Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světu hrozí epidemie tuberkulózy. Léky na ni přestávají fungovat

Autor: Mii - 
24. března 2017
11:50

Ne zika, ebola ani malárie. Tou nejhorší nemocí, která bude v následujících letech sužovat svět, bude nejspíš tuberkulóza. Vědci varují, že se objevil nový kmen tuberkulózy, který je odolný současným medikamentům a již nyní je zodpovědný za každý pátý případ této nemoci.

Jen za rok 2015 doktoři zaznamenali 480 tisíc případů tohoto nového kmene tuberkulózy a každým rokem počet roste. V tuto chvíli se nejvíce objevuje v Indii, v Rusku a Číně, ale je jen otázkou času, než se ve velkém dostane do zbytku světa.

Tuberkulóza zabíjí víc než HIV/AIDS

Každý rok tuberkulóza vezme více životů, než kterákoli jiná infekční nemoc. Víc než HIV/AIDS. V roce 2015 zabila 1,8 milionu životů. Z tohoto počtu se 60 % všech smrtí odehrálo v šesti zemích – Číně, Indonésii, Indii, Nigérii, Pákistánu a jižní Africe.

Profesor Keertan Dheda z Univerzity Kapského Města a šéf studie, která poznatky o novém kmenu tuberkulózy přináší, tvrdí, že situace je závažná. „Odolnost proti antituberkulózním lékům je globální problém, který podlamuje snahy o vymýcení nemoci na celém světě,“ popisoval profesor.

„I v klasickém případě se tuberkulóza léčí těžko. U nových kmenů ale může léčba trvat i několik let a mít nepříjemné vedlejší účinky. Nakažení lidé mezitím budou nemoc šířit dál,“ dodal Dheda s tím, že je podle něj třeba přiznat si serióznost situace a okamžitě změnit celosvětový přístup k nemoci.

Tuberkulózu v Česku testuje supermoderní laboratoř, podívejte se:

Video  Supermoderní laboratoř na Bulovce  - Jan Jedlička, Kristýna Beránková
Video se připravuje ...

Každou vteřinu se někdo nakazí tuberkulózou

Tuberkulózu způsobují bakterie skupiny Mycobacterium tuberculosis. Nemoc je infekční a může postihnout jak lidi, tak zvířata. Obvykle napadá plíce, ale existují i případy, kdy se dostala do jiné části těla. Zpravidla se šíří kýcháním nebo kašlem.

Většina infekcí tuberkulózy je ale asymptotická, v aktivní onemocnění přejde zhruba každý desátý případ. Z toho důvodu se předpokládá, že bakterií M. tuberculosis je infikovaná třetina světové populace a zhruba každou sekundu je infikován nový člověk. Léčba nemoci je náročná a spočívá v dlouhodobém podávání různých antibiotik.

Tuberkulóza se u lidí objevuje již od pravěku. Největší aktivitu však zaznamenala během 18. a 19. století, kdy po celé Evropě zabila miliony lidí. Tehdy se jí začalo přezdívat „bílý mor“. Ve 20. století zabila 100 milionů lidí.

Antibiotika přestávají účinkovat

Účinná léčba tuberkulózy přišla až okolo roku 1950 s třemi druhy antibiotik – streptomycinem, isoniazidem a kyselinou paraaminosalicylovou. Nadužívání antibiotik ale v posledních letech způsobuje, že tradiční antibiotika přestávají být účinná.

Podle amerického experta a doktora Davida Dowdy z Bloombergské školy veřejného zdraví je proto epidemie tuberkulózy „za dveřmi“. „Je dost možné, že během následujících deseti let vypukne globální epidemie tuberkulózy, kterou nebude možné klasicky léčit. Stejně tak je ale možné, že se situace uklidní. Rozdíl mezi těmito variantami je v ochotě nastavit potřebná kontrolní pravidla,“ napsal v komplementárním výzkumu.

agfor ( 24. března 2017 12:49 )

Když sem nepustíte tu islámistickou sebranku, tak se tolik bát nemusíme. Jsou to bacilonosiči.

sores ( 24. března 2017 12:17 )

Musí se přeci příroda postarat aby se lidstvo vyměnilo a to hodně velkým úbytkem jako když byl mor a vymřelo několik mega lidsta včetně španělské chřipky. To ve 2 světové jich tolik nevymřelo jako při španělské chřipce. Tak teď se o to postará tubera. Je nejvyšší čas, jinak se lidí zlobou a chamtivostí zežerou zaživa jaký jsme hnus!

Zobrazit celou diskusi