Zavřené dveře ode dneška zůstaly například u malé restaurace Daniel v Nádražní ulici v Sokolově, která se zaměřovala na obědy pro pracovníky úřadů a firem v okolí.
Právě pro malé živnostníky je EET největším problémem. Náklady na pořízení zařízení, ale i placená školení jsou totiž pro ně nákladné. Pro podnikatelku Zuzanu Stulíkovou ze Sokolova může zavedení EET znamenat ohrožení jejího působení na regionálních trzích. Podnikání vede sama a ve svém stánku prodává šperky z korálků a domácí pečené čaje.
"Zatím přesně nevím, jak bude fungovat propojení s mým stávajícím účetním systémem. I kdyby bylo možné propojení systému do stánku, bude to znamenat, že mi vytištění dokladu bude trvat půl minuty až minutu. Dlouhé fronty, které tak vzniknou, mohou zákazníky odradit. I teď někdy sotva stihnu na papírek napsat, kolik zrovna zákazník platil," řekla ČTK Stulíková.
Pokud by svůj účetní systém do stánku zavést nemohla, znamenalo by to nutnost pořízení dalšího systému a tedy tisícové investice. "A do toho se mi příliš nechce, vzhledem k tomu, že na nějaké trhy vyrazím zhruba sedmkrát do roka. Kdybych byla jen trhovec, evidence by se mě netýkala až do roku 2018, současně ale provozuji ještě obchod," doplnila podnikatelka.
Naopak pro velké firmy, provozující velké restaurace, je EET sice další zátěží, ale v celkovém objemu nákladů nebude výraznou zátěží.
"Už od roku 2006 máme pokladní systémy a už si nedokážu představit fungování restaurace bez dotykové pokladny a nějakého hospodářského systému. Do každého provozu tyto systémy dávám. Takže mi ty náklady nějak zásadně nestouply. Ale přibylo zase administrativy. Navíc spouštění bylo ve velkém chaosu. Ta informovanost byla šílená," řekl ČTK Jan Mičkal, jednatel společnosti HM Gastro Group, která provozuje kavárnu a kantýnu NoStress v areálu krajského úřadu, restauraci v obchodním centru Varyáda a závodní stravování pro Witte v Nejdku i Ostrově.
"Měl jsem trochu obavy z rychlosti tisku lístku, ale když jsem připojil Varyádu a ověřil si, že lístky vyjíždí rychle, tak snad to nebude zdržovat a dělat fronty," řekl Mičkal. I když NoStress v poslední době musel mírně zdražit, růst cen podle Mičkala nesouvisí se zavedením EET, ale s nárůstem cen surovin.
Podobně je na tom společnost Sokorest, která provozuje jídelny a podnikové jídelny v Sokolově, Chodově, Vintířově a Vřesové. Podle ředitele společnosti Pavla Lahučkého Sokorest už týden jede v testovací verzi, a tak je na dnešní ostrý start připraven. "Když jsme to zkoušeli, tak tam žádné zpoždění nebylo. Doufám, že je finanční správa připravená na stovky tisíc účtenek, které jim tam budou chodit," uvedl Lahučký.
Vyšší náklady měla firma s dokoupením tiskáren tam, kde pokladny nebyly vybaveny tiskem, vyšší náklady budou s materiálem, který s tiskem účtenek souvisí. Tyto náklady ale Sokorest nechce přenášet do ceny jídel.