Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Kuníně vystavují výsady od Marie Terezie. Myslela na řezníky i svobodu měst

Autor: Karel Janeček - 
30. dubna 2017
10:40

Delikatesu pro fajnšmekry vystavují jen po dva týdny na zámku v Kuníně. Jde o privilegia, která udělila Marie Terezie městům okolo Nového Jičína. Bude to 300 let, kdy se panovnice narodila.

Vystavované dokumenty jsou originály podepsané osobně Marií Terezií. Jedinou vládnoucí českou a uherskou královnou, dcerou císaře a krále Karla VI. Mimo jiné byla rovněž kmotrou kunínské hraběnky Walburgy, proto unikáty ukazují právě tam.

Výstavu umístili v Kuníně do bývalého obývacího pokoje hraběnky. „Jedná se o privilegia města a městečka celého Novojičínska. Jejich cílem bylo probudit a povzbudit hospodářský rozvoj celé oblasti,“ říká kastelán Jaroslav Zezulčík.

K vidění jsou dokumenty podporující lazebníky a ranhojiče nebo řezníky. Jiná privilegia osvobozují města od poddanství. Unikáty pocházejí ze Státního okresního archivu v Novém Jičíně a na zámku je exkluzivně vystavují od 1. do 14. května.

Spatřit originální historické materiály návštěvníci mohou jako bonus k běžným prohlídkám bez navýšeného vstupného. „Po celou dobu nabízejí v zámecké restauraci U Dobré hraběnky ke kávičce vídeňské kavárenské sladkosti,“ láká kastelán.

Dospělí za 100, rodina za 200 korun

Otevřen je zámek denně od 9 do 17 hodin včetně obou květnových svátků. Vstupné vychází na 100 korun pro dospělé, děti a senioři platí 60 korun. Celá rodina platí 200 korun.

Od narození slavné královny Marie Terezie to bude 300 let v sobotu 13. května. Od 17 hodin na zámku chystají k výročí slavnostní recitál z děl mistrů vídeňského baroka Johanna Josefa Fuxe a dalších v podání cembalistky Kateřiny Bílkové.

Nejcennější privilegium. Panovnice vysvobodila v roce 1775 Nový Jičín z poddanství, předvedl kastelán Jaroslav Zezulčík a průvodkyně Natálie. Nejcennější privilegium. Panovnice vysvobodila v roce 1775 Nový Jičín z poddanství, předvedl kastelán Jaroslav Zezulčík a průvodkyně Natálie. | Karel Janeček / Blesk

Vladařka, reformátorka a matka 16 dětí

Narodila se 13. května 1717 a vládla Rakousku jako jediná žena z habsburského rodu. Marie Terezie (1717-1780) byla výjimečnou vládkyní. Protože její otec, císař Karel VI., zemřel bez mužských potomků, stala se v roce 1740 vladařkou Rakouského arcivévodství. Poté, co byl její manžel František Štěpán Lotrinský (1708-1765) korunován císařem Svaté říše římské, se stala „císařovnou“. Ale jen neoficiálně. Císařovnou totiž nebyla korunována nikdy.

Byla ale korunována českou královnou a uherským „králem“. Její manželství bylo opravdu šťastné. Na svět přivedla 16 dětí, z nichž deset se dožilo dospělosti. Přežití habsbursko-lotrinské dynastie tím bylo konečně zajištěno. Dnes ji známe jako laskavou matku své země obklopenou dětmi.

Zámecký portrét Marie Terezie, která se zasloužila o rozvoj Novojičínska. Zámecký portrét Marie Terezie, která se zasloužila o rozvoj Novojičínska. | Karel Janeček / Blesk

Obrázek milující matky a panovnice ovšem neobstojí před historickými fakty. Její děti se musely podřídit matčiným politickým plánům, která kvůli většímu semknutí Rakouska s Francií většinu z nich provdala do tamní dynastie Bourbonů. Většina těchto manželství byla nešťastná. Ale Marie Terezie si prosadila svou.

V Rakousku společně se svými poradci zavedla mnohé reformy: Modernizovala státní správu, armádu, hospodářství a vzdělání. V roce 1774 vydaný „Všeobecný školní řád“ se stal základním kamenem povinného základního školního vzdělávání pro všechny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi