Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

S lehkými cigaretami jste rakovině blíž než s klasickými, ukázal výzkum

Autor: Mii - 
26. května 2017
18:30

Lidé kouřící lehké cigarety jsou mnohem náchylnější k nejběžnější formě rakoviny plic než kuřáci klasických cigaret, zjistili vědci. Je to kvůli malým dírám ve filtrech, které lehké cigarety mají. Odborníci zkoumali, proč se výskyt adenokarcinomu – nádoru vyskytující se hluboko v plicích – za posledních 50 let tolik zvýšil. Důvodem jsou nejspíš právě lehké cigarety.

Výzkum potvrdil letitou spekulaci vědců, že zvýšená konzumace lehkých cigaret může za zvýšený výskyt adenokarcinomu. Ostatní druhy rakoviny plic se za zkoumané období vyskytovaly méně v závislosti na tom, kolik kuřáků přestávalo kouřit.

Kvůli malým dírám ve filtrech lehkých cigaret kuřáci vdechují více rakovinotvorných látek a jiných nebezpečných toxinů. Ventilační díry se objevily před 50 lety, což sedí na období, odkdy jsou výskyty adenokarcinomu četnější.

V lehkých cigaretách také dochází k lehce odlišenému způsobu pálení tabáku, který je také nebezpečnější. Kouř totiž dosáhne k hlubším partiím plic, kde se adenokarcinomy častěji vyskytují. 

Volání po celosvětovém zákazu

Na výzkumu pracovali vědci z Ohijské státní univerzity. „Lehké cigarety byly prezentovány jako zdravější volba. To je ale špatně,“ uvedl vedoucí studie doktor Peter Shields v časopise Journal of the National Cancer Institute, který výsledky publikoval. „Naše data ukazují jasnou závislost mezi ventilačními dírami v cigaretách a zvyšujícím se výskytem adenokarcinomu. Nejhorší je, že tyto díry jsou v téměř všech cigaretách,“ dodal Shields. 

Podle autorů studie je proto na čase, aby příslušné úřady po celém světě používání ventilačních děr zakázaly. Objevují se ale obavy, že by podobný krok pomohl k vytvoření větší závislosti na cigaretách. Nejprve jsou proto na řadě další výzkumy.

V Americe a Británii existují pravidla, která slova jako „lehká“ na cigaretách zakazují. V Česku je toto rozdělení povoleno, zakázané jsou ale ochucené cigarety. Od 31. května navíc začíná účinkovat zákon, jenž kouření v restauracích a barech zakazuje. Vodní dýmky a elektronické cigarety mají výjimku.

Proti zákazu kouření je například senátor za ODS Jaroslav Kubera. Kouřil i v redakci:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdena32 ( 12. června 2017 17:36 )

No řekla bych,že celkově s kouřením je člověk rakovině blíž. Nemám nic priti kuřákům je to jejich volba,jejich tělo. Když už teda kouří měli by myslet alespoň na prevenci když už to pojišťovny hradí. Covím,tak oborovka u které jsem pojištěná má zrovna píspěvek na prevenci proti rakovině,tak proč to nevyužít já chodím každoročně a jsem i víc klidná.

moiaza ( 27. května 2017 08:41 )

Kuřáky bych hubil jako mšice na stromech. Smrdí a obtěžují slušné lidi.

Zobrazit celou diskusi