Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chyba doktora? Pacienti nově můžou podat trestní oznámení na celou nemocnici

Autor: simao - 
27. března 2017
12:00

Soudních pří lidí s nemocničními zařízeními zná Česko celou řadu, doposud však šlo o civilní žaloby kvůli chybám jednotlivců. V případě nespokojenosti s nemocnicí však mají pacienti nově možnost podat trestní oznámení i na celé zařízení – respektive jejího zřizovatele nebo provozovatele. A to kvůli změně v zákonech, která platí od konce loňského roku.

„Zjednodušeně se dá říct, že pokud se nejedná jen o pochybení jednotlivce, ale o systémové selhání, nese tu trestní odpovědnost například zřizovatel nemocnice,“ cituje Právo Olgu Sovovou, odbornici na zdravotnické právo.

Změnu přinesl návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Jeho cílem bylo přehodnotit okruh trestných činů, za které může být právnická osoba trestně postižitelná.

Obecně se však zákon nově týká i trestných činů proti životu a zdraví a je už platný, zapsaný ve Sbírce zákonů. Podle nových pravidel však nelze posuzovat případy zpětně – týká se tak těch, které se staly po 1. prosinci 2016.

Trestní stíhání je však nyní možné mj. v případě kterékoli právnické osoby, kde má obec, kraj nebo stát majetkovou účast – jde tedy jak o fakultní nemocnice zřizované státem, tak o nemocnice zřizované krajem.

Za sporné operace lidé můžou nemocnicím „zatopit“

Dopad může být v praxi takový, že se nespokojení pacienti mohou v případě, že budou z jejich pohledu špatně nastavena pravidla či podmínky pro léčbu, obrátit na soud.

Pokud jim pak dá soudce za pravdu, může za chybu v regulích nemocnice či chybu lékaře následovat v tomto případě peněžitý trest pro celé zařízení, zákaz činnosti či jako nejzazší možnost zrušení lékařského zařízení, popisuje Právo.

Uvádí i příklady, kdy by mohly sporné situace vzniknout – např. pokud bude sporný lékařský úkon (např. operaci) provádět lékař bez dostatečné atestace. 

Některé případy bohužel končí tragicky. V krakovské nemocnici podali tříměsíční holčičce omylem do infuze nesprávný lék:

Video  Reportáž TV Joj o úmrtí miminka v krakovské nemocnici  - TV Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 27. března 2017 13:20 )

Můžete podat, ale zbytečně. Policajti i doktoři jsou domluvený a když to dáte soudu, zaplatíte právníkovi aspoň 2x tolik, než vysoudíte. To je ta česká demogracié v praxi.

Zobrazit celou diskusi