Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co přineslo zavedení EET? Zavírání hospod na vesnicích i účtenkovou loterii

Autor: sou, ČTK - 
27. prosince 2016
21:45

Stovky zavřených menších hospod, nárůst cen a podle majitelů restaurací i pomalejší účtování – to vše měla přinést Elektronická evidence tržeb (EET). Do systému se od 1. prosince nahrnuly desítky milionů účtenek. Navíc v polovině příštího roku hodlá ministerstvo financí rozjet takzvanou účinkovou loterii, ve které lidé mohou vyhrát i například osobní auto. O největší chaos před spuštěním EET se přitom postaral sám ministr financí Andrej Babiš se svými výjimkami. 

Už od listopadu se mohli podnikatelé zapojit do zkušebního provozu Elektronické evidence tržeb. Mohli si tak otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem a ověřit, zda se data ukládají na servery Finanční správy. Zúčastnilo se ho přes 21 tisíc podnikatelů a do systému odeslali přes devět milionů účtenek.

Těsně před spuštěním ostrého provozu EET se o největší chaos postaral sám ministr financí Andrej Babiš, který chtěl na poslední chvíli zařadit do zákona několik výjimek. Navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250 tisíc korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Stovky menších hospod skončily

Žádná ze změn se ale netýkala první vlny podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách. K prvnímu prosinci tak EET začalo používat přes původní odhady Finanční správy přes 37 tisíc z nich. Už druhý den začaly pivovary hlásit mírný úbytek hospod. „Přestaly brát Slavkovské pivo dva provozy, ostatní pokračují ve standardních odběrech, které navíc po říjnové stagnaci rostou a vrací se do zaběhlých kolejí,“ řekl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. 

Za sedm prosincových dnů bylo přerušeno dalších 1528 živností. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upřesnil, že činnost ukončí 15 až 20 % restaurací. „Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně,“ uvedl. Dodal, že ale budou vznikat i nové provozovny.

Podle průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí kvůli EET mělo skončit dokonce zhruba 700 menších hospod, které ve své nabídce neměly teplá jídla. Zánikem drobných pohostinství, obchodů a živností je přímo ohroženo 600 ze zhruba 900 zapojených obcí. V České republice je přes 6 200 měst a obcí.

K přebírání účtenek bude motivovat loterie

K tomu, aby zákazníci skutečně přebírali účtenky, má pak dopomoci takzvaná Účtenkovka. Půjde o loterii, kterou ministerstvo financí plánuje spustit v polovině příštího roku. Ročně plánuje rozdělit výhry až za 65 milionů korun. Na zajištění loterie už vypsalo otevřené výběrové řízení.

„Ročně budeme rozdělovat peněžité i věcné výhry ve výši 65 milionů korun. Počet výher se tak bude pohybovat od 20 do 30 tisíc měsíčně. Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100 tisíc do jednoho milionu korun, včetně věcné výhry automobilu. Ostatní výhry jsou rozděleny do nižších finančních částek v řádech desetitisíců a stovek korun,“ uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Losování se podle ní uskuteční každý měsíc, vždy 15. kalendářní den, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období.

EET nepodporuje podle průzkumu třetina Čechů 

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) má v Česku podle průzkumu společnosti Median lehce většinovou podporu 58 % lidí a jen třetina ho nepodporuje. U podnikatelů a živnostníků se pak 49 % uvedlo, že bude mít na jejich podnikání negativní vliv a 14 % čeká likvidace. O zdražení služeb nejčastěji mluvili podnikatelé z oblasti stravování, ubytování a řemesel a podnikatelé s obratem do půl milionu korun.

Zavedení EET v jejich oboru se nejméně bojí podnikatelé v oblasti poradenství, informačních technologií a finančních služeb. Největší obavy naopak mají řemeslníci a stavebníci, kterých se zatím elektronická evidence netýká. 

Blackhole ( 2. března 2017 09:36 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T ---- M É D I Í M !!!

djaba ( 28. prosince 2016 19:18 )

 Za ty blevajzy na talíři a břečku v půllitru by nám měli ještě restauracích platit .

111pavel111 ( 28. prosince 2016 13:04 )

Tak toto jsem ještě nikde nezažil . To musí být 4 cenová skupina a tam nechodím.

6010 ( 28. prosince 2016 12:57 )

Naše zkušenost s EET v restauraci je ta, že servírka ručně napíše naši útratu, zkásne nás a na otázku, zda dostaneme účet z EET, tak řekne, že to musí jít někam zadat.Jelikož nemáme čas ani chuť tam čekat na účtenku, na jídlo jsme čekali dost dlouho, bereme kabát a odcházíme.Přijde nám dost trapné, tam čekat.A že by nás zřejmě podusili a nechali čekat dost dlouho,tomu věřím.Aby nás to příště přešlo.Nebo pracující,kteří jim tam přijdou a mají vpoledne každou minutu drahou.Tak takto se to dělá a je to. A na nějaké slosování jednoho milionáře z kolika milionů zaslaných účtenek příští rok, směšné,nikdy bych do toho nešla.Kdoví, kdo to bude jednou losovat,když je to tu samý podvod.Tak co Vy na ten Váš vynález, pane Babiš? Jen jste dal vydělat těm, kteří se výrobou EET zabývají.

111pavel111 ( 28. prosince 2016 12:01 )

Zaměstnanec je státem donucen platit daně ? Od kdy platí daně zaměstnanec ? Snad firma odvádí daně za zaměstnance. To by to dopadlo kdyby daně platil zaměstnanec !!!! Zaměstnanec co může to ve firmě ukradne !!!

Zobrazit celou diskusi