Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie nejspíš našla československou bankovku za miliony. Byla v aukci

Policie po deseti letech vypátrala nejvzácnější československou bankovku.
Policie po deseti letech vypátrala nejvzácnější československou bankovku.  (Autor: spolek Moravský ombudsman)
Autor: mah - 
18. března 2017
10:10

Kriminalistům z Olomouce se zřejmě podařilo objasnit zmizení jedné z nejvzácnějších bankovek předválečného Československa. Jedná se o bankovku pětitisícové hodnoty z roku 1919, takzvanou státovku. Podle expertů se jich zachovalo jen 36 kusů. Bankovka se ztratila před více než deseti lety z Vlastivědného muzea v Olomouci. Dnes by zájemce vyšla odhadem minimálně na tři miliony korun. Informoval o tom server Novinky.cz.

Tento týden v úterý se ztracená bankovka objevila v aukci na portálu Aukro.cz s vyvolávací cenou 210 tisíc korun. Prodával ji člověk s nově založeným účtem, který uváděl, že státovka pochází z dědictví.

V inzerátu zároveň stálo, že je možné pouze osobní předání a platba v Olomouci. Na fotografii bankovky byla začerněná poslední čísla bankovky. Dražba měla původně trvat až do neděle, ale dražitel ji předčasně ukončil ve středu. Tou dobou byla nejvyšší nabídka už 1,81 milionu korun.

Podle marketingové manažerky Aukro.cz Michaely Balarinové šlo o velmi vzácnou aukci a server prověřoval, zda se nejedná o podvrh. Dodala ale, že podvodu nic nenasvědčovalo, zvláštní bylo pouze předčasné ukončení aukce.

Prodej zastavili policisté

Za stopkou dražby stojí policisté. Ti jsou si jistí, že se nabízela ukradená bankovka z muzea. Prodávajícího zadrželi a nyní se snaží zjistit, jak je spojený se zbytkem případu.

Na podezřelou aukci upozornil spolek Moravský ombudsman. Ten dostal tip od občanů i expertů. Nezdálo se jim, že nejvzácnější bankovku někdo draží přes internet. Ještě více zarážející prý byla velmi nízká cena. Zatím poslední originální pětitisícikoruna byla prodána za 3,5 milionu korun.

Bankovka je vzácná díky svému datu vydání a omezené platnosti. Vydána byla 15. dubna 1919 a společně s dalšími bankovkami nižších hodnot byla první měnou vydanou nově vzniklým československým státem. Platila navíc krátkých dvacet měsíců mezi srpnem 1919 a dubnem 1921. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi