Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi na Kavkaze malují turistické značky. Gruzie se otevírá cestovatelům

Autor: mav - 
30. dubna 2017
05:35

Chráněná krajinná oblast Thušsko na severu Gruzie se pozvolna otevírá turistům. A to i zásluhou českých odborníků a dobrovolníků, kteří pomáhají technikou, znalostmi nebo jen prostým nadšením. Například tím, že v oblasti malují turistické značky.

Thušsko neboli Tušetie je několik údolí uvnitř pohoří Kavkaz odříznutých od civilizace. Směrem na sever se nachází Rusko, respektive bouřlivé republiky Dagestán a Čečensko.

V zimě Thušsko sužují tuhé mrazy, kdy je i 35 °C pod nulou, vichry, laviny… Obyvatelé se většinou na zimu stahují. A není divu, že se někteří pak už ani nevrátí. Tomu se ale snaží zabránit desítky Čechů, kteří si ten kraj zamilovali, i Česká rozvojová agentura (ČRA). Agentura působí v téměř nedotčené krajině od roku 2010, podporuje například udržitelné hospodaření v lesích, zajištění základní a urgentní zdravotní péče či řadu zemědělských projektů. 

Region také potřebuje peníze. A ty mohou přinést turisté, kterým má chráněná krajinná oblast co nabídnout.

„Dnes solární panely usnadňují život 200 thušským domácnostem a šesti veřejným institucím a také umožňují rozvoj turistické infrastruktury,“ říká Jan Černík z ČRA, aby dodal: „Díky solárním panelům nedošlo k narušení rázu krajiny nevzhledným elektrickým vedením. Dostupnost elektřiny zároveň zmírní odliv obyvatel z oblasti.“

O aktivitách českých odborníků v tomto přírodně i kulturně jedinečném regionu vznikl nedávno dokument Krajina kamenných věží. „Během natáčení a rozhovorů s místními bylo vidět, že si nás velmi váží. Češi si za těch několik let vydobyli v Thušsku skvělou pověst profesionálů a místní si nemohou české projekty vynachválit,“ míní režisérka filmu Kateřina Mikulcová.

Téměř půlhodinový snímek natočený v koprodukci s Českou televizí můžete vidět tady:

„Češi nám na začátku pomohli. Hoteliérům dali solární kolektory. Ale teď jste nám dali ještě střižny na ovce,“ pochvaluje si jeden z místních „hoteliérů“. „Bylo mi to divné, pochopil bych, kdyby to bylo jednorázově. Odpověděli mi, že jste před lety byli v podobné situaci a pomáhaly vám jiné státy,“ zmiňuje.

Nejen pro české turisty vytvořili čeští odborníci mapu celého území včetně turistických tras, je zdarma ke stažení zde. „Trasy ve zdejších horách byly vyznačeny především českými dobrovolníky. Zkušenost s turistickým značením v České republice je považována za nejspolehlivější a nejpropracovanější nejen v Evropě, ale i globálně, což se potvrdilo i v Thušsku,“ přibližuje Michael Hošek z Krkonošského národního parku a zároveň evropské asociace chráněných území EUROPARC Federation.

Solidní síť vyznačených stezek

„Také máme mikroprojekt na sbírání místních jmen, protože v Gruzii dosud používají mapy ze sovětské doby. Ty vznikaly jako podklad pro vojenské mapy, takže tam chybí naprostá většina objektů zajímavých pro turisty i místních jmen,“ dodává Vojtěch Kubec.

I letos se chystá takzvaný Help-camp, v rámci kterého bude opět skupina zhruba 20 českých dobrovolníků na přelomu července a srpna pokračovat ve značení turistických tras, výstavbě rozcestníků či archeologických pracích na hradu Keselo.

„Leckdy heroickým výkonem účastníků a zejména účastnic vznikla poměrně solidní síť vyznačených stezek ve vnitřní části Thušska,“ přibližuje tábory Slavomír Horák.

„Dobrodružná byla především výprava ‚železných žen‘ do Gogrulty, která se startem zdržela natolik, že namísto ‚pohodlných‘ postelí ve vesnici přečkala noc pod sosnou,“ zmiňuje Slavomír Horák. Další část výpravy se pak měla procházet po horách, tedy přesněji po značkách a měřit časy pro budoucí rozcestníky.

tgbg ( 30. dubna 2017 09:24 )

Gruzii napadli také fašističtí RUSZLOČINCI a stále Gruzii okupují. RUSZLOČINEC stále napadá sousední země, protože RUSZLOČINEC krachuje a nemá co jíst!!!!!

Zobrazit celou diskusi