Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nákupy z Číny: Zapomeňte na mobily, pozor i na hračky a šperky, říká expert

  • Autor: ula - 
    28. 3. 2017
    19:49

    Přemýšlíte, že si nakoupíte zboží v Číně přes internet, protože vás zaujala široká nabídka a nízké ceny? Objednávání bývá bezpečné a jednoduché, můžete ale narazit i na problémy, jako jsou potíže s reklamací, jindy si zaplatíte vysoké clo. Jak levně nakupovat v Číně a nenechat se napálit?

  • 1.Výhody a nevýhody nákupů v Číně

    Výhodou je zcela určitě široký výběr levného zboží a ve srovnání s českými obchody i nižší ceny. Poštovné bývá většinou zdarma a některé obchody, pokud platíte přes PayPal, nabízejí pojištění proti nedodání zboží. 

    A nevýhody? Počítejte s dlouhou dodací lhůtou, která se může protáhnout na několik týdnů. V Číně se například slaví velmi dlouho příchod nového roku, kdy většina lidí nepracuje a neposílá ani zásilky.

    Pokud si nakoupíte nad 22 euro, připravte se, že budete zboží danit, u zboží nad 150 euro si zaplatíte i clo. Nepočítejte s návodem ke zboží v češtině a často jsou komplikované reklamace.

    Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. | Profimedia.cz

  • 2.Kde nakupovat?

    Aliexpress.com

    Populární tržiště s elektronikou, oblečením a botami, kosmetikou, kabelkami nebo hobby doplňky. AliExpress není obchod sám o sobě, pouze zastřešuje drobné obchodníky. U všech nákupů je garantováno dodání a vzhled odpovídající popisu produktu – v případě komplikací můžete požadovat vrácení peněz. AliExpress je k dispozici také v češtině, překlad využívá systém Google Translate a není tak moc kvalitní, doporučují experti z portálu Skrblík.cz.

    eBay.com

    Světoznámé tržiště, jehož velkou část tvoří prodejci z Číny. Na eBayi pořídíte prakticky cokoliv od neznačkového oblečení a módních doplňků až třeba po jinak nesehnatelné náhradní díly na mobilní telefony. eBay můžete používat také v češtině.

    Samozřejmě čínských obchodů je mnohem více, ale než si objednáte, rozhodně si obchod prověřte. Stačí si zjistit ohlasy a recenze na internetu.

    Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. | Profimedia

  • 3.Pozor na padělky

    Výrazně nižší cena značkového zboží, kabelek, hodinek, parfémů nebo oblečení oproti konkurenci může značit, že se jedná o padělané zboží. Pozor hlavně na nákup šperků a drahých kovů.

     

    Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. | Profimedia

  • 4.Co se vyplatí nakupovat v Číně a nač si dávat pozor?

    • Lákavé jsou levné mobilní telefony, ale dražší telefony nebo klony modelů známých značek nedoporučujeme, mívají ve srovnání s originálem nižší výkon a méně funkcí, vzkazují experti z portálu Skrblík.cz. Nákup telefonu v Číně si tedy raději rozmyslete.
    • Příslušenství k elektronice, jako jsou kryty, konektory, kabely nebo držáky na telefony se vám pořídit v Číně vyplatí. Náhradní díly vás vyjdou levně a mají i výdrž.
    • V čínských obchodech nebo na eBayi můžete narazit na velmi levné, těžko sehnatelné krytky od mobilních telefonů nebo fotoaparátů. Paradoxní je, že některé z nich není možné oficiální cestou pořídit.
    • Módní náušnice a náramky pořídíte v Číně levněji než na našich portálech, ale pozor na  bižuterii z „drahých kovů“ za nebývale nízké ceny. Nejedná se o originály.
    • Na internetových portálech je možné pořídit velmi levné neznačkové oblečení. Dá se pořídit i značkové, které bývá levnější než v oficiálních obchodech. Tady opět platí, že je lepší dát si pozor na padělky. 
    • Levné a oblíbené jsou rovněž čínské LED žárovky.

    Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. | Profimedia

  • 5.Než si objednáte...

     Ještě než si zboží z obchodu objednáte, rozhodně si ověřte: 

    • Je poštovné zdarma? – Poznáte to podle označení „free shipping“ u příslušného zboží. Poštovné jinak může z výhodného nákupu snadno učinit nevýhodný.
    • Je možné objednat jen jeden kus? – Ceny některého zboží bývají velmi nízké pouze v případě hromadných objednávek („bulk order“).
    • Je zboží skladem?
    • Je možné si přečíst reference dalších zákazníků? – Platí to jak pro zboží, tak pro obchodníka – reference dalších zákazníků vám prozradí jeho serióznost a kvalitu výrobku. 

    Jak reklamovat zboží ze zahraničního e-shopu? Podívejte se na videonávod:

    Video  Videonávod: Jak reklamovat zboží ze zahraničních e-shopů?  - Tomáš Polák
    Video se připravuje ...

  • 6.Clo a DPH u zboží z Číny

    U zboží pro osobní potřebu jsou podmínky stanoveny poměrně jednoduše:

    • Cena zboží + poštovného nepřekračuje 22 euro = osvobozeno od cla a DPH
    • Cena zboží nepřesahuje 150 euro a zároveň cena zboží společně s cenou poštovného překračuje 22 euro = nutné doplatit DPH.
    • Cena zboží je nad 150 euro – je nutné doplatit DPH i clo

    Od května 2016 se k výpočtu celních poplatků používá celní hodnota – tedy hodnota zboží samotného i poštovného. Limity pro případné osvobození od cla se však nadále týkají pouze vlastní hodnoty samotného dováženého zboží.

    Pro účely proclení stanovuje nomenklaturu Celní úřad, ve většině případů se nemusíte o nic starat.

    Bude-li nutné balíček zdanit nebo proclít, počítejte s dodatečným poplatkem 96 Kč. Ten vám Česká pošta naúčtuje za to, že vás bude v celním řízení zastupovat. Při první takové situaci je navíc České poště nutné udělit plnou moc, která platí do odvolání.

    Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. Nákupy v Číně přes internet: Nekupujte mobily, pozor na hračky a šperky. | Profimedia

  • 7.Pár tipů k nakupování

    • Nezadávejte platební údaje z kreditních karet na neznámých webech.
    • Seriózní obchody nabízí jako jednu z platebních metod elektronickou peněženku PayPal. Při placení s ní nepřijde obchodník do kontaktu s údaji z vaší platební karty, PayPal vás navíc automaticky pojistí pro případ podvodu.
    • Jestliže nakupujete často, tak si zřiďte další bankovní účet. K nakupování v čínských obchodech používejte kartu, kterou vám banka k účtu vydá. Při zřizování účtu si dejte pozor na výši poplatků.
    • Dorazilo zboží poničené, nebo vůbec? V takovém případě napište obchodníkovi (musíte samozřejmě anglicky) a většinou dostanete zdarma nový kus. U eBaye je navíc veřejné hodnocení, a pokud vám obchodník nevyjde vstříc, stačí mu pohrozit negativním hodnocením.
    • Při nákupu v Číně je nutné si uvědomit, že se obchod řídí čínskou legislativou. Nejste tak třeba ze zákona oprávněni odstoupit od smlouvy a zboží do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.
    • Zejména u hraček a dalšího zboží určeného dětem pozor na možnou závadnost a zdravotní rizika.
    • Zvýšenou pozornost věnujte značení velikostí oblečení, mezi čínským a evropským může být rozdíl.

    Nakupovat přes e-shop se musí umět. Nakupovat přes e-shop se musí umět. | profimedia.cz

NatasaZ ( 16. dubna 2018 21:32 )

Přidávám se! Jednou jsem si takto zkusila něco objednat a ani mi zboží nedorazilo - což je možná štěstí, když tak čtu vaši zkušenost. Shodou okolností na https://www.onlinesekac.cz/ nakupuji taky a tam jsem nikdy neměla sebemenší problém

ivannavratil386 ( 20. února 2018 06:13 )

Naprosto s vámi souhlasím!!! My jsme tam kupovali oblečení pro našeho malého a okamžitě po něm dostal vyrážku! No co to je? Tomu říkají kontrola kvality?! Takové věci by k nám měli úplně zakázat dovážet! To už za stejné peníze můžu mnohem lépe nakoupit v sekáči. Třeba tenhle https://www.onlinesekac.cz/ už máme ověřený a nikdy žádný problém. Zboží tam mají kvalitní a za málo peněz.

koliaska ( 28. září 2017 05:53 )

Ja bych tedy hracky z Ciny nikdy nekupovala!!! Chci pro naseho Marecka jen to nejlepsi! Kdyz se neco rozbije tak to poradne ani nemate jak reklamovat. Takze hracky zasadne jen z overenych ceskych popr. slovenskych eshopu!!! Prave pred prazdninami jsme s manzelem vybirali malemu nejaky darek k narozeninam... Nakonec jsme koupili tohle auticko https://hrackyzadobrekacky.cz/elektricka-vozitka/elektricke-auticko-retro-bentley-lak-2-4ghz-b6r6v a ten vyraz v Mareckove tvari kdyz ho videl byl proste k nezaplaceni! Navic je na nej zaruka 2 roky o cemz bych si u zbozi z ebay nebo aliexpressu mohla nechat jen zdat!!!

mrazkova@tiscali.cz ( 17. srpna 2017 19:21 )

Z Číny jsem jsem zatím objednávala jen jednou, a to zrovna dárek k manželovým narozeninám - dron - nejenže dorazil o 3 týdny později, ale byl dokonce poškozený, takže moje zkušenost není zrovna dobrá. Situaci jsem nakonec vyřešila díky obchodu https://www.dronyrc.cz/ , kde jsem koupila dron nový a manželovi jej dala se zpožděním. Rozhodně doporučuji, ceny jsou příznivé a dodání rychlé stejně jako vyřízení objednávky

osmnactka1...@... ( 7. srpna 2017 17:30 )

Na Ebayi mám účet zhruba 5 let a za tu dobu jsem objednávala nejen pro sebe, ale třeba i pro rodinu a pár kamarádů a za celou tu dobu mi nepřišly asi dvě věci, takže v mém případě hlavně hlavně pozitivní zkušenosti. Taky jsem se na nákupy naučila používat cashback, konkrétně tenhle - https://www.ziskejte.cz/cashback-sleva/vsichni-partneri/obchody/ebay.com - teďka to dokonce na nějakou dobu zvedli na 3 % , což je už je podle mě fakt výhodné

Zobrazit celou diskusi