Ročně ve světě umírají na tuberkulózu miliony lidí, z toho až desetina je mladší 15 let. Ani v Česku tato nemoc úplně nevymizela. Za rok 2016 je v Česku evidováno 496 lidí nemocných TBC, v roce 2015 to bylo ale 518 nemocných.

„Nemoc je spojena s celkovým vyčerpáním organismu, které se projevuje zvýšenými teplotami, hubnutím a nutkavým kašlem, při kterém může být vykašláván hlen s krví. Právě vykašlávání je velmi nebezpečné pro okolí. V hlenu bývá významné množství bakterií, což výrazně zvyšuje riziko přenosu infekce,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Supermoderní laboratoř pro boj se smrtelnými nemocemi:

Video
Video se připravuje ...

Supermoderní laboratoř na Bulovce Jan Jedlička, Kristýna Beránková

Speciální péče v Bulovce

V Praze je kvůli této zákeřné chorobě zřízeno speciální centrum, které sídlí v Nemocnici Na Bulovce pod názvem Národní jednotka dohledu nad TBC. Ta byla zřízena z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví koncem roku 1994. Její vznik byl iniciován doporučením Světové zdravotnické organizace v rámci vývoje nových metod kontroly a dohledu nad tuberkulózou. Při své činnosti spolupracuje s Evropskou úřadovnou Světové zdravotnické organizace a Evropským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí.

V Praze hlavně cizinci

Celkový podíl cizinců v Česku je necelých třicet procent, nejvíce nemocných TBC u nás je ze zemí jako Ukrajina, Slovensko, Vietnam či Rumunsko. V Praze je však situace horší, asi polovinu z nakažených lidí tvoří cizinci. „V Praze je zhruba pětina ze všech nemocných v Česku, podíl cizinců v Praze tvoří 50 procent, také jinak, že každý druhý nemocný tuberkulózou v Praze je cizinec. Nejčastěji jde o Ukrajince,“ popsal Šalek.

Migrační vlna se však do výskytu této nemoci v republice nepromítá. „Lidé nemocní TBC nepochází ze zemí, kterých se týká migrace,“ doplnil na závěr Šalek. Právě dnes 24. března uplyne přesně 135 let od chvíle, kdy německý bakteriolog a nositel Nobelovy ceny Robert Koch odhalil bacil způsobující nemoc nazvanou tuberkulóza. Od té doby se podařilo úmrtí na tuto nemoc snížit ve světě o miliony lidí ročně.

Fotogalerie
8 fotografií