Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Dneska to odpálím,“ zval cestovatel s bazukou do kostela. V Hlučíně zuří

Autor: zzu - 
18. května 2017
11:55

Známý cestovatel Pavel Klega zval na svoji přednášku do hlučínského Červeného kostela větou: „Dneska to odpálím“. Ve spojení s arabským oblečení a fotografií s namířenou bazukou to ale řadu lidí popudilo. Radnici města „vtípek“ naštval natolik, že chce Klegovi sebrat cenu, kterou cestovateli před časem udělila. Upozornil na to ve čtvrtek web Novinky.cz.  

Klega už má za sebou kontroverzí celou řadu. Na výstavě cestovatele a propagátora trabantů Dana Přibáně natočil video, na kterém předstíral kálení na střechu automobilu. Navíc Klega ulomil stupátko na invalidním vozíku, který také představoval součást výstavy.

Přibáň má k trabantu hlubokou citovou vazbu a tak následovala hádka přes sociální sítě. Klega se šel sice Přibáňovi omluvit, ale ten jeho omluvu nepřijal.

Podívejte se na Klegovo „vystoupení“ na výstavě:

„Pavle, jsi hrdina! Místo abys mi tady veřejně odpověděl na otázky, které jsem na tebe měl já a spousta dalších lidí, přelezl jsi plůtek kolem trabanta, který je nízký proto, že počítá se slušnými lidmi, a pak jsi se hrdinsky pomstil autu! Jsi skutečně borec a tvůj život, to je vzor pro všechny!“ reagoval na Facebooku rozhořčený Přibáň. „Trabanty pravidelně napadali nametení blbci táhnoucí z hospody, je to takový snadný cíl,“ hromoval.

„Je to tragikomické, místo abys mě setřel argumenty a všem ukázal, že ti křivdím, vylezeš na trabanta na výstavě, která počítá s tím, že lidé mají respekt a vychování. Je to stále dokola. Zneužíváš toho, že většina lidí je slušná a svět (naštěstí) není nastaven na takové, jako jsi ty,“ dodal Přibáň v komentáři.

„Když se rozhodovalo o ocenění, tak vedení města nebylo v názoru zcela jednotné, protože se jedná o kontroverzní osobnost,“ sdělila tisková mluvčí Hlučína Ivana Gračková. Mezi zastupiteli ale nakonec převládl názor, že skutečně dovedl jméno města do míst, kde netušili, že nějaký Hlučín existuje. „Proto jsme měli za to, že si ocenění pro osobnosti města zasloužil. Mezitím se mu povedlo několik excesů, kterými urazil spoustu lidí,“ připojila Gračková.

Podle mluvčí se to dotýká i dalších oceněných v Hlučíně. „Chováním předvádí, že do této exkluzivní společnosti nepatří. Odejmutí ocenění se může stát, ale bylo především symbolické. I to odebrání by bylo znovu hlavně symbolické. Věříme, že ten otevřený dopis, nebo ta hrozba, že by měl něco vracet, mohla zapůsobit a vyvolá alespoň trochu sebereflexe,“ dodala Gračková.

A tady je Klegova omluva kolegovi:

Invalidní vozík, který Klega na výstavě poničil, vydržel prý tři měsíce v Brně a necelé dva měsíce v Plzni. Do chvíle Klegova příchodu. Dan Přibáň totiž do výprav přizval i vozíčkáře. Vše završil pozváním na přednášku v rodném městě větou „Dneska to odpálím“. Na fotografii měl arabské oblečení a namířenou zbraň.

Podle Dana Přibáně existují mnohem zajímavější cestovatelské projekty. „Myslím si, že je tu spousta vážně zajímavých cestovatelských projektů, které si zaslouží pozornost. kolega Klega nic zásadního nedokázal, podvádí, fixluje, lže a snaží se zaujmout tím, že se chová hloupě," řekl Přibáň a dodal. Oproti tomu Dominika, která byla s námi na poslední výpravě si zaslouží pozornost. Přejela Jižní Ameriku sama, na malém skútru, to jsou lidi, o kterých by se mělo psát."

Blesk.cz se s kontroverzním cestovatelem spojil. Podle něj o jeho chování věděli v Hlučíně od začátku a sebrat mu cenu by bylo hloupé.

Blesk: Co říkáte na případné odejmutí ceny?

Klega: V podstatě je to hloupé, protože mi ji udělili za to, že jsem byl ve světě a reprezentoval Hlučín. Když s nimi teď jednám, tak mi ji chtějí odebrat. Od začátku věděli, že jsem kontroverzní. Mám pocit, že mi ji dali, aby mne zpacifikovali. Ve smyslu, že jsem zpátky ze světa a mám se chovat slušně. Přemýšlím, že ji vrátím. Myslím, že je to takové, jako kdyby říkali, že jsou moji rodiče a diktovali mi, co mám dělat.

Proč jste se na výstavě Dana Přibáně choval „přes čáru“?

Mám zpětnou vazbu od mladých lidí, které to pobavilo. Moje neteř, které je devět let, se tomu smála, připadalo jí to vtipné. Tak to přišlo i mně, neviděl jsem na tom nic špatného. Viděl jsem, že na výpravách po těch autech také chodí. Myslím, že tam nebylo nic tak špatného. Myslím, že jen pan Přibáň, který má silnou pozici, ovlivnil spoustu lidí. A já mu pouze nahrál.

Máte nějaké dlouhodobější spory?

My se vlastně neznáme. Kromě toho, že jsem ho osobně vyhledal, abych se omluvil. Před časem začal sledovat moje cestovatelské aktivity a hodně je kritizoval. Na něco jsem přistoupil, něco už mi připadalo destruktivní. Chtěl jsem mu opravdu poděkovat, kdysi mne inspiroval. Chtěl jsem mu vyjádřit respekt a zároveň tam bylo příkoří, které mi způsobil soustavnou kritikou. Navíc o mně roznášel lži.

Nosíte stále arabský oblek?

Včera jsem se v něm projel na kole. Uvažuju, že bych v něm běžel na Hlučínském maratonu, abych poukázal na to, že to není muslimský oblek, ale arabský kroj. Žiju ve svobodné zemi, kde je ústava taková, že člověk může chodit, v čem chce a vyznávat náboženství jaké chce, ale není to v těch lidech. Je to oficiální arabský oblek na úrovni našeho obleku do tanečních.

Proč jste na přednášku zval v arabském obleku s namířenou bazukou?

Je to náhoda, já jsem si to ani neuvědomil, měl jsem hodně přednášek. V Hlučíně jsem ji dělal podruhé, nechtěl jsem kulturní dům, ale o něco menší prostor. Bral jsem to jako přednáškový prostor. Dělal jsem připomínku a zrovna jsem byl náhodou u kamaráda, kde jsme se vyfotili s maketou bazuky. Nebyl tam záměr spojovat to s kostelem a s křesťanstvím.

Co děláte a co plánujete?

Dělal jsem přednášky, dělám videa ze Súdánu, píšu knihu. Když to všechno dopadne, tak na podzim vydám knihu a chtěl bych vyrazit někam do teplých krajů. Spíš se ale držím toho nemít plán, minimálně používám kalendář a snažím se neplánovat. V poslední době nikam moc nechodím, sedím doma a píšu knihu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mart33 ( 18. května 2017 12:24 )

Nekteré ty cesty trabantu sponzoroval Člověk v tísni. Meli na autě jejich logo. Takže asi tak.

Deneček ( 18. května 2017 12:08 )

Přesně tak vypadá psychicky narušený magor.

Zobrazit celou diskusi