ONLINE CHAT
Držím vám palce! Hodně lidí inspirujete svou odvahou k odvážným životním krokům! (Šárka)
Foto
Díky moc! O to nám šlo! A díky všem za zajímavé otázky!
Čau Dane, prodává se v Austrálii nebo Jižní Americe a Africe olej M2T? A jak řešíte jeho nedostatek?(Kuba)
Foto
Prodává se tam slušná polosyntetika levnější než M2T :)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by jste do toho šel znovu? Která cesta se Vám nejvíce líbila, kterou by jste si případně rád zoopakoval? A kam pojedete až objedete svět? Děkuji za odpovědi, z pozdravem Petra z Olomouce.(Petra)
Foto
Na každou cesu bych jel znovu, ale už bez trabanta :) Máme spoustu dobrých nápadů!
Ahoj Dane, když jste jeli Jižní Ameriku, plánuje se zbytek? Severní Amerika a Kanada?(Tomáš)
Foto
Trabantem asi ne, je to moc velká civilizace, ale chceme se tam zajet podívat
Zdravím Vás, Dane, aktuálně z Bruneje. :) Gratuluji k úspěšnému zvládnutí další cesty! Také dost cestuji, i když trochu jinak než Vy, a letos jsem mimo jiné na 10 dní navštívil Severní Koreu. Jak se k návštěvě KLDR stavíte? Schvalujete ji nebo odsuzujete? Je to podle Vás OK nebo morálně mimo? Navštívil byste ji? (Trabanty by to ale asi nešlo a tamní dálnici bych Vašim trabantům nepřál.) ;) Díky a těším se v únoru na přednášce v Ostravě! Proky (Prokyaveru.cz)(Proky)
Foto
Bude to asi podobné, jako když jsme byli v Turkmenistánu hned po smrti Turkmenbašiho. Člověk by tam měl jet s hlavou otevřenou a ne jako čumil, pak to myslím hodně pomůže uvědomit si, jak je svoboda důležitá a jak se máme, že ji máme.
Dane, nechcete udělat přednášku na Praze 10 v Petrovicích ? Je tam pěkný sál. Tam by se to přednášelo. Krásné vánoce Vám všem. Iva(Iva P.)
Foto
Te'd bude přednáška v Bohnicích, v lednu v Podolí na Dobešce, všechny Prahy ale asi neobjedeme :)
Zdravím z Děčína. Cesta po Austrálii a okolí byla jistě velmi zajímavá. Moc se těšíme celá rodina na nějaký výstup z toho - film, seriál? Techniku jste jistě tentokrát měli parádní. Kdy to asi tak plánujete? Díky za info a přeji spoustu pohodových dní, ať už za volantem, či bez něj.(Kamadeva)
Foto
Film půlka března, seriál začátek září 2016
Ahoj Dane, sleduji Vaše cesty už od začátku. Je to zajímavé a motivující. Chtěl jsem se zeptat, jak jste začínali, jestli jste věděli, jak na opravy auta. Dopředu jste se naučili trabanty opravovat nebo jste se to naučili za těch pár let po cestě? Myslím si, že je potřeba autu dokonale rozumět. Nebo jste vyučený automechanik? Díky. Ať se daří. Až pojedete za dva roky zpět do ČR z Bangkoku, tak bych se k Vám přidal po cestě na mojí staré Jawě 250. Máte už plán cesty? Zajímalo by mne, jak pojedete přes Pákistán.(Aleš Pátek)
Foto
Ne, učili jsme se to za pochodu, hlavní je se toho nebát :) Jsem slaboproudý elektronik a mechanik měřících přístrojů a zařízení, který to v životě nedělal a živil se jako novinář. A když cestu kolem světa zvládl novinář a psycholog v embéčku, naši kamarádi a totální techničtí antitalenti, zvládne to každý. S Pákistánem počítáme, ale už fakt nechceme nikoho přibírat, naopak chceme, aby nás jelo méně
Jak moc jsou Vaše cesty náročné po fyzické a psychické stránce? (Vašek )
Foto
Fyzicky se to dá, psychicky je to občas masakr.
Zdravím! V úterý jsem byla v Hradci na tvojí přednášce, a hlavně jsem chtěla říct, že jsem se snad nikdy nebavila v kině tak dobře, jako tvoje vyprávění. A to jsem většinu fotek i zápletek už znala z FB, ale naživo je to úplně jinej level, máš ohromnej dar slova. Ale otázky mě začaly napadat až v autě cestou domů, tak se vymáčknu tady... Jaká část vašeho rozpočtu padla na pohonné hmoty? A jaká na byrokracii? Měli jste taky možnost si přivézt nějakou drobnost na památku, nebo počítáte každý gram a centimetr v autech? :) Díky a klidné svátky! Martina(Martina)
Foto
Díky! to Potěší :) Pohonné hmoty nejsou zas tak velká položka, víc se projí a nejvíc padne na dopravu techniky i lidí. Jo, vždycky si vozíme malé věci. Já si koupil na Timoru krásného vyřezávaného krokodýla, nevešel se do auta, tak je do teď přivázaný na třeše a kouká dopředu :)
Dobrý den, Ještě jste blázen do TRABANTU , mám ho od r.1974 a stále v běžném provozu. Fandím Vám ale místy si myslím že to přeháníte.Z Vašich cest po světě ,kde si myslíte že by se ještě dnes trabant uplatnil jako běžné vozítko.(Vrána)
Foto
To je hezký veteránek! Jo, občas máme taky ten pocit, ale baví nás to :) V podstatě všude mimo Evropu a USA, všude jinde se jezdí pomaleji a lépe se tam předjíždí.
Ktore auto bolo viac spolahlive? :) trabant alebo maluch? :)(Marek)
Foto
Těžko říct, sype se to oboje :D
Dobrý den, chci se zeptat jaké to bylo cestovat s vozíčkáři a jak to oni a také vy zvládali(Švecová)
Foto
Pohoda, čekali jsme, že budou problémy s vyndaváním vozíků, schody apod. a nic. Jen je to náročné v té každodennosti, ale to každá cesta
Ahoj pane, nechal jsem se inspirovat vaší cestou a v lednu odlétám na 14 dnů na východní Timor, chci se zeptat, co bych neměl vynechat a zda 14 dnů na Timoru bude stačit. Přejížděli jste hranice do Indonésie, jak je to s vízy na hranicích, přišlo mi, že se vstupem do Indonésie z Timoru po zemi úřady moc nepočítají, ... Tonda(Antonín)
Foto
Super, Timor je parádní! Timořani jsou hrozně milí a ochotní lidi, východ je krásný. 14 dní není moc, ale dá se to, chce to rychle vypadnout z Dili. Se vjezdem do Indonesie problém není, ale je potřeba si v Timoru požádat o víza, jinak vás tam nepustí. Nedá se tam využít ten tuším 30denní pobyt, který člověk dostává po příletu/připlutí, na zemi musíte mít víza. Být vámi, požádám si o ně hned po příletu a cestou zpátky si je vyzvednu. Jo a je potřeba fotka na červeném pozadí!
Dobrý den pane Pribáň, některé články a filmy jsem viděla. Byl to úžasný zážitek. Výhodou bylo, že jste si vybrali auta, jako jsou trabanty. S dnešními auty, nabitými elektronikou byste asi tak daleko nedojeli. Cesta byla asi náročná i psychicky, neměli jste třeba ponorkovou nemoc, když jste byli s kolektivem 24 hodin denně? Přeji Vám mnoho úspěchů při dalších cestách. Předem děkuji za odpověď. (Milena Kusá)
Foto
Ona je to výhoda i nevýhoda, trabanti se snadno opravují, ale kdyby se nerozbíjeli, bylo by to lepší :) Kamarádi teď jedou dvojkovou oktávkou kolem světa (www.bigtrip.cz) a nemají skoro žádné závady, snad jeden utržený tlumič a teď jim tekl výfuk a měli sjeté destičky, takže bych se těch moderních aut zas tak nebál. Ponorka je vždycky, ta psychická neviditělná zátěž je největší a nejhorší, tahat auto z bláta je pak to nejmenší.
Ahoj Dane, možná je to spíš dotaz na Dominku, ale teď odpovídáš ty. Chtěl jsem se zeptat, jak vlastně po technické stránce obstály motorky? Jaké byly hlavní technické problémy a v jakém terénu měly jezdci největší potíže? Díky za odpověď a KOLAMA DOLŮ!(Petr)
Foto
Letos se nám sypalo úplně všechno, každý motor šel ven. Z čezety už v Praze Ale pak jela bez problémů), jawa se zadřela po 200 kilometrech a po 1500 šel motor ven, asi jsme naštvali nějaké místní bohy. Nevíme, chystali jsme je stejně, jako minule. Marek je motobůh, má nalítáno tolik, že ho jen tak něco nerozhodí, přesto v blátě na Great Central Road třikrát spadl a vypadalo to dost děsivě, Domča zase bojovala s hlubokým pískem. Motorky měly úplně obyčejné neterénní gumy, prostě stroj na ježdění pro mlíko. Myslím, že Dominika tam řidičsky zabojovala nejvíc, je maličká, lehká, měří 155 centimetrů a čezeta není nic snadného k ovládání. Když to uklouzne na písku mě, odrazím se od země, ona těžko. Musela se hodně překonat a ohromně se vyjezdila, na severu Austrálie pak brodila řeky jako nic.
Chtěli jste to někdy úplně odpískat?Kdy a kde a co bylo úplně nejhorší?Přejeme Vám zdraví a elán do dalších cest a těšíme se moooooc na Vaše další sdílené zažitky.(Zdravíme z Bechyně.)
Foto
Nejhorší je, když se nakupí moc malých problémů a nechtějí přestat. Velké výzvy mě nakopnou, ale spousta volovin umoří. Třeba když se nám v Indonesii málem každý den něco rozbilo, je to pak ubíjející.
Zdravím,bude i z vaší poslední cesty nějaký dokument v televizi?(Eva)
Foto
17. března v kinech a začátkem září seriál v televizi (2016)
Ahoj Dane, když sleduji co vše zvládáš...Kolik hodin denně spíš? Ještě by mne zajímalo zda jste v jednání třeba se Cinestar kvuli promítání vašeho filmu, resp jestli ho budou promítat? Dík za odpověď a pokračuj v tom co děláš(DavidK)
Foto
Jak kdy, ale moc ne, na dnešek asi pět, ale spal bych! :) Ono to funguje opačně, kina si objednávají filmy do projekcí podle toho, jak jim věří, že jim na ně někdo přijde. Minule dokonce fandové přesvědčovali kinaře, ať nás hrají, očekáváme, že to bude podobné, takže je potřeba poptat se v Cinestaru.
Zdravim Dane, chtel bych se zeptat,jak ste resili pitnou vodu? Chtel bych jit na dlouho na kole pryc a ppremyslim jak mit pitnou vodu ,jak ji ziskat? Co bude dalsi cast cesty? A kdy bude film na ceske televizi?Diky a hodne stesti.(mikolas)
Foto
Měli jsme sebou filtr, ale pak jme vařili čaj z vody z louže. Záleží kam člověk jede, třeba v Indonésii byly v každém větším městečku filtrovny, kde prodávali pitnou vodu, tak jsme si tam jezdili tankovat. Jinde to řeší balená voda, ale na kole to bude horší. Pokud ale člověk jede civilizací, vodu sežene. Kdy bude film v televizi nevíme, ale v kině bude 17. března
Dane, co Vám cestování prozradilo o lidských povahách?(Greena)
Foto
Že většina lidí je ve skutečnosti milá a ochotná pomáhat, a že se nejvíc pohádate o největších kravinách, zatímco opravdu důležité věci vždycky dokážete řešit jako společně
ahoj Dane, zajimalo by me, kolik litru oleje pro trabanty potrebujete na takovou cestu a jestli si vozite sebou zasoby na celou cestu nebo pak dokupujete :D dekuji (Lukas )
Foto
Vozíme, a pak dokupujeme, trabanti a motorky spotřebovali přes 100 litrů oleje co jsme si vezli a pak ještě poměrně dost koupeného
Dobrý den, když konverzaci pro Blesk, tak by to chtělo nějakou kvalitní otázku, že? Nestal jste se někdy na vašich cestách obětí únosu UFO? Předem děkuji a těším se na vaší odpověď :D (Vladislav)
Foto
To je až na Hrom! Ale je to možné, ale bohužel to po lobotomii nepoznám, jinak si ale neumím vyvětlit, že pořád jezdíme trabantem :)
ahoj kolik jste teď cca utratili za benzin?(Pavel)
Foto
Ještě to nemáme spočítané, ale od oka tak 30tis na vozidlo, motorky polovic, ale nevíme to přesně
Vstup na premieru filmu bude opět pro majtele jaw, trabantu a podobně?(Martin)
Foto
Na trabantí ano :)
čau jaké je tvoje civilní vozidlo? viděl jsem tě v novém Volkswagenu to musí být nuda ne? :-))(Pavel)
Foto
Dvojková oktávka 1,9 TDI z roku 2008, koupil jsme jí hrozně olítanou, dali jsme jí dohromady a nedám na ni dopustit, je to úžasný pracant. Když se mě někdo ptá, proč nejezdím po přednáškách trabantem, tak se ho ptám, jestli chce přednášku, nebo trabanta o hodinu až několik dní později :)
Kolikrát jste si s Dominikou během cesty stihli zasouložit?(Přemysl Vykuřlístek)
Foto
Jako určitě víckrát, než jsme se chtěli rozejít! :)
Sice je to este v nedohladne, ale co sa tyka velkej cesty domov, aky variant trasy sa zda byt najrealnejsi? Cina alebo India/Pakistan (pripadne lodou z Indie do Iranu)? Diky :-)(Samuel)
Foto
Thajsko, Barma, Bangladéš, Indie, Nepál, Pakistán, Irán, Turkmenistán, Uzbekistán, Severní Afghanistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, Uzbekistán... a ze Samarkandu ve stopách první cesty domů, držte palce, ať to klapne!
Zdravím Dane. Chtěl jsem se zeptat jak řešíte jídlo a pití na cestě? Popřípadě jestli sebou vozíte nějakou tu přenosnou lednici a tak. Díky :)(Jakub Štěpánek)
Foto
Neee, lednici nemáme, není ji kam dát! Všechno volné místo zabírá technika k natáčení a focení :) Na delší přejezdy si vozíme si zásoby věcí, co se nekazí, nebo neřešíme, že by mohly být zkažené. V zemích jako Indonesie, kde je spousta lidí je ale nejlepší jíst v místních krámcích a stáncích, je to levnější a člověk se potká s lidmi
Dobrý den, budete v kolíně osobně mít přdnášku?(Ondřej Pavlík)
Foto
Určitě časem ano, jen je toho teď hodně, ale rozdhoně!
Bude zase slavnostní předpremiéra filmu pro majitele Trabantů, Maluchů, Jawiček a ČZ jako tomu bylo s filmem Trabantem až na konec světa?(Jirka V.)
Foto
Právě to řešíme, chtěli bysme jí tentokrát udělat ve Světozoru a dostat trabanty a spol. na Václavák, tak držet palce! :)
Kolik celá cesta stála peněz?(Dana)
Foto
Nemáme to spočítané, ale Australani nám dali hrozně zabrat, Jižní Amerika vyšla asi na jeden a půl milionu, tady hádáme něco přes dva. Ale jsou to kompletní výdaje i s přípravou techniky, nákupem kamer apod. Samotná cesta je o dost levnější.
Kolik jste zhubnul kilo? (Petra)
Foto
Vážili jsme se v Thajsku a asi 13, možná dokonce 14. Nevážil jsem se před startem. Po návratu jsem si musel koupit kratší pásek do kalhot a teď mě trápí, že bych si ho měl o jednu dírku povolit :)
Jaká nejhorší nemoc tě na cestách zasáhla ?(Frajer Joe)
Foto
Naštěstí žádná, fakt nic vážného, rozhozený žaludek, slabá chřipka, musím to zaklepat
Uděláte i krátkometrážní film o demontáží motoru z Maluchu?(Honza)
Foto
Mohli bysme, takové umělecké dílo "Vyndavání motoru z malucha na třech kontinentech"
Koho napadlo jet do ameriky zrovna trabantem a né škodovkou?? A proč zrovna Amerika,?(patrik)
Foto
Napadlo to mě, ale už v roce 2007, kdy jsme jeli trabantem na blízký východ a do Střední Asie. Trabantem prostě proto, že se dal sehnat nejlevněji, a také proto, že nám všichni říkali, že to nejde. Chtěli jsme ukázat, že to není o autě, ale o tom prostě chtít. Amerika byla až třetí v pořadí po Africe a Asii, protože jsme zjistili, že nás to baví
Ktorou krajinou si začal svoj cestovateľský život? Povedalo by si tvoje 18-ročné ja, že cestovanie takto naplní tvoj život? Vďaka za odpoveď, prajem veľa úspechov a veselé Vianoce ;) (Silvia)
Foto
Chorvatsko, fakt :) Jeli jsme tam hned po válce v roce 1996 s mojí velkou láskou se spacákem a celtou a pár korunami v kapse. Spali jsme na šutru vedle moře a bylo to krásné. Tehdy to byla úžasná zem, místní byli vděční za každého, kdo se k nim nebál přijet. To by rozhdoně neřeklo, miloval jsem techniku a psaní, chtěl jsme být restaurátorem historických letadel, nebo něčím podobným, nakonec jsme se stal novinářem a začal jako úplné ucho pracovat v ábíčku. Mám štěstí, že jsem tak tvrdohlavý, že jsme vždycky dělal jen to, co mě naplňuje.
Dane, ještě pořád Vás baví dělat přednášky o cestě nebo to už začíná být nuda a rutina? Doufám, že ne a těšíme se na Vás na Dobešce v Praze v lednu :-) Přeji celé "trabantí" partě fajn vánoce a super rok 2016 a ať se film podaří dodělat podle vašich představ.(Lenka V.)
Foto
Baví, je to jako divadlo a já mám divadlo rád. Když to baví diváky, baví to i mě. Občas je to náročné, jedu na přednášku unavený, ale když je super publikum, odjíždím po dvou hodinách mluvení odpočatý, je to o lidech, jako všechno. Vezměte si, že třeba Cimrmani hrají svoje kusy mnohem déle.
Čau Dane, Váš příběh sleduju od začátku a moc vám fandím. Jednou jsem se někde dočetl, že při cestě děláte geocaching. Je to pravda? Mohl bys dát kdyžtak nick? Díky(Radek)
Foto
Dělám, jen na cestách na to není moc jednoduché, nemáme GPS :)
Dane Trabant forever nebo...?(artaban z Hořic)
Foto
Je to hrozné auto, ale máme ho rádi. Je to auto ze staré školy, které člověku nic neodpustí.
Kolik už jste spotřebovali Trabantů.To vám musí být ekologové vděční i ministr živ. prostředí že ,je postupně stahujete ze silnic.................(Pavel Červenka)
Foto
Vlastně jen dva, co se týče karoserií, ale spoustu náhradních dílů. Ale ministerstvo... škoda mluvit. Stará auta nezatíží životní prostředí nikdy tolik, jako výroba několika nových. Je v nich tolik plastu a dalších materiálů, že se na ně nechytá ani trabant s warburgem dohromady. Je škoda, že ministerstvo schované za ekologií ekovýpalným a dalšími "eko" kroky jen podporuje spotřebu a prodej nových aut a ničí veterány a technické dědictví. Spousta krásných aut, ze kterých by jednou mohly být krásní veteráni, až by je někdo našel po letech ve stodole, jde do šrotu jen proto, aby se prodávaly nové oktávky. Je to škoda a s ekologií to nemá nic společného, trabanty by stejně nikdo dobrovolně nejezdil
Mužů jet s vama Dane? Myslím příště. (Daniel)
Foto
Pokud budete prudce užitečný, tak jo, ale protože chceme jet na další cestu v menší sestavě, tak bude hodně těžké se k nám nacpat :)