Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pieta v Letech: Vláda slíbila konec vepřína. Výkupní cena padne do měsíce

Autor: bk, jer, ČTK - 
13. května 2017
15:23

Pozůstalí a široká veřejnost v čele s ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou (ČSSD) a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) si v sobotu v Letech na Písecku připomněli romské oběti nacismu. V místech, kde za druhé světové války stál koncentrační romský tábor, stojí dnes velkovýkrmna vepřů.

Česká vláda se v romské strategii do roku 2020 zavázala, že vepřín z Let zmizí. Ministerstvo kultury dalo vypracovat posudek o hodnotě pozemků, nemovitostí a technického vybavení. Ten je již hotový, podařilo se díky němu stanovit i hodnotu vepřína. „Na základě závěru posudku budeme jednat s majiteli vepřína, aby ta velkovýkrmna byla prodána státu. Ta jednání proběhnou do měsíce a já věřím, že ta jednání budou pozitivní a že dojde k odkupu vepřína,“ řekl v sobotu Chvojka. Podle něj už existuje konkrétní představa o ceně, ministr ji ale nechce před samotným jednáním s vlastníky nemovitostí zveřejňovat.

Dnešního pietního aktu se zúčastnily desítky lidí, pořadatelé jejich množství odhadují do dvou set. U památníku byly položeny i věnce řady velvyslanectví, například Maďarska, Německa, Slovenska nebo státu Izrael. Nechyběl ani věnec jménem prezidenta České republiky Miloše Zemana.

Tábor v Letech byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo ani 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Přežila "třídění smrti" u Mengeleho. Přeživší Helga vypráví o Osvětimi.
Video    - František Prachař, Petr Novotný
Video se připravuje ...

Zrušení výkrmny požadují romské organizace. Česko k odstranění farmy z pietního místa několikrát vyzval i Evropský parlament a další mezinárodní instituce.

platykodon ( 13. května 2017 17:35 )

Fašoun Hermann je dobytek první třídy. A Lety jsou jediné místo, kde někdo přinutil cikány makat.

lug70 ( 13. května 2017 16:18 )

Obyčejní cikáni mají nějaké pietní místa nebo vepříny těžce na salámu. Stejně to nebyl žádný koncentrační tábor, ale pracovní tábor pro osoby práce se štíticí. Jinak to budou naprosto zbytečně vyhozené peníze k vůli intelektuálním ambicím několika cikánských aktivistů, kteří se takovým způsobem zviditelňují a zviditelnění pro ně znamená přísun štědrých dotací od státu.

Zobrazit celou diskusi