Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oslabování koruny zatím potrvá, řekl Rusnok. Sobotka: Prospívá to stabilitě

Autor: pet/čtk - 
13. února 2017
13:50

Česká národní banka (ČNB) bude nadále provádět devizové intervence nejméně do konce prvního čtvrtletí. Nic se tak nemění na prohlášení Bankovní rady ČNB z počátku února. Na tiskové konferenci po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to v pondělí řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Sobotka pak ocenil dobrou spolupráci mezi vládou a ČNB, která je nezávislou institucí.

„Nic se nemění na tom, co jsme sdělili na posledním měnovém zasedání, že ten závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí. A podle dalšího vývoje situace rozhodneme o jeho ukončení,“ uvedl guvernér.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle ekonomů znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017. Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.

Premiér Sobotka ocenil v pondělí dobrou spolupráci mezi vládou a ČNB. „Jsem přesvědčen, že je to ve prospěch stability finančního sektoru i obyvatel země,“ uvedl premiér. Dodal, že český finanční sektor je tradičně stabilní a nečelí žádným hrozbám.

S Rusnokem pak debatovali také o výhledu ČNB na další vývoj ekonomiky. „Jsem rád, že se počítá se stabilním růstem,“ uvedl premiér. ČNB v nové únorové prognóze počítá v letošním i příštím roce s růstem ekonomiky o 2,8 procenta.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce roku 2016 nakoupila eura za 900 miliard korun. Lednové intervence ČNB byly proti posilující koruně podle odhadu analytika Generali Investments Radomíra Jáče rekordní a činily bezmála dalších 405 miliard korun.

Rusnok v pondělí uvedl, že ČNB tak má v současnosti mnohem větší objem devizových rezerv než v minulosti, a proto připravuje novou strategii, jak s nimi naložit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

308win ( 13. února 2017 22:15 )

Klaus prosadil všem dole zmrazení růstu mezd a tito ....... nám zase berou vydřené úspory. Zdravá Ekonomika má inflaci něco mezi 2 - 3% . Naopak 1% a méně Ekonomika umírá TZV. DEFLACE. A zase 4% a více se sama zahltí jako když upijete motor Auta. Tož tak to je viz. Ekonomie prvního ročníku pokud by to někdo hledal

joudajoudovy ( 13. února 2017 19:18 )

sobotkovi k volebni prezentaci jiz chybi navsteva verejnych WC na hlavnim nadrazi a pred volbami ma splneno.....

1pravda1 ( 13. února 2017 15:18 )

Sobotka ukazuje čím dál tím více svoji prázdnou hlavu, do které dávají poradci různé flešky, a on podle toho mluví. Připadá mi jako robot včetně nekontrolovatelých úsměvů, zřejmě špatně naprogramovaných. Rusnok - věta roku, ČNB zlatý poklad nesnižuje, - to dělali ti druzí, kteří tady byli před námi, my to jen děláme podle jejich scénáře, a my jen vydáváme zlaté mince, které si koupí Češi, takže zlato zůstane v ČR - to by tak bylo možné jedině v severní Koreji v přísně střežené hranici s kontrolou pohybu zlata...

rockyshowman ( 13. února 2017 14:24 )

Komu vlastně patří ČNB ????? Většina bank patří cizincům. Jediná česká banka, nebo spořitelna a jisté úspory jsou přece doma pod polštářem! Nebo se mýlím ? V této zemi je české pouze : jedna kapsa poloprázdná, nebo vysypaná. Nízká koruna, nejnizší platy, důchody, nejvysší ceny a rizika nemocí to je trend, který nám zůstal po převratě. Již se těším, jak v roce 2035 se začne stavět rychlodráha na převoz migrošů po Evropě. Bohuš slíbil, bude řídit první soupravu. Do té doby budeme jezdit na kole, na benzín a jídlo nebude.

Zobrazit celou diskusi