Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ulevte si s EET. Sleva na dani pět tisíc není ale zdaleka pro každého

  • Autor: ula - 
    1. 12. 2016
    21:15

    Spolu se čtvrtečním startem elektronické evidence tržeb (EET) se přiblížila i možnost uplatnění slibované slevy na dani. Má to svá zákonem daná pravidla a úleva pět tisíc nebude proto pro každého. Přinášíme vám jednoduchý souhrn podmínek k jejímu správnému uplatnění.

  • 1.Sleva na EET v legislativě

    V souvislosti s evidencí tržeb byl přijat i doprovodný zákon číslo 113/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb. Tímto zákonem se mimo jiné mění i zákon o daních z příjmů. Rozšiřuje se okruh slev na dani o slevu na evidenci tržeb ve výši 5 000 korun. Budou si ji moci uplatnit ti, kteří začnou povinně evidovat tržby.

    Veškeré potřebné informace nejen ke slevě na evidenci, ale komplet k EET najdete na serveru Podnikatel.cz.

    Andrej Babiš v den ostrého startu EET Andrej Babiš v den ostrého startu EET | Jakub Poláček

  • 2.Jak vysoká bude sleva?

    Výše slevy na evidenci tržeb činí až 5 000 korun. Bude to ale maximálně částka ve výši kladného rozdílu mezi 15procentním dílčím základem daně ze samostatné činnosti a základní slevou na poplatníka.

     

    Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat.

    Jak vysoká bude sleva? Jak vysoká bude sleva? | ČTK

  • 3.Pro koho je určena?

    Sleva na evidenci tržeb je určena pouze pro poplatníky fyzické osoby, ne pro právnické. Poplatníci, kteří jsou právnickými osobami, žádné daňové úlevy v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb mít nebudou.

     

    Pro koho je sleva určena? Pro koho je sleva určena? | ČTK

  • 4.Bude záležet na výši fixních nákladů?

    Sleva na evidenci tržeb činí 5 000 korun bez ohledu na výši skutečně vynaložených výdajů v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Ne všichni poplatníci však uplatní plných 5 000 korun. Sleva totiž činí současně maximálně 15 procent dílčího základu daně ze samostatné výdělečné činnosti (pouze základ daně z podnikání zdaňovaný dle ustanovení § 7 zákona o daních z příjmů).

    Elektronická pokladna Elektronická pokladna | Foto: J. Poláček, R.Klejch

  • 5.Čím se bude sleva prokazovat?

    Sleva na evidenci tržeb se nebude nijak prokazovat. Uplatnění slevy v daňovém přiznání nebude třeba dokládat skutečnými výdaji na pořízení evidence tržeb.

    Čím se bude sleva v daňovém přiznání prokazovat? Čím se bude sleva v daňovém přiznání prokazovat? | Profimedia

  • 6.Kdy bude možné slevu uplatnit?

    Slevu může uplatnit poplatník pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poprvé zaevidoval tržbu podle zákona o evidenci tržeb. Ovšem pouze v případě, kdy má povinnost tržby evidovat. V daňovém přiznání za rok 2016 tak mohou slevu uplatnit pouze poplatníci fyzické osoby podnikající ve stravovacích a ubytovacích službách, pokud v tomto období zaevidovali první tržbu. Ostatní ji využijí v následujících zdaňovacích obdobích, a to i v situaci, kdy využijí zkušebního provozu a tržby začnou evidovat s předstihem již ve zdaňovacím období roku 2016.

    Kdy bude možné slevu uplatnit? Kdy bude možné slevu uplatnit? | Profimedia

  • 7.Bude možné uplatnit ji opakovaně?

    Sleva na evidenci tržeb má jednorázový charakter. Bude možné ji uplatnit pouze jednou, a to v prvním roce, kdy poplatníkovi vznikla povinnost evidovat tržby, za podmínky, že zaevidoval alespoň jednu účtenku.

    Bude možné uplatnit slevu opakovaně? Bude možné uplatnit slevu opakovaně? | Mária Rušinová

  • 8.Půjde uplatnit slevu pro každou provozovnu?

    Sleva na evidenci tržeb se týká poplatníka, nikoli provozovny. Není možné ji uplatnit vícekrát, kupříkladu za každou provozovnu zvlášť. Bez ohledu na počet pořízených pokladních zařízení za účelem evidence tržeb.

    EET EET | Profimedia

  • 9.Může si poplatník uplatnit i ostatní slevy na dani?

    Poplatník si samozřejmě může uplatnit všechny slevy na dani, na které má nárok. Ovšem ve stanoveném pořadí. Sleva se uplatní až po uplatnění všech předchozích slev (základní sleva na dani na poplatníka, sleva na manžela, základní a rozšířená sleva na invaliditu, sleva na držitele průkazu ZTP/P, sleva na studenta, sleva za umístění dítěte), avšak před uplatněním daňového zvýhodnění na vyživované dítě.

     

    Sleva na dani nemůže nabývat záporných hodnot. Jestliže ji poplatník nevyužije celou (nebo dokonce vůbec), nelze uplatnit pod nulovou hodnotu. Není ani možné uplatnit nevyčerpanou část slevy v následujícím zdaňovacím období.

    A co ostatní slevy na dani? A co ostatní slevy na dani? | Foto: Robert Klejch a kraje

  • 10.Příklad na závěr

    Poplatník podniká jako fyzická osoba v maloobchodě. Povinnost evidovat tržbu má ve druhé fázi elektronické evidence tržeb, tj. od března 2017. Přestože využil možnosti zkušebního provozu evidence tržeb, zakoupil potřebné zařízení a poprvé zaevidoval tržbu již v měsíci prosinci 2016, může si uplatnit slevu na evidenci tržeb až v daňovém přiznání za rok 2017. Uplatní slevu 5 000 korun, avšak maximálně 15 procent dílčího základu z podnikání. Slevu uplatní po odečtení všech ostatních slev na dani, ale před uplatněním daňového zvýhodnění. Slevu může uplatnit pouze ve zdaňovacím období roku 2017, v následujících letech ji uplatňovat nebude. Sleva má jednorázový charakter.

     

    Veškeré potřebné informace nejen ke slevě na evidenci, ale komplet k EET najdete na serveru Podnikatel.cz.

    Jak uplatit slevu: vysvětlení na příkladu Jak uplatit slevu: vysvětlení na příkladu | Mária Rušinová

babamotorkarka ( 2. prosince 2016 09:32 )

Ano, ten starší chytrý pán u Jílkové na ČT mě okouzlil svým geniálně logickým a kompatibilním projevem ! Jak se jmenuje ? EET je všude ve světě ! https://www.novinky.cz/ekonomika/422177-v-madarsku-se-na-vyjimky-nehraje-evidenci-trzeb-tam-zave dli-pro-vsechny.html Tak to nám spadla brada ! To už snad není ani možné. Novináři s Kalouskem nám zatajili další důl.věc. Probírají slavíka a komediantské blbečky,ale důl.zprávy, jako migranty, tají. Babiš asi i žurnalistům "dejchá na záda". Ti berou statisícové platy, lžou, manipulují s lidmi, hájí uřvanou pražskou "kavárnu", zbrkle jednající herce/zpěváky a 26 letou vládní tzv. mafii ODS,TOP,KDU,ČSSD, kterou údajně kryjí st.zástupci,soudci a kriminalisté s IQ pod 70,jak nám Chovanec prozradil.

Zobrazit celou diskusi