Většina restaurací v centru Hradce Králové byla první den provozu EET otevřená. Restaurace Pivovarská brána však na dveřích oznámila, že od 10:30 do 14:00 má zavřeno z důvodu podpory svobody podnikání.

"Tvrdě pracujeme a neseme za své podnikání plnou odpovědnost. A vláda kvůli několika podvodníkům trestá všechny. Jsme proti EET, protože chceme svobodně podnikat," stálo na dveřích podniku. Někteří lidé se o uzavírce dozvěděli až z nápisu. "Škoda, mohli to dát vědět alespoň na webu, teď musíme na oběd jinam," posteskl si jeden z nich.

Zavřeno měla na protest proti spuštění EET i nejvýše položená provozovna v zemi, Česká poštovna na Sněžce. Povinnost elektronicky evidovat tržby se jí zatím nedotkla, jako provozovna charakteru stánkového prodeje se do EET přihlásí k 1. březnu 2017. "Jsme solidární s ostatními hospodskými, proto jsme dnes zavřeli. Se zavedením EET nesouhlasíme," vysvětlil ČTK majitel Milan Blaha.

Ve známé hradecké restauraci Na Hradě měli ráno problém s tiskem účtenek. "Uvidíme jak to s EET zvládneme večer, kdy je tady většinou navál," řekl ČTK obsluhující číšník. Na dveřích hradecké restaurace Localis bylo před polednem upozornění, že kvůli zavedení EET podnik nepřijímá platební karty, pracuje však na nápravě.

V Bílých Poličanech na Trutnovsku k poslednímu listopadu zavřela oblíbená hospůdka Pod Vinicí manželů Zajícových. "Po 18 letech jsme se rozhodli skončit a odejít do důchodu. Zavedení EET naše rozhodnutí urychlilo," řekla ČTK Danuše Zajícová. Obec nyní pro restauraci, která byla v objektu obce a jedinou ve vesnici, hledá nového nájemce.

Kvůli zavedení EET se očekává zdražení restauračních služeb. Například Hostinec U Dvořáků v Hradci Králové od dneška zvýšil ceny piva o dvě koruny za půllitr. "Ceny poledního menu zůstávají stejné v rozmezí od 80 do 95 korun, od dneška jsme také zdražili tvrdý alkohol, protože stouply jeho ceny od velkoobchodů," řekl ČTK provozní hostince Pavel Škorvánek.

Zavedení EET se nedotkne rozsahu restauračních služeb poskytovaných krkonošským lyžařským SkiResortem Černá hora - Pec pod Sněžkou. "Nástupem EET se pro nás v zásadě nic nemění. V žádném případě kvůli EET nebudeme omezovat nabídku sortimentu a služeb v našich barech a restauracích nebo naše provozovny zavírat," ujistil ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Registrační údaje do systému elektronické evidence tržeb (EET) si v Královéhradeckém kraji do dneška vyzvedlo asi 5500 subjektů podnikajících v pohostinství a ubytování. Pro podnikání v těchto oborech je v kraji podle Českého statistického úřadu zaevidováno přibližně 8000 subjektů. Zdaleka ne všechny však měly povinnost se k dnešku do EET přihlásit.