„Já jsem z toho úplně vyřízená. Léta už dabing nedělal, protože jeho hlas oslabila nemoc. Pak jsem se doslechla, že se z té nemoci nějak dostal, a teď jsem se po roce dozvěděla, že Michal umřel,“ řekla Blesku herečka a Pavlatova kolegyně Miriam Kantorková (81).

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý herec a dabér Michal Pavlata (+71): Před smrtí promluvil o těžké nemoci! Eva Fraňková, Lukáš Červený, Jan Jedlička

„Naposledy jsme se viděli asi před dvěma roky v divadle. Všimla jsem si tehdy, že hodně zhubnul. Okamžitě jsem vytušila, že se něco děje,“ dodala herečka a dabérka Hana Talpová (78), která namluvila například slečnu Patty v Gilmorových děvčatech.

Podle informací Blesku ležel Pavlata od listopadu loňského roku v nemocnici. Od té doby se mluvilo o návratu rakoviny. „Nemohu mluvit,“ napsal nám na podzim Pavlata z nemocnice. „Potřebuju klid,“ požádal ještě esemeskou. Bylo jasné, že je zle. Nikdo z kolegů ale neví, co přesně Pavlatu trápilo.

Chodil s Obermaierovou

„Zatímco já jsem s ní chodil čtyři roky, ona se mnou jen dva,“ říkal prý o vztahu s herečkou Jaroslavou Obermaierovou (70). Té také podle informací Blesku krátce před smrtí volal. Zřejmě se chtěl se svou studentskou láskou rozloučit.

Byl to férový a vtipný chlap, říkají kolegové

Jiří Krampol, herec a dabér

Pavlatu potkával nejen v dabingu, ale také často v Pařížské ulici, kde bydlel. „Míša taky žil na Starém Městě. Vždycky jsme se na chvilku zastavili a poklábosili. Taky ho štvalo, jak se zvyšují nájmy a jak se lidem čím dál hůř žije. O nemoci ale nemluvil,“ přiznal Krampol. „Byl to bezvadnej chlap,“ dodal.

Jiří Krampol
Autor: Foto: FTV Prima

Miriam Kantorková, herečka a dabérka

„Dva roky jsme se vůbec neviděli. Často jsme spolu dabovali, byli jsme v angažmá, dělali jsme inscenace. Byl to nesmírně inteligentní, chytrý a hodný kluk.“

Miriam Kantorková
Autor: Foto: archiv Blesku

Hana Talpová, herečka a dabérka

„Míšův odchod strašně těžce snáším, každá smrt je smutná, ale ten Michal byl tak zlatý kluk... Všichni ho měli rádi! Já jsem obdivovala jeho humor, který byl zvláštně krásný. Měl famózní paměť, nádherný hlas, nádhernou češtinu.

Hana Talpová
Autor: Foto: archiv Blesku

Nezaměnitelný hlas

Rodák z Kvasic na Kroměřížsku vyrůstal na severu Čech u Jablonce nad Nisou a už v dětském věku se objevil na jevišti jako recitátor. Koncem 60. let vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a přes komplikace, způsobené otcovou emigrací do Švýcarska, se stal uznávaným divadelním hercem.

Michala Pavlatu mohou stále slyšet diváci v Činoherním klubu. Svým podmanivým hlasem na začátku představení vyzývá k vypnutí mobilů a nepořizování záznamů. Už v sobotu večer se před divadlem objevila řada rozsvícených svíček na počest herce.

Nejznámější dabingové role:

  • Včelka Mája – Saranče Hopsal
  • Na západní frontě klid – Paul Baumer
  • Magnum – Theodore 'TC' Calvin
  • Sám doma – milovník Polky Gus Polinski
  • Pohotovost – Dr. Donald Anspaugh
  • Honza málem králem - Honza v podání Jiřího Korna

Nejznámější flmové role:

  • Babovřesky 2 – Vikář
  • Dědictví aneb Kurva se neříká – MUDr. Pavlata
  • Expozitura – Šéf policie
  • Prima sezóna – Komisař Kühl
  • Operace mé dcery – Nadporučík
  • Upír z feratu – Dr. Radek

„Hlas mám krásnej, ano. Tak krásnej, že je to někdy až na blití. Ten hlas je totiž pro některé tak profláknutý, že bariéra, která tím na jevišti vzniká, se dost těžko překonává. Jako bych slyšel: Ty nám tady nehraj starýho Mahona z Irska, ty jsi přece ten černoch ze seriálu Magnum, co tam lítá vrtulníkem. A nepečuju o něj.“ (z rozhovoru pro Činoherní klub)

Fotogalerie
34 fotografií