Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kdo mohl za záměnu embryí v Brně? Kontroloři pátrali po viníkovi

Autor: ČTK, Mii - 
27. února 2017
13:14

Za záměnou embryí u dvou žen při umělém oplodnění na brněnské klinice Reprofit byla opravdu chyba jednotlivce. Nejednalo se o systémovou chybu. Potvrdila to kontrola, kterou v zařízení provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Potvrdila to v pondělí jeho mluvčí Lucie Přinesdomová. Kontrolní akce ale podle ní ještě není úplně uzavřena.

„Provedli jsme na místě opakovaně kontrolu. Ta potvrdila to, co jsme uváděli už na začátku – že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce,“ řekla mluvčí.

Brněnskou kliniku Reprofit vlastní společnost FutureLife. Ta je součástí investičního fondu Hartenberg, který spadá pod firmu SynBiol, dříve patřící vicepremiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Po přijetí zákona o střetu zájmu její akcie vložil do jednoho ze dvou svěřeneckých fondů. 

SÚKL se o případu dozvěděl v polovině prosince. Nahlásila mu to sama klinika. Kontroloři pak v zařízení sledovali dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách. Zástupce společnosti FutureLife už dříve Blesk.cz řekl, že se při záměně jednalo o lidské selhání pracovníků a že obě ženy byly ze zemí EU. 

Výnosný byznys

V Česku se ročně narodí přes 5 000 dětí pomocí asistované reprodukce. V české populaci jich je již přes 100 tisíc. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žijí v zahraničí.

Podle kritiků se stal z asistované reprodukce výnosný byznys. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek milionů korun. Podle odborníků přibývá párů, které mají potíže přivést na svět potomka přirozenou cestou. Problémy s plodností mají ženy i muži.

Jak probíhá umělé oplodnění?

Video  Každý detail rozhoduje: Jak probíhá umělé oplodnění  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi