Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko podlehlo chřipce. Epidemie udeřila v celé zemi

Autor: ČTK, Mii - 
6. ledna 2017
15:25

V Česku je podle šéfa vakcinologické společnosti Romana Prymuly epidemie chřipky, má ji 1528 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce jich je v moravských krajích. V některých krajích hygienici kvůli zamezení šíření nemoci také doporučili nemocnicím a lůžkovým sociálním zařízením, aby omezily návštěvy. Některé ústavy na to už reagovaly. Například na severu Moravy tento týden evidují pět závažných případů chřipky, z toho jedno úmrtí.

„Jsme v situaci, kdy chřipka udeřila,“ uvedl předseda vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové se nemocnost chřipkou v zemi zvýšila proti minulému týdnu o téměř 49 %. Nemocných přibylo ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvíce jich je ale v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. „Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla v tiskové zprávě Gottvaldová.

V rámci opatření k zamezení šíření chřipky doporučila větrání, důkladné mytí rukou a dodržování správné životosprávy. Pokud lidé ale mohou, měli by se podle hygieničky vyhýbat větším společnostem. „Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitaminů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Gottvaldová.

Epidemie chřipky udeřila na celém území ČR. Epidemie chřipky udeřila na celém území ČR. | Ministerstvo zdravotnictví

Nejvíc nemocných je mezi dětmi a staršími lidmi

Že Pardubický kraj nejspíš brzy zasáhne chřipková epidemie, uvedla už v pátek kolem poledne vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. Počet nemocných je 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Počty se zvýšily i v Plzeňském kraji, a to o 40 procent. Na severním Plzeňsku počet nemocných vzrostl dokonce o sto procent. Epidemii hygienici očekávají i v Jihomoravském kraji, ve Zlínském již je. 

„V nejbližším týdnu můžeme epidemii očekávat. Nárůst nemocnosti je o 30 až 50 procent. Nemocnice se již připravují, že vyhlásí zákaz návštěv. Lidé by měli sledovat jejich stránky,“ řekla Hégrová z plzeňské krajské hygienické stanice.

Nejvíc nemocných registrují hygienici na Chrudimsku, nejčastěji malé děti a starší lidi. Mezi nemocnými kolují chřipkové viry typu A a B. Podle Hégrové stoupne počet dospělých pacientů, přes svátky měli lidé dovolenou a nevyhledávali tolik lékaře.

Severní Plzeňsko hlásí nárůst o sto procent

Podobná situace je v Plzeňském kraji. Zde lékaře tento týden s chřipkou vyhledalo celkem 7 323 lidí, v posledním týdnu minulého roku to bylo 5 224 lidí. Celková nemocnost je v kraji aktuálně 1277 nemocných na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo v přepočtu 911 marodů. Hranice epidemie ještě nemocnost v celém kraji ale nedosáhla, řekla v pátek Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Hranici epidemie, o které hygienici hovoří při onemocnění 1500 až 1700 lidí na 100 tisíc obyvatel, přesáhlo v Plzeňském kraji Domažlicko. Momentálně tam marodí 1050 lidí, to je 1732 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Domažlická nemocnice ještě návštěvy nezakázala, některá zařízení pro seniory v okrese už ano.

Nejvyšší růst nemocnosti zaznamenali hygienici na severním Plzeňsku, kde je tento týden o sto procent nemocných víc než před týdnem. Aktuálně tam marodí 1200 lidí na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo v přepočtu 598 nemocných. Strmý nárůst nemocnosti o 92 procent zaznamenalo Klatovsko, na Tachovsku se zvýšila o 84 procent.

V Libereckém kraji nejhorší situace na Jablonecku

Nemocných s chřipkou a akutními respiračními chorobami v Libereckém kraji po skončení vánočních prázdnin výrazně přibylo, nárůst je skoro o 41 %. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1551 případů, před týdnem bylo 1062 nemocných. „Podobná situace je i v ostatních částech republiky. Dá se usuzovat o lokálních epidemiích, které se v nejbližší době můžou plošně rozšířit,“ uvedl zástupce ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jaroslav Harman.

V odůvodněných případech proto hygienici doporučují omezení návštěv v nemocnicích a zařízeních sociální péče. Nad epidemickým prahem je v kraji jen Jablonecko s 2056 případy na 100 tisíc obyvatel. „Prozatím nebyly registrovány onemocnění se závažným, život ohrožujícím průběhem,“ dodal Harman.

Hygienici: Zakažte návštěvy nemocnic na Zlínsku a jižní Moravě

Zlínský kraj již chřipkovou epidemii hlásí. Počet nemocných se proti minulému týdnu ztrojnásobil. Lidí s akutními respiračními chorobami je o 81 procent více než před týdnem, stůně 1522 ze 100 tisíc obyvatel. Krajská hygienická stanice v pátek vydala doporučení o omezení návštěv v lůžkových zařízeních, tedy nemocnicích či domovech seniorů, řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Stejné doporučení vydala i Krajská hygienická stanice v Jihomoravském kraji. Zatím na jihu Moravy chřipková epidemie není, ale hygienici ji brzy očekávají.

O svátcích jeden starší člověk na chřipku zemřel. Trpěl kardiovaskulárním onemocněním a nebyl proti chřipce očkovaný. Nejohroženějšími skupinami jsou právě starší lidé a děti.

Nemocných přibylo i ve středních Čechách, hranici epidemie ale kraj nepřekročil

Počet nemocných chřipkou v uplynulém týdnu vzrostl i ve středních Čechách. Hranici epidemie, která se pohybuje kolem 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel, ale nepřekročil. Nejvíce nemocných přibylo na Příbramsku, a to zhruba o 270 %. Počet pacientů také výrazně vzrostl na Kolínsku a Kutnohorsku. Naopak na Kladensku jich mírně ubylo.

Chřipku má v kraji přibližně desetina lidí s akutním respiračním onemocněním. Aktuální nemocnost činí 1532 onemocnění na 100 tisíc obyvatel, uvedla to v pátek vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

krabicak ( 17. ledna 2017 17:37 )

Já nemocný nebývám, možná protože dodržuji zásady zdravého životního stylu, sem tam nějaký pohyb a bazén / sauna také jím vitamíny a nechávám se proti chřipce očkovat a na to všechno mi přispívá pojišťovna, jsem u ozp a jsem s ní spokojen.

moiaza ( 6. ledna 2017 17:04 )

 Hlavně aby důkladně zlikvidovali veškeré ptactvo modré barvy. To je největší hrozbou pro náš národ. Ta nakažlivá modrá pakáž.

moiaza ( 6. ledna 2017 16:44 )

Rego i dnes zde prezentuje svou deb.ilitu.

pajato73 ( 6. ledna 2017 14:51 )

ja se nebojim, i viry a bacily maji svou hrdost

Zobrazit celou diskusi