Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda smetla Mládkův návrh: Státní Diamo se o OKD „ucházet“ nebude

Autor: pet/čtk - 
20. února 2017
10:20

Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, rozhodla v pondělí vláda. Hlasy ČSSD na schválení návrhu ministra průmyslu a obchodu nestačily, uvedl na Twitteru šéf resortu Jan Mládek (ČSSD). Zvýšila se tak hrozba neřízeného vývoje, doplnil. K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil.

„Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila,“ uvedl Mládek na Twitteru. Dříve ministr hovořil o tom, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý investor. Návrh svého úřadu ale považoval za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka nepřišla.

Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh podpořit nemohli, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna.

Už jsme ministrovi předem avizovali, že chceme opravdu podrobné informace o finanční situaci OKD i s nějakým výhledem strategie, proč by vláda tu nabídku měla podat," řekl novinářům během jednání vlády Jurečka. Bez veškerých informací nechtěl Jurečka o tak vážném kroku hlasovat. „MPO mělo ten návrh zpracovat kvalitněji, já prostě nemůžu dát takový bianco šek,“ dodal.

 

panda82 ( 20. února 2017 10:56 )

Ježkovy zraky to chcete po vládě moc, oni se teď starají o svoje koryta a nejde jim o OKD, z toho mají jen na kontech peníze, že Sobotko, co tam havíři, ať zdechnou, ale ať nám dají hlasy

Zobrazit celou diskusi