Město pojalo výběrové řízení jako jednokolové. „To znamená, že stejná firma nejdříve dodá kámen a pak z něj památník postaví,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář s tím, že nové dílo má odpovídat tomu původnímu.

S pracemi chce město začít v průběhu letních prázdnin, kdy není ve městě tak hustý provoz. Bude totiž nutná i demontáž a znovu položení žulových desek, které základnu památníku tvoří. „Dále opravíme slavnostní osvětlení památníku a repase se dočkají vlajkové stožáry. Do záhonů na okrajích památníku se nově zavedou rozvody kapénkové závlahy, které zlepší údržbu okrasné zeleně,“ přiblížil vedoucí odboru investic Pavel Grisník.

Základní kámen pomníku Díky, Ameriko! byl položený v roce 1990 u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové-Blackové. Vlastní památník pak byl odhalený v roce 1995. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu památníku byly do loňského dubna dva žulové pylony vysoké sedm metrů a vážící 15 tun, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště.

Fotogalerie
19 fotografií