Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chřipková epidemie sklátila Česko. Zavírají se školy i nemocnice

Autor: ČTK, bk - 
27. ledna 2017
14:21

Chřipka dál trápí Česko. Ve středních Čechách, na Zlínsku, Pardubicku, Liberecku či v Moravskoslezském kraji už naplno propukla epidemie. V Plzeňském kraji i v tomto týdnu pokračoval růst nemocnosti. Řada nemocnic zakázala návštěvy a některé školy mají chřipkové prázdniny.

Ve středních Čechách je epidemie chřipky a akutních onemocnění dýchacích cest. Celková nemocnost v uplynulém týdnu činila 1782 onemocnění na 100 000 obyvatel, počet nemocných tedy znovu vzrostl a překročil tak epidemický práh, informovala dnes vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová. Od začátku chřipkové sezony hygienici zaznamenali deset závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou a čtyři úmrtí.

V Plzeňském kraji i v tomto týdnu pokračoval růst nemocnosti. Lidí s akutními respiračními infekcemi marodí v kraji aktuálně 9223, což je 1609 nemocných na 100 000 obyvatel, řekla dnes Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice. Nemocnost tak přesáhla hranici epidemie. Kromě zákazů návštěv v řadě nemocnic a sociálních zařízení se kvůli chřipce uzavřely i první školy, zjistila ČTK. 

Ode dneška do 2. února je kvůli vysoké nemocnosti, která dosáhla téměř 47 procent, uzavřena například základní škola v Chotíkově u Plzně, chřipkové prázdniny má od 24. do 31. ledna také Základní škola Komenského v Horažďovicích.

Epidemie ve Zlínském kraji je na vrcholu

Na Zlínsku nemocných s chřipkou proti minulému týdnu o 17 procent přibylo, akutní respirační onemocnění trápí o sedm procent lidí více než před týdnem. V kraji stoná 2148 lidí ze 100 000 obyvatel. Hygienici v kraji evidují první závažný průběh onemocnění chřipkou A/H3N2. V nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních trvá zákaz návštěv, který hygienici 6. ledna doporučili.

Chřipková epidemie v Moravskoslezském kraji pokračuje. Počet nemocných vzrostl oproti minulému týdnu o 16,5 pct. Na 100 000 lidí je 2334 nemocných. 

Epidemie se za poslední týden rozšířila do celého Liberecka. Nemocnost stoupla o 23,1 procenta na 2060 případů na 100 000 obyvatel. Zákaz návštěv platí v nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, Semilech a Jilemnici. Částečný zákaz má i nemocnice ve Frýdlantu, návštěvy nesmí za pacienty na jednotku intenzivní péče a na stanice dlouhodobé ošetřovatelské péče.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi