Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chovatel prasete v Paskově: Chlívek měl přímo v autě!

Autor: Karel Janeček - 
8. března 2017
05:36

Stará dodávka stála u polorozpadlé boudy v Paskově. Nic zvláštního, kdyby… Kdyby v kabině vozu nebyl zavřený čuník. Auto bylo totiž jeho chlívek. Velmi těsný. Prase se skoro nemohlo pohnout. Jen stálo, žralo, vyměšovalo a čekalo na porážku…

Na zvíře chované v autě se přišlo náhodou. „Vyjeli jsme pro pejska sraženého na silnici. Ten utíkal směrem k odstavenému auťáku, z něhož se ozývalo prasečí kvičení,“ řekla Blesku Michaela Špernogová, která je předsedkyní sdružení Neposedné tlapky.

Jelikož už bylo šero a skla vozu byla zamrzlá, nebylo dovnitř moc vidět. Z auta ale čouhala sláma a všude čpěl pach prasečí moči a exkrementů. A prase tam bylo…

„Přivolali jsme proto policii. Případem se nyní zabývá krajská veterinární správa,“ pokračuje Špernogová. Ta míní, že se »chovatel« prohřešil proti zákonu na ochranu zvířat. „Ten porušil v několika bodech. O převoz prasete určitě nešlo, protože auto pojízdné nebylo,“ uvedla předsedkyně sdružení.

Má za to, že v kabině prase držel majitel dlouhodobě. „Poznáte to podle vrstvy hnoje okolo vozu a podle krmiva okolo. Velikost ustájení neodpovídá žádné platné normě. Prase nemá celodenní přísun vody a divím se, že nezmrzlo. Naopak v létě by se klidně mohlo v autě uvařit,“ dodala.

Podle odbornice Elišky Žákové ze Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě lze těžko odhadnout, jak dlouho chovatel zvíře v autě vykrmoval: „Prasata přibývají mezi 35 až 40 deka denně, podle množství krmiva a podle druhu.“ To znamená, že prase, které mělo asi 65 kilo, by zde »chovatel« krmil asi 160 dnů. Teoreticky tedy mohlo být v autě přes 5 měsíců.

A co budou teď dělat veterináři? „Dáme podnět pro porušení zákona na ochranu proti týrání zvířat. Výkonnou moc v rámci tohoto zákona vykonávají obce s rozšířenou působností,“ okomentoval to ředitel krajské veterinární správy Severin Kaděrka.

„Pokud vydá krajská veterinární správa odborné vyjádření, případ projednáme. Obecně: za týrání zvířat může hrozit pokuta až 500 tisíc,“ řekla vedoucí přestupkového oddělení frýdecko-místecké radnice Petra Veličková.

Když se do případu vložil Blesk, chovatel ani na moment nezaváhal a fofrem nechal auto i s prasetem odstranit. Jeho identitu odmítli místní prozradit. Auto bylo podle internetové databáze pojištěno pouze do září 2012, takže šlo o vrak.

Video  CO SE STANE, KDYŽ KRÁVA UVIDÍ MOTORKU?  - FACEBOOK.COM
Video se připravuje ...

mazliva.samicka ( 8. března 2017 12:20 )

Já zase hádala Mládka... Konečně se na tu svi.ni uvařila voda...

mazliva.samicka ( 8. března 2017 12:11 )

Zavře prase do auta a už je z něj chovatel.,.

odol ( 8. března 2017 10:34 )

moiaza ( 8. března 2017 07:36 )

Dobrá taktika. Aby prase rychle rostlo, musí mít pohybu co nejméně. Dle fotky jsem nejprve hádal za sklem Kalouska.

mart33 ( 8. března 2017 07:17 )

Ostrava je kraj razovity. Ale ted bych tam zavřel na 5 měs toho majitele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání