Mluvčí banky Tomáš Zimmermann uvedl, že ČNB vydává do oběhu 8200 půluncových mincí s darkovským mostem. Česká mincovna je vyrazila ze zlata o ryzosti 999,9. "Celkem 6500 kusů mince je ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 1700 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta je vyšší, neboť zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou," uvedl Zimmermann.

V prodeji je mince ode dneška. Seznam prodejců najdou zájemci na internetových stránkách ČNB www.cnb.cz/cs/platidla/numismatika/.

Most Sokolovských hrdinů vede přes řeku Olši a nachází se přímo u Lázní Darkov. Pochází z roku 1925, kdy nahradil dřevěnou lávku z 19. století. Po desetiletích užívání a povodních v roce 1997 se ale dostal do havarijního stavu a dokonce se hovořilo o jeho demolici. Svého znovuvzkříšení se most dočkal v roce 2004, kdy jej město Karviná otevřelo po roční rekonstrukci, do níž investovalo 33 milionů korun. Město při ní nechalo mostní konstrukci téměř o dva metry zvednout. Smyslem náročné operace bylo dostat most nad úroveň stoleté vody, při níž by se mohl stát překážkou a bránit vodě v průtoku.

"Technické provedení mostu v Karviné-Darkově je zcela unikátní, což je patrné na první pohled. Jsem rád, že tato stavba zůstala zachována a ke zvažovanému stržení po povodních v roce 1997 nakonec nedošlo," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Autorem podoby mince je dvaadvacetiletý ruský student Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou Asamat Baltaev, který vyhrál veřejnou soutěž. "Musel jsem udělat několik malých návrhů, potom zvětšit ty návrhy a vyrobit velký sádrový model. Ten už zmenšili v České mincovně," řekl autor.

Nejtěžší podle něj bylo najít dobrou kompozici, která by most zobrazila v co největší kráse. Samotnou stavbu viděl Baltaev na vlastní oči dnes poprvé, při vytváření návrhu vycházel z informací na internetu. "Je to hodně pěkný most. Má hodně různých jemných detailů, a tak bylo nejtěžší vymodelovat tyhle detaily. Chtěl jsem vymodelovat to co nejvíc do nejmenších detailů, aby na medaili ve zlatě ten most vypadal co nejvíc realisticky," řekl autor.

Záměrem cyklu mincí končícího v roce 2015 je zachytit různé styly mostů napříč regiony. Sérii zahájila v roce 2011 mince s vyobrazením Kamenného mostu v Písku. Mluvčí banky uvedl, že motivem dvou zbývajících mincí, které ČNB vydá příští rok v květnu a říjnu, budou jihočeský Žďákovský obloukový most a Mariánský most v Ústí nad Labem.