. Experti: Padělky ohrožující zdraví

Autor: ula - 
26. května 2017
06:25

Počet webových stránek, které nabízejí padělky léků, nelegální přípravky a rádoby zázračné doplňky stravy, roste. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal v poslední době řadu tipů na weby, které nabízejí přípravky bez ověřené kvality, účinnosti a bezpečnosti. Tyto léky mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví.

„Setkáváme se s různými přípravky, které slibují rychlou léčbu závažných onemocnění nebo také detoxikaci organismu či zbavení se parazitů,“ uvádí ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta a dodává: „Cena je zpravidla značně přemrštěná a po prozkoumání složení lze v řadě případů konstatovat, že se jedná o doplněk stravy či kosmetiku, tedy o výrobek bez jakýchkoli léčebných účinků.“

Podvodné internetové obchody

U podnětů na prošetření takových výrobků se jejich podatelé zpravidla domnívají, že by mohlo jít o léčivé přípravky, přičemž dané výrobky jsou nabízeny ke koupi prostřednictvím e-shopů.

Na webových stránkách e-shopu však nebývá uveden jakýkoliv identifikační údaj prodejce či výrobce. K prošetření daného podnětu tedy chybí nezbytné podklady a zároveň chybí i subjekt, který by tyto podklady na vyžádání SÚKL předložil.

Muž si tiskl sám recepty a razítka, léky pak prodával na internetu:

Nedohledatelní šmejdi cílí na seniory

V těchto případech selhávají i pokusy vypátrat odpovědné subjekty například prostřednictvím kontrolního nákupu nebo pátráním po osobách, které mají registrované příslušné internetové adresy (často anonymně v zahraničí, zvláště ve třetích zemích, jako je např. Panama či USA).

S vysokou pravděpodobností se jedná o podvodné obchody ve smyslu tzv., „šmejdů“. Výrobkům jsou na daných stránkách jednoznačně přisuzovány léčivé nebo preventivní účinky (často hraničící se zázrakem), jsou doporučovány významnými světovými, avšak neexistujícími lékaři a odborníky, popřípadě zázračně uzdravenými neexistujícími lidmi, podle grafického ztvárnění a jednoduchosti zjevně cílí na seniory.

Ústav: Občas jsme na podobné případy krátcí

„Často jsme na podobné nabídky krátcí, například proto, že se jedná o zahraniční subjekt, který s námi jednoduše nekomunikuje. Považujeme proto za důležité české pacienty před podobnými praktikami varovat,“ vysvětluje postup Blahuta.

Na takových webových stránkách bývají často zobrazeny fotografie „lékařů“ či jiných „odborníků“ s odkazem na jejich odborné názory a zkušenosti s výrobkem. Pokud však spotřebitel začne po daném odborníkovi pátrat, zjistí, že nikdo takový neexistuje a že se jedná o fiktivní osobu a ilustrační fotografii.

Petice proti šmejdům, kterou zorganizoval Blesk. Byla zapsána do knihy rekordů:

Video  Petice proti šmejdům byla zapsána do knihy rekordů.  - David Malík, Eva Fraňková
Video se připravuje ...

Pozor na lákavé nabídky

Lákavá může být i zdánlivá ekonomická výhodnost, například v podobě nabídky dalších balení zdarma při koupi určitého množství přípravku. SÚKL před takovými nabídkami důrazně varuje a vždy doporučuje obrátit se na lékárnu, která může nabídnout celé spektrum registrovaných léků, u kterých byla ověřena kvalita, účinnost a bezpečnost.

V případě nákupu léků na internetu se pak stačí řídit jednoduchými pravidly:

1. Zásilkový výdej (prostřednictvím internetu) může v ČR zajišťovat pouze „kamenná“ lékárna. Lékárny, jejichž provoz je řádně schválen SÚKL, jsou k dispozici v databázi lékáren.

2. Zásilkovým způsobem je možné vydávat pouze v ČR registrované léky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Obojí je možné si ověřit v databázi registrovaných léčiv.

SÚKL varuje před nákupem produktů určených k léčbě zdravotních problémů na těchto internetových stránkách: 

  • Thajský ráj (e-shop)
  • Antiwormsshop
  • Europe-Pharm
  • Natural Health (Chinese medicine)
  • DiaRemedium
  • Levitra original

Prostřednictvím takových webových stránek bývají nabízeny:

  • padělky a nelegální produkty,
  • doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti,
  • přípravky neregistrované v České republice,
  • léky, jejichž registrace byla pozastavena či ukončena v evropských zemích či celosvětově, a to z důvodu výskytu zvýšených zdravotních rizik,
  • léky vázané pouze na lékařský předpis, a to s ohledem na nutný lékařský dohled při jejich užívání, který může minimalizovat rizika zdravotních komplikací,
  • produkty bez ověřené kvality, účinnosti, a tedy s možným rizikem na zdraví.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi