Stává se vám, že si dáte oběd nebo svačinu, ale záhy máte zase hlad? V tom případě jste si dali „hladovou potravinu“. Tedy jídlo, které vás zasytí, ale jen na krátkou dobu. A nejde jen o specifické pochutiny. Hladové potraviny jsou ovlivňovány i způsoby přípravy jídla nebo jejich nesprávnou kombinací. Za vše může tzv. glykemický index. Jak si dát na hladové potraviny pozor?
Co s vámi udělá pivo a sladkosti? Na „hladové potraviny“ si dejte pozor
1.Co jsou hladové potraviny?
Co jsou hladové potraviny? Jednoduše ty, které nás rychle zasytí, ale jen na krátkou dobu. Brzy po nich budeme mít hlad a to vede k další konzumaci jídla, nejčastěji něčeho sladkého. Čím je to způsobeno? Jedná se totiž o potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI).
2.Co je glykemický index?
Glykemický index je hodnota, která popisuje vzestup glykémie po příjmu potraviny obsahující sacharidy. Referenční hodnotou GI je glukóza, tedy cukr, jehož hodnota je rovna 100.
„Čím nižší hodnotu GI potravina má, tím se pomaleji uvolňuje energie a my zůstaneme po delší dobu nasyceni. Naopak čím vyšší jeho hodnota je, tím rychleji vzroste hladina glykémie, rychle také klesne a my tak budeme mít po snědeném jídle brzy hlad,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jana Šulcová.
Potraviny dělíme na potraviny:
- s vysokým glykemickým indexem, které mají hodnotu nad 70,
- potraviny se středním GI mají hodnotu 30–70,
- potraviny s nízkým GI mají hodnotu pod 30
3.Sladkosti i pivo
Vysoký glykemický index mají jednoduché sacharidy – cukr, marmelády, sladké pečivo a pečivo z bílé mouky, sladkosti, limonády, ovoce a nesmíme zapomínat i na alkohol, vysoký glykemický index má například pivo – 110.
Glykemický index je ovlivňován složením potraviny – čím více bílkovin, tuku či vlákniny má, tím nižší glykemický index obsahuje.
„Glykemický index je ovlivňován způsobem přípravy jídla – například brambory vařené ve slupce mají GI 50, bramborová kaše 70 a smažené hranolky už 90,“ upozorňuje nutriční terapeutka Šulcová.
4.Jak ovlivnit glykemický index?
„Glykemický index (a tak i zasycení) tedy můžeme ovlivnit tím, že do jídla přidáme bílkoviny nebo potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Např. nedáme si jen suchou housku, ale namažeme si ji Lučinou a přidáme nakrájenou okurku. Také přidáním tuku snížím GI, ale ten se vzhledem ke své vysoké energetické hodnotě nedoporučuje zařazovat ve velkém množství,“ říká odbornice Šulcová.
Glykemický index také můžeme snížit tím, že potraviny nebudeme vařit úplně do změknutí. Např. těstoviny je vhodné vařit „al dente“.
5.Pozor na „polystyreny“
Klasickou hladovou potravinou jsou pufované chlebíčky, tzv. „polystyreny“. Nejsou proto vhodné při redukční dietě, jak se někdo mylně domnívá.
Pokud chcete glykemický index zjistit z obalu potravin, máte smůlu. „Na výrobcích bohužel údaj o glykemickým indexu neseženeme, ale na internetu je velké množství tabulek, kde tyto údaje jsou,“ radí Šulcová a doplňuje: „Hodnotu glykemického indexu by měli sledovat nejen diabetici, ale i zdraví lidé s racionálním jídelníčkem.“
6.Přílohy jsou důležité
Za hladové jídlo můžeme ale označit i takové, které neobsahuje správný poměr všech živin. Pokud si dáme jen plátek masa se zeleninou (například k večeři, protože chceme snížit kalorický příjem, a tak zhubnout) a nedoplníme ho přílohou, zákonitě budeme mít po takovém jídle brzy hlad. Následkem toho nás pak ještě před spaním bude honit mlsná a nakonec toho sníme víc, než kdybychom si k jídlu přidali dvě brambory.
Do osmdesáti (pokud se jich dožiju) se budu hlídat, pak už se na to vys eru.