Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Česku není dost léků, lékárny je nelegálně vyvážejí. Ministr chce změnit zákon

Vyvážet léky do zahraničí mohou podle zákona pouze distributoři.
Vyvážet léky do zahraničí mohou podle zákona pouze distributoři.  (Autor: Foto ČTK)
Autor: ula - 
22. ledna 2017
05:02

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) odhalil nelegální vývoz léků z Česka do zahraničí za 149 milionů korun. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík uvedl, že chystá novelu zákona o léčivech, která bude legální vývozy regulovat a umožní SÚKL získávat více informací z trhu. Novela se ale nelíbí lékárníkům, kteří ji považují za nepřínosnou a podle nich jen podporuje stávající stav, kdy je v Česku nedostatek léků i díky legálnímu vývozu.

Vyvážet léky do zahraničí mohou podle zákona pouze distributoři. SÚKL odhalil 22 lékáren, které léky nelegálně vyvážely zejména na Slovensko a také do Německa, a rozdal pokuty za 34 milionů korun.

V souvislosti s tímto odhalením uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík: „Doposud jsme byli přesvědčeni, že největší potíže představují legální reexporty, které nejsou legislativně nijak vymezeny. Nyní však vidíme, že tato problematika je mnohem širší a komplikovanější. O to víc si stojím za tím, že novela zákona o léčivech, která má reexporty upravovat, je skutečně nutná. Umožníme-li SÚKL získat co nejvíce informací z celého tržního řetězce, a tím se novela také podrobně zabývá, bude moci tyto nekalé praktiky postihovat mnohem rychleji a účinněji.“

Vývoz léků za pět miliard

Novela se ale nezdá přínosná České lékarnické komoře (ČLnK). Souhlasí ale s tím, že je třeba omezit legální vývozy, které české pacienty připravují o více léků než nelegální vývozy. Podle ČLnK distributoři vyvezou z Česka léky za tři až pět miliard korun.

„Drtivá většina lékárníků, kteří každodenně poskytují lékárenskou péči svým pacientům, se setkává s nedostatkem některých léků. Za mnoho výpadků mohou právě reexporty – doplácejí na ně pacienti 2800 lékáren v ČR a také lékárníci, kteří jim musí shánět důležité léky po jednotlivých kusech a vysvětlovat, proč nejsou k dispozici ihned,“ vysvětluje prezident ČLnK Lubomír Chudoba. 

V senátní novele podle něj chybí povinnost distributorů dodat lék, který mají na skladě, do lékárny do dvou dnů.

„Termín ‚do 48 hodin‘ z původního návrhu byl v průběhu legislativního procesu nahrazen termínem ‚bez zbytečného odkladu‘, v praxi to tedy bude znamenat, že se tak má stát okamžitě, jakmile je to možné. Aktuální praxe je taková, že distributoři standardně lékárny zásobují i několikrát za den. To je také stávající stav. Lékárna může příp. získat také generickou náhradu léčiva ze zásob distributora. Ten má zájem léčivé přípravky prodávat, nikoli skladovat,“ zareagovala na poznámku tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Ministerstvo lékárníkům: Stěžujte si ÚOHS

„Novela navíc podporuje stávající monopolizaci distribuce důležitých léků, v jejímž důsledku budou dodávané nikoli podle potřeb pacientů, ale podle obchodních vztahů distributora s lékárnou, a to je nespravedlivé. Ve svém důsledku tak konzervuje současný neutěšený stav,“ doplňuje Chudoba.

„Výrobce může u svých léčivých přípravků praktikovat takzvaný DTP kanál (Direct to Pharmacy – přímo do lékárny), protože je podle zákona o léčivech považován za distributora, pokud jde o jeho léčivé přípravky,“ vysvětluje ministerstvo a dodává: „Léčivé přípravky dodávané do lékáren formou DTP byly často dlouhodobě předmětem reexportů do zahraničí za finančně výhodnějších podmínek, proto držitel, aby zajistil co nejpřímější dodávky k pacientovi, dodává touto cestou z výroby přímo do lékáren. Zamezuje tak na úrovni distribuce úniku těchto léčivých přípravků do zahraničí. Pokud v DTP kanálech spatřují lékárníci omezování obchodu, pak je to věcí ÚOHS.“ (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže).

Ministerstvo: Lékárny hlášení neposkytují

Ministr Ludvík slibuje, že novela zavede povinnost poskytovat SÚKL více informací od distributorů léků a od těch, kteří jsou oprávněni léky vydávat, stejně jako od držitelů rozhodnutí o registraci, aby tak mohla v případě nelegálního vývozu rychleji zasáhnout.

„Zcela nově je zaváděna povinnost poskytovat údaje také držitelům rozhodnutí o registraci daných léků. Nyní má SÚKL informace pouze od distributorů a částečně od lékáren. Ty jsou však nekompletní, protože řada lékáren stále odmítá hlášení zasílat,“ přibližuje novelu Čechová.

„SÚKL plnění povinností poskytovat údaje kontroluje a v případě zjištění porušení zákona ukládá sankce jak distributorům, tak lékárnám. SÚKL dlouhodobě sleduje také reexport a v případě, že se tak děje v rozporu ze zákonem, trestá jak distributory, tak lékárny. Dle zákona o léčivech hrozí nyní za neoprávněné nakládání s léky sankce až do výše 20 mil. Kč,“ uzavírá mluvčí ministerstva zdravotnictví.

rockyshowman ( 22. ledna 2017 10:25 )

 To je u nás normální, u voleb je potřeba ukázat, že nejsme berani!!! Bude to poslední možnost jak zachránit tuto zem. Nepřítel uvnitř a další jde s venku. Všechno zlo se stahuje do naší země. Všichni prezidenti se musí v hrobě otáčet ! Zase se to lidem vymklo z rukou. Staří bolševici, návrátilci tzv. vlastenci, všichni jsou u vesel a my je všechny platíme!!!! a ČT, kam vítr tam plášť. Svoboda slova, volný pohyb, krásná příroda, dostatek všeho, vše je v .........dáli.

pepen ( 22. ledna 2017 09:53 )

Česká republika je totálně v pr...i!!!!Po tzv.sametové revoluci nastoupili ti největší bezpáteřní zloději a podvodníci do čela státu!Nastavili zákony tak,aby si tu mohli dělat co chtěli.Začala éra rozkrádání,tunelování a podvodů.Majetek státu v řádek stovek bilionu byl rozkraden a to beztrestně!!!!Podnikatelé a obchodníci hledali s právníky skuliny-kde a jak mohou podvádět.Nikomu z obchodníků v Česku nezáleží na nikom-v první řadě jde o miliony-kdo dá víc-jdou přes mrtvoly a to doslova.Nejhnusnější doba co mohla nastat !!!!!

kukuku ( 22. ledna 2017 08:22 )

A když si Babiš ujasní, kde jsou díry, kterými utíkají peníze a nasadí na ně nějaký kontrolní mechanismus, narazí na pražská média dávající prostor starým zastáncům nekontrolovaného rozkrádání, jako je Kalousek a kolovrátky zkrachovanců z ODS, že musí být svoboda podnikání a že stát pro Babiše sbírá informace o odběratelích a s čím kdo obchoduje.

luppe ( 22. ledna 2017 07:15 )

Bisnis a hazard se zdravým lidí. Napřed ty vrahouny kšeftařské pozavírat a pak se starat dál!!! Bodejď by se nekšeftovalo lékáren jak máku...vesmes jen 3 až 4 firmy to se ten nelegál dobře kočíruje!!! Díky vlýdy...umožnily jste jim to skvěle...Dr. Max a pod. V náší lékárně cokoliv chcete...mají prd...musíte tam znova, protože to objednají...jděte do ***e...nemocnej člověk nepotřebuje ještě trénovat chůzi! Má být v pelechu a potit se a ne jít 5x do lékárny!!!!

Zobrazit celou diskusi