Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otrávených dravců rapidně přibylo. Po pachatelích půjde psí specialista Sam

Autor: Zuzana Zelenková - 
28. května 2017
07:05

V Česku je letos nejvíc otrávených dravců od roku 2000, kdy se tyto případy evidují. Na rapidní nárůst upozornil Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Pod vedením Kláry Hlubocké tak vzniká specializovaná psí jednotka, která má za úkol pomáhat s pátráním po pachatelích. V ní je i Sam.

Podle Vermouzka je situace vážná a traviči zabili i velmi vzácné druhy. „Od začátku roku máme přes 20 otrávených ptáků včetně naprosto nejvzácnějších druhů. Poprvé máme hned dva otrávené orly královské. Ti tady hnízdí přibližně v počtu deseti párů, respektive ani ne deseti, jsou mezi nimi i mladá zvířata,“ vysvětlil Vermouzek, proč je speciálně cvičený pes tolik potřebný.

„V mezinárodním projektu je pět zemí. Vedoucí partner jsou Maďaři, dále je tam Srbsko, Rakousko, Slovensko a my. Je postaven na předchozí zkušenosti Maďarů, kteří už vyzkoušeli vyhledávání otrávených ptáků a návnad a funguje jim to," dodal Vermouzek.

Odbornice s dvacetiletou praxí

Klára Hlubocká se cvičení psů věnuje přes dvacet let. Začalo to sportovním výcvikem, následovalo záchranářství a od února pracuje pro Českou společnost ornitologickou. Se svým psem Samem hledá důkazy, které pomáhají v pátrání po travičích dravců.

„Do budoucna budu připravovat štěně na tuto práci. Do té doby budu pracovat se svým Samem. Vyhledáváme jak otrávené dravce, tak návnady. Cílem je pachatelům znepříjemnit až znemožnit tuto činnost,“ uvedla.

To je pro psa ale nebezpečné, nesmí se totiž sám otrávit. „Je potřeba vycvičit psa tak, aby mrtvé zvíře našel a aby mi ho označil, nesmí si sám něčeho líznout. Ten jed je velmi rychlý, ptáka zabije v řádu vteřin až minut, savce v řádu desítek minut až několika hodin,“ popsala Hlubocká.

Čistokrevný Chesapeake Bay retriever Sam pracuje s Hlubockou čtyři roky jako pes záchranář. Teď si rozšiřuje obzory. „Sam si potřebuje pouze vtisknout pach zvířat. Způsobilý k vyhledávání je tak v řádu měsíců. Nové štěně se před nedávnem narodilo, do roka, až roku a půl bude vycvičené,“ zmínila. S výcvikem štěňat začne, až jim budou dva měsíce.

„Štěňata, ze kterých budeme mít dalšího psa, se narodila před třemi týdny. Pro nejbližších pět let plánujeme jednoho psa z nich a Sama. Podle zkušeností a možností se uvidí, co bude dál. Příprava psa je poměrně dlouhá a náročná,“ dodal Vermouzek.

Učí se nejen Sam, i pro jeho „paničku“ je řada věcí novinkou. „Potřebuji se doškolit v oboru ornitologie. Obnáší to poznávání dravců, musela jsem se naučit, jak to vypadá, když je pták potencionálně otrávený a podobně,“ zmínila Hlubocká.

Psům hrozí přiotrávení pachem

Pro psa nečíhá nebezpečí jen v podobě otravy. Zvíře se může přiotrávit z různých pachů, které vyhledává, proto má jeho cvičitelka speciální postup. „V Maďarsku měli zkušenost, že když toho pes našel za jeden den víc, tak se z těch pachů přiotrávil. Já jsem tedy vybrala jinou metodu práce. Když něco najde, tak mi dá vědět tím, že na mě skočí, a já tam minimalizuji dobu, kterou u mrtvého zvířete stráví,“ popsala Hlubocká.

Klára a Sam mají hned několik úkolů. Jde o preventivní prohledávání míst, kde už byl v minulosti nález otráveného dravce, míst, na kterých jsou vzácná hnízdiště, a zároveň vyjíždí k nálezům. Všechno, co najdou, musí Klára zdokumentovat a předat policii. Dospělý pes potom vydrží pracovat tři hodiny denně.

Dva psi z Maďarska, další ze Slovenska

Maďarská strana připravuje po kladných zkušenostech další dva psy, jeden se cvičí i na Slovensku. „Garantem je Maďarská strana a spolupracuje s dalšími státy. Pes toho v terénu najde mnohem víc než lidi očima. Jeden tým psovod-pes nahradí zhruba 50 lidí v rojnici,“ dodala Hlubocká.

Sam bude mít za pár let nárok na psí důchod. Pes má podle Hlubocké aktivní život do osmi až deseti let, žije ještě dalších dva až pět let.

Cílem projektu je minimalizovat, nebo ideálně eliminovat procento otrav. Pokud lidé najdou mrtvé zvíře, ať je to dravec, nebo jiný živočich, je potřeba dát pozor na děti a na zvířata. Na žádné mrtvé zvíře se nesmí sahat nejen z důvodu otravy, nebo nákazy, lidé by vedle toho mohli zničit důležité stopy. Ideální je potom kontaktovat zodpovědné osoby na webu karbofuran, který byl založen právě kvůli vysokému procentu otrav.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 7. září 2017 06:47 )

najdu te, vydlabu ti mozek a oci zaziva, ptaka ti rozkrajim na maly kousicky, a dal poznas...nikdo te nenajde, nic z tebe nezbyde.

miro 49 ( 28. května 2017 11:44 )

V první řadě je potřeba zjistit, zda se jedná skutečně o otravu a ne např. o ptačí chřipku při jejím podezření se po celé republice zlikvidovalo spousta chovů domácího ptactva.

naidka ( 28. května 2017 08:49 )

Hm, a čicháním se psi neotráví? Je to velké riziko, aby nepřibylo spíš otrávených speciálně vycvičených psů...

Zobrazit celou diskusi