Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nedopitý rum, vražedný nůž i přetžená nit: Úřad řeší podivnosti propadlé státu

Autor: bud - 
24. ledna 2017
05:20

Do vlastnictví státu se dostanou nejrůznější předměty, ať už jde o majetek po zemřelých, nebo předměty zabavené při trestné činnosti. Často se ale úředníci setkávají s nejrůznějšími podivnostmi – jde třeba o kuchyňský nůž, kterým útočil důchodce, kufr pro pašování marihuany, arašídy, přetržené nitě nebo 70 kilogramů naporcovaného masa od pytláka. Co se s nimi děje dál? 

Šedesátiletý důchodce z Břeclavi se nepohodl s podnájemníky ve svém bytě a začal jim vyhrožovat dvěma kuchyňskými noži. Muž s ženou a dcerou naštěstí utekli, zavolali policii a soud nakonec důchodci udělil podmínku. Oba nože pak jako předměty spojené s trestnou činností připadly státu, konkrétně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jeho pracovníci nože zlikvidovali.

Podobně dopadla také nedopitá lahev rumu, kterou loni v prosinci policisté zabavili podnapilému muži, který „nasával“ před olomouckým obchodním centrem. V tomto městě totiž platí zákaz veřejné konzumace alkoholu a nejde o první případ. V létě se takto k úředníkům dostalo i nedopité krabicové víno a láhev piva. „Nádoby byly nešťastníkovi zabaveny, jejich obsah zlikvidován a láhev odnesena do výkupu. Utržené tři koruny za vrácenou láhev pak olomoučtí pracovníci odvedli do státního rozpočtu,“ uvedl k případu úřad.

Zvláštních předmětů se během roku k úředníkům spravujících státní majetek dostane několik desítek až stovek. Míří tady například věci z trestné činnosti nebo ty, u kterých soud rozhodne, že propadají státu. „U každého předmětu se posoudí, zda by mohl být ještě využitelný pro dobrou věc, a pokud ano, nabídne se elektronicky ostatním státním institucím, včetně výchovných ústavů,“ řekl Blesk.cz mluvčí úřadu Radek Ležatka. Šicí stroje nebo třeba nádobí se tak mohou dostat k dětem do škol nebo dětských domovů.

Petardy, maso i motorová pila

K úředníkům se během loňského roku dostaly i petardy, které se fotbalový fanoušek pokusil propašovat na stadion, nitě, pomocí kterých muž z Frýdku-Místku připevnil vodiče pro utajený odběr elektřiny, nebo kufr, v němž dvě Maďarky pašovaly 7 kilogramů sušené marihuany. Policie zabavila také motorovou pilu, pomocí které muž vyhrožoval svým příbuzným, nebo 70 kilogramů naporcovaného srnčího, jeleního a zaječího masa, které našla u pytláka z Prostějovska. Protože šlo o nelegální lov zvířat, dostal muž podmínku a maso putovalo na likvidaci.

Stát každý rok získá celou řadu nesmyslů. Stát každý rok získá celou řadu nesmyslů. | ÚZSVM

Likviduje se většina těchto předmětů, protože jsou bezcenné a často i znečištěné. „V případě věcí nevyužitelných nebo hygienicky závadných se provádí jejich ekologická likvidace, zpravidla odvezením do sběrného dvora,“ vysvětlil Ležatka.

Koňský kočár z dědictví

Nejrůznější předměty se do vlastnictví státu dostanou také přes dědická řízení od zemřelých lidí, kteří nemají žádné dědice. Jde o takzvanou odúmrť a v minulých letech tak ÚZSVM získal nejrůznější nemovitosti, vkladní knížky, bankovky z období protektorátu, briliantové šperky, králíkárnu nebo dokonce koňský kočár.

V roce 2015 tímto způsobem stát získal 14 tisíc věcí v celkové hodnotě 274 milionů korun. S těmito věcmi se postupuje podobně – buď se prodají, zamíří do nějaké instituce (například muzeum) nebo se jednoduše zlikvidují. Celkem šlo o 1569 případů odúmrtě, o rok dříve jich bylo 1296.

Podívejte se v galerii na věci, které loni připadly státu:

dandova ( 24. ledna 2017 14:11 )

Ha, kde je kufr víme. Ale kde je ta marjána, pánové, co?

dietr ( 24. ledna 2017 08:12 )

S tím rumem to vypadalo, jako by strážníci číhali, až ji nebožák otevře a lokne si,( chybí tam tak jeden lok), potom bleskurychle zakročili a kořist byla jejich

paula ( 24. ledna 2017 06:30 )

 "láhev odnesena do výkupu. Utržené tři koruny za vrácenou láhev pak olomoučtí pracovníci odvedli do státního rozpočtu,“ Konečně vím, proč je státní rozpoček v přebytku!!!!

Zobrazit celou diskusi