Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Anglii se dražila erotika: Známá umělecká díla vynesla 167 milionů

V Anglii se dražila erotika: Známá umělecká díla vynesla 167 milionů
V Anglii se dražila erotika: Známá umělecká díla vynesla 167 milionů  (Autor: Sotheby's)
Autor: ČTK - 
16. února 2017
21:41

V aukční síni Sotheby's v Londýně se konala aukce více než stovky erotických děl a předmětů z různých historických období. Více než polovina dražených položek z katalogu Erotic: Passion & Desire se přitom prodala za vyšší cenu, než byl odhad. Celkem se díla vydražila za 5,3 milionu liber (167,6 milionu Kč), oznámila aukční síň.

Hlavní hvězdou aukce se stala socha La Grande Névrose, zachycující nahé ženské tělo ve stavu krajního napětí, kterou z bílého mramoru stvořil francouzský sochař Jacques Loysel. Vydražila se za 1,8 milionu liber (asi 56,9 milionu Kč), což předčilo očekávání více než desetinásobně.

Za 224.750 liber (7,1 milionu Kč) se vydražila kresba aktu od Egona Schieleho, zatímco obrázek od jiného velkého rakouského malíře Gustava Klimta se prodal za 175.000 liber (5,5 milionu Kč).

Aukce nabídla také odvážná díla římského sochařství, fotografie aktů od Helmuta Newtona, Roberta Mapplethorpea či Man Raye, staroindické miniatury, japonské erotické tisky, lůžko z mahagonu s andělíčkem strážným v podobě nahé dívky anebo kulatý stolek, spočívají na nožkách v podobě penisů. Prý patříval carevně Kateřině II. Veliké.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi