Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vepřín v Letech pro vládu ocení za 230 tisíc. Romové tu mají mít památník

Autor: pet/čtk - 
13. února 2017
11:55

Ministerstvo kultury vybralo firmu, která vypracuje znalecký posudek na ocenění vepřína v Letech u Písku, kde stál koncentrační tábor. Za 228 690 korun včetně DPH ho vypracuje znalecký ústav B.S.O. z Prahy. Stát by ho měl mít k dispozici do dvou měsíců, uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Znalecký posudek se využije k dalšímu jednání s majitelem vepřína. Bude také jedním z podkladů pro vládu při hledání dalšího postupu k odkupu vepřína státem, doplnila Cigánková. Společnost AGPI, která vepřín provozuje, se ale stále přiklání spíše k variantě přesunu vepřína do jiné lokality.

Znalecký ústav podle mluvčí objednávku akceptoval v pátek 10. února – od té doby má na dodání výpočtu ceny 60 dní. Předmětem veřejné zakázky je stanovit hodnoty pozemků a staveb a souboru technologií, které jsou tu umístěné.

Věpřín u památníku genocicy v Letech Věpřín u památníku genocicy v Letech | CNC/Vlaďka Hradská

O získání lokality spojené s historií Romů stát usiluje dlouhodobě. Na podzim vláda rozhodla o zadání posudku. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) majitelé vepřína poprvé po letech připustili, že by uvažovali i o variantě přímého prodeje. Dosud dávali přednost variantě, podle které měl kabinet zajistit výstavbu podobného zařízení v podobné lokalitě.

Vyřešit dlouholetý problém bylo jednou z priorit bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Na podzim, po neúspěchu strany v krajských volbách, byl ale jedním ze dvou členů kabinetu, které premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nahradil novými. Dokončení jednání o výkupu vepřína čeká jeho nástupce Jana Chvojku (ČSSD).

Dobové fotografie protektorátního tábora pro Romy Dobové fotografie protektorátního tábora pro Romy | Archiv města Strakonice

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů. Stejně jako Židé byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Kvůli výroku o Letech čelil počátkem loňského září výzvám k rezignaci vicepremiér Andrej Babiš (ANO). O táboře mluvil ve Varnsdorfu při návštěvě sociálně vyloučené lokality. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Kvůli tomuto výroku ho pak kritizoval i premiér. Později se Babiš omluvil. Slíbil také peníze na postavení památníku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině