Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda je blíž vykoupení vepřína v Letech. Herman a Chvojka si mají „plácnout“

Autor: ČTK, base - 
9. května 2017
18:25

O krok blíž má vláda k vykoupení vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Na harmonogramu jednání by se ve středu měli dohodnout ministři kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Vyjednávání s majiteli výkrmny by se měla uskutečnit ještě v květnu, vláda by pak mohla o výsledku rozhodovat v červnu. ČTK to v úterý řekl Chvojkův mluvčí Michal Kačírek.

O odkupu farmy a jejím odstranění z pietního místa diskutovalo už několik vlád. Cena vepřína zatím nikdy nepadla. Ministerstvo kultury nechalo nyní vypracovat posudek o hodnotě pozemků, nemovitostí a technického vybavení.

„Posudek je hotový. Majitelé (ze společnosti AGPI) si nechali udělat také posudek vlastní. Bude záležet na obou stranách, jaký bude výsledek. Vůle dohodnout se tu je,“ uvedl mluvčí. Chvojka už začátkem dubna řekl, že by vláda mohla o vepřínu rozhodnout v červnu.

Zrušení výkrmny požadují romské organizace. Česko k odstranění farmy z pietního místa několikrát vyzval i Evropský parlament a další mezinárodní instituce. Problémem se intenzivněji začala zabývat vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Jednala o odkupu farmy. Plánoval ho i kabinet Mirka Topolánka (ODS), záměr ale překazila krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jednání o odkoupení a odstranění vepřína z pietního místa by chtěla jeho vláda dotáhnout do konce.

Sobotkův kabinet v minulosti jednal o řešení v takzvaném vyhrazeném režimu, tedy v určitém utajení. Informace zveřejnil až loni. S majiteli společnosti AGPI, která výkrmnu provozuje, začal vyjednávat bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s ministrem Hermanem.

Sobotní pieta v Letech

V sobotu se v Letech u Písku uskuteční pietní akce na památku romských obětí. Začne ve 12 hodin. Do Let se pak 24. června chystají i aktivisté z různých zemí. Chtějí zatlačit na českou vládu, aby dokončila jednání o odkupu a odstranění velkovýkrmny. Akci svolává evropské antirasistické hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement).

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu.

V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – a to mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

pupi ( 14. května 2017 14:48 )

Zbourat tak velký areál kvůli příživníkům tak to je opravdu zhovadilost !!! Prasátkům přejí hodně štěstí a těm co tam pracují taky .

st.rec ( 11. května 2017 08:52 )

Vypasený kulturministr může asi zajistit prachy z Canady od movitého strýčka a Chvojka může sponzorovat sám za sebe a za zbytečné ministerstvo.Myslím tím rozšíření chovu a zvýšení produkce.Cikánům památník stojí v Chanově a nevím proč ho někdo rozebírá.

Nezadat ( 9. května 2017 21:01 )

goast ( 9. května 2017 20:29 )

 Ja bych to nechal tak jak to je prasecak je uctive misto pro pamatnik pro cikany ti si nic jineho nezaslouzi a jeste bych je nahnal do prasecaku at makaj

DBBS ( 9. května 2017 19:39 )

Nejlepší uctění cikánskej prasat je nechat klidnej život našich krásných prasátek. Cikáni si nic takovýho jako pomník nezasloužej. Nebyl to žádnej koncetrák, prostě vězení pro nepřizpůsobivé....jediné proč do toho investovat je znova otevřít ať je kam tu špínu uklidit.

Zobrazit celou diskusi