Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chřipková epidemie se řítí do Česka. Nejvíc nemocných je na Moravě

Autor: ula - 
23. prosince 2016
13:50

Česko je na prahu nastupující epidemie chřipky. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Počet nemocných výrazně stoupl v posledních dvou týdnech. Nejvíce nemocných je v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

„V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů chřipky typu A/H3. Veškeré izolované kmeny jsou ty, proti kterým se letos očkovalo a proti nimž je tedy vakcína účinná. Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu vývoj nemocnosti nadále monitorují. V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Mimořádná opatření zatím prý nejsou třeba

Jedno z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii chřipky, je počet nemocných na sto tisíc obyvatel. Tady jde o hranici 1600 až 1700 případů, od které hovoříme již o epidemii. Jako nastupující epidemii tedy nyní lze hodnotit situaci v Olomouckém kraji, kde je hlášeno přes 1800 případů na sto tisíc obyvatel, a na druhém místě Moravskoslezský kraj, kde jsme těsně za hranicí 1700 nemocných.

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení,“ upřesnila hlavní hygienička.

Co se týká situace v Evropě, plošnou epidemii hlásí celá Skandinávie: Norsko, Švédsko i Finsko. Plošný výskyt trvá v Portugalsku, Nizozemí a v Chorvatsku a Skotsku.

PetruskaDobruska ( 29. prosince 2016 20:00 )

Kolem mě furt někdo upadá do chřipky a drží se jich i několik dní. Musím zaklepat, že já se zatím držím. Beru wobenzym a jím hodně ovoce, tak snad mě to letos mine. Ale někdy ta epidemie přijít musela. Už jsem si říkala, že nějak dlouho byl klid

Hunt ( 23. prosince 2016 14:20 )

Doufám,že přes Vánoce chcípne co nejvíc komunistů a zemanoidů!

Zobrazit celou diskusi