Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týraní psi, poníci, ale i pavouk a had. Stát ročně „zdědí“ desítky zvířat

Autor: bud - 
9. března 2017
05:40

Sklípkan, hroznýš, agamy, krávy i želvy. I tato zvířata se už dostala do vlastnictví státu, a to například po zemřelých lidech, kteří neměli žádné dědice. Každý rok se musí úředníci postarat o desítky nejrůznějších zvířat. Nejčastěji jde o psy a koně, které stát často získá poté, co je veterináři kvůli týrání odeberou původním majitelům. 

Hned osm týraných psů z Plané u Mariánských Lázní na konci února připadlo státu. Jejich majitelka je chovala v naprosto nevyhovujících podmínkách, místo pelíšků měli obyčejné bedny a dvorek, kde žili, byl plný nebezpečného nářadí a odpadů. Teď v útulku pro opuštěné psy v Borovně čekají na nové majitele.

Zdaleka nejde o výjimečný případ, každý rok do „vlastnictví“ státu připadne několik desítek živých tvorů. Nejčastěji jde o týraná zvířata, která jsou odebrána původním majitelům na základě veterinární kontroly, případně ta, která se stát získá v rámci dědického řízení od zemřelých lidí bez dědiců. Na starost je ve všech případech má Úřad pro zastupovaní státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„Zvířata umisťujeme do náhradní péče a co nejdříve se jim ve spolupráci s útulky a záchrannými stanicemi snažíme najít nový trvalý domov,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí úřadu Radek Ležatka. Předání zvířat se podle něj řeší zpravidla ve spolupráci s útulky a lidé je většinou mohou získat zadarmo. „Velký zájem je o štěňata, naopak staří psi často čekají na nový domov déle,“ dodal s tím, že loni se takto podařilo „udat“ 80 psů. Jednoho si vzal dokonce hlídač objektu, který patří státu.

Slepice, sklípkan i hroznýš

Za posledních pět let se takto museli úředníci postarat o více než 360 zvířat. Nejčastěji jde o psy a koně, ale výjimečné nejsou ani jiné netypické druhy. Vedle kachen, králíků, slepic nebo koček to byly třeba čtyři agamy, činčila, osm krav a 13 želv. Loni to pak byla čtyři týraná morčata, a dokonce také sklípkan nebo hroznýš.

Nedávno také úředníci nezodpovědné majitelce odebrali několik poníků. Bydleli na mokré podestýlce a na jejich nevyklizených exkrementech rostlo dokonce několik hub. Teď čekají na nové majitele:

Video  Mařenka, Cilka a Milka. Těmto týraným poníkům nyní úředníci hledají nové majitele.  - ÚZSVM
Video se připravuje ...

Asi nejotřesnější případ řešil úřad před pár lety v Ostravě, kde veterináři a policie chovatelce zabavili celkem 40 týraných psů. Psi byli vyhladovělí na kost a velmi zanedbaní. „Tady nám připadlo 19 psů, 21 jich totiž mezitím zemřelo nebo muselo být utraceno. Z těchto 19 psů je již pouze jeden v útulku ve Vsetíně,“ uvedl Ležatka.

V rámci dědictví nezískává stát jen zvířata, ale nejrůznější předměty. V minulých letech šlo vedle nemovitostí třeba o vkladní knížky, bankovky z období protektorátu, briliantové šperky, králíkárnu nebo dokonce koňský kočár. V roce 2015 tímto způsobem stát získal 14 tisíc věcí v celkové hodnotě 274 milionů korun.

Podívejte se, která zvířata Česko také získalo:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi