ONLINE CHAT
Váš dotaz Jak je pravdepodobnά pandemie?(Vaše jméno Οlda)
Foto
K pravděpodobnosti vzniku pandemie se nelze vyjádřit. Záleží na drobných mutacích viru nejen chřipky, který může poté pandemii vyvolat.. viz v minulosti tzv. prasečí či ptačí chřipka, Španělská chřipka.
Dobrý den, moje 3leta dcera mela 14 dni rámu, uživala pamycon a stále má po ránu vlhký kašel, jakoby ji hleny s tekly do krku. Sopel nemá, dáváme ji stoptusin. Poradíte mi prosim, jak to vyléčit? Dekuji(Michaela Hochmanova)
Foto
Dobrý den, můžete vyzkoušet roztoky s mořskou solí jako Sterimar nebo Quixx, které usnadní vysmrkávání. Pokud dcera ještě neumí smrkat je nutné odsávání z nosu. Stran kašle je vhodné pravidelné větrání v místnosti, kde dcera spí, zvlhčovat vzduch, nepřetápět. Stoptusin můžete používat nadále. Pokud obtíže nevymizí je vhodná kontrola u vašeho pediatra.
Dobrý den, může ovlivnit rýmu a dlouhodobě ucpané dutiny i status kuřáka? (Michal)
Foto
Ano. Kouření poškozuje sliznice, které mohou reagovat otokem a chronickým zánětem.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, podle čeho se pozná, že má člověk angínu a ne jen normální zánět v krku? A co na ni nejvíc zabírá?(Miroslav)
Foto
Dobrý den, angína je zánět krčních mandlí, obvykle je průběh závažnější, s vysokými teplotami. Virové záněty postihují zejména zadní stěnu hltanu a současně sliznici dutiny nosní a nosohltanu, krční mandle bývají klidné. Obtíže obvykle ustupují během několika dní, při angíně bakteriální se obvykle zhoršují. Léčba bakteriálních angín je pomocí celkově podávaných antibiotik, jako podpůrnou léčbu a léčbu virových zánětů doporučujeme nemocným lokálně účinné antibiotikum Bioparox, krterý působí protizánětlivě i proti bolesti a snižuje zejména v případě viroz riziko nasednutí druhotné bekteriální infekce. Celkově při teplotě a bolesti doporučujeme paracetamol. Pokud se obtíže nelepší během několika dní nebo dochází ke zhoršování stavu je nutné vyhledání lékaře.
Dobrý den, bývám velmi často nemocná, nejvíce mě trápí angíny. Klidně i několikrát do roka. Dá se s tím něco dělat? A co byste mi doporučila na léčbu? Díky!(Marie K.)
Foto
Dobrý den, léčba angíny je antibiotická- používají se celkově podávaná antibiotika. Jako podpůrnou léčbu lze použít lokálně působící antibiotikum s účinnou látkou fusafungin (Bioparox), který působí mírně proti bolesti i zánětu, navíc snižuje pravděpodobnost nasednutí další, tzv. sekundární bakteiální infekce. Dle některých studií též zkracuje průběh onemocnění. Dále můžete použít kloktadla a spreje (Jox, Stopangin..), vhodný je dostatek tekutin a vitaminů.
Dobrý den, už tři dny mne bolí v krku, bolest se zhoršuje, nemohu polykat. Bolest vystřeluje do uší. Jde podle Vás o bakteriální angínu s nutností nasazení antibiotik? (Petra)
Foto
Dobrý den, pokud se bolesti zhoršují po několika dnech probíhajícího onemocnění je pravděpodobné, že se jedná o bakteriální zánět, tedy angínu. Pokud zatím váháte s návštěvou lékaře, pomohou k odlišení bakteriálních a virových zánětů volně prodejné sety k testování CRP (typicky se jeho hodnota zvyšuje při zánětu bakteriálním). Pokud bude hodnota CRP vysoká, je návštěva lékaře jednoznačně na místě, stejně tak i pokud se budou obtíže nadále zhoršovat, nebo budou jendostranné.
Může být člověk alegický na kouř z cigaret? Vždy, když se pohybuji v kuřáckém prostředí, chytnu pak rýmu, týden kýchám, smrkám...přitom nemám kde nastydnout, vypozorovala jsem, že rýma a nachlazení přichází vždy, když jsem v hodně zakouřeném prostoru. (Donatella)
Foto
Dobrý den, náhlé kýchání, kašel a smrkání je spíše v důsledku podráždění sliznice dutiny nosní cigaretovým kouřem. Rýma a nachlazení je infekční onemocnění, které se šíří kapénkově, tedy při kýchání, kašli.. je tedy spíše pravděpodobné, že při návštěvě restaurace, kde je hodně lidí virozu chytnete od nemocného člověka.
Dobrý den, jak eliminovat chronickou rýmu? Mám často ucpané dutiny a často mám "rýmové" oči a pro výkon mé práce to není ideální. Jak nějaký způsob jak nevypadat díky rýmě velmi často jako člověk co profámoval celou noc? Snažím se to mírnit kapkami do očí jako Optalmoseptonex atd. Děkuji.(Marta)
Foto
Dobrý den, pro diagnozu chronické rýmy je nezbytné vyšetření ORL lékařem, který Vám předepíše léky, které Vaše obtíže zmírní. Bez vyšetření je obtížné doporučit přípravky ke zmírnění Vašich obtíží.
Paní doktorko, s kolegy v práci se často přeme o očkování proti chřipce. Já se nechávám očkovat 5 let a během té doby jsem neměla ani virózu. Ale ostatní jsou vehementně proti, že prý když se někdy nechali očkovat, onemocněli příšernou chřipkou nebo jiný tvrdí, že jde o farmakologický byznys. (Zuzka)
Foto
Dobrý den, očkování proti chřipce je v současné době nejspolehlivější farmakologickou možností, jak snížit pravděpodobnost onemocnění. Nicméně ochrana proti chřipce není po očkování 100%. Záleží na tom, které "typy" virů epidemii způsobí a které byly použity pro vakcínu. Letos je ochrana poměrně vysoká, neboť se "typy" virů v očkovací vakcíně i ty, které působí onemocnění hodně shodují.
vážená paní doktorko, prosím mám dotaz používám konvičku na vyplachování nosu slanou vodou. Používám denně je to v pořádku? Děkuji za vaši odpověd. slavka.vlcevova@seznam.cz(Vlcevova)
Foto
Dobrý den, konvička k vyplachování nosu (Rhinohorn) je jednou z možností léčby jak chronických tak akutních zánětů nosu a vedlejších dutin nosních. Proti každodennímu užívání nelze nic namítat.
Dobrý den, neustále se mi opakují angíny - asi tak ob 2 měsíce. Trvá to už 1,5 roku. Může to souviset i s psychikou a imunitním systémem? Vypozorovala jsem, že vždy po psychickém vypětí přijde angína...čeká mě imunologické vyšetření a případná autovakcína. Má pak cenu si nechat odstranit mandle nebo se spíš věnovat psychice a imunitě? ORL doporučuje odstranění mandlí - jsou ve špatném stavu. Operace se velice bojím (40 let). díky za odpověď.(Valerie)
Foto
Dobrý den, stres a únava může způsobit oslabení organismu a tím i zvýšit pravděpodobnost vzniku angíny. Jednou z možností léčby opakovaných angín je autovakcína, která se u Vás plánuje. Můžete též vyzkoušet lokálně působící antibiotikum ve spreji s účinnou látkou fusafungin (Bioparox), který může ovlivnit četnost zánětů. Dále lze kloktat Jox nebo Stopangin. Pokud by však nic z uvedeného nepomohlo a měla byste opakované záněty, je léčbou volby odstranění krčních mandlí. Rozhodnutí o dalším postupu by měl udělat Váš ošetřující ORL lékař.
dobry den prosim chtela jsem se zeptak jak na to ,kdyz silna ryma nejde dychat- slabost a velka unava mdekuji(linda)
Foto
Dobrý den, ny rýmu můžete použít nosní kapky k oplasknutí sliznice a usnadnění dýchání nosem (Sanorin, Nasivin, Olynth). Ty se však nesmí používat déle než týden. Ke zmírnění lokálních příznaků lze též užívat spreje s mořskou vodou (Quixx, Sterimar) nebo sprej s lokálně účinným antibiotikem fusafungin (Bioparox), který působí mírně proti zánětu i bolesti a též sníží riziko nasednutí druhotné bakteriální infekce. Na celkové příznaky jako bolesti svalů a kloubů a teplotu pomůže paracetamol.
Dobrý den, mám zánět mandlí dg.J039, dostala jsem antibiotika, ale při přečtení nežádoucích účinků je nechci užívat. Dá se nemoc vyléčit s pomocí přírodních přípravků, tzv. babských rad? Děkuji Marie (Marie)
Foto
Dobrý den, léčba angíny je pouze pomocí celkových antibiotik, která jsou v dnešní době naprosto bezpečná a minimalizují riziko komplikací onemocnění. Rozhodně bych se jim nebránila. Z podpůrných léků můžete použít lokálně působící antibiotikum s účinnou látkou fusafungin (Bioparox), který působí pouze lokálně, navíc má i mírný protizánětlivý účinek a účinek proti bolesti. Můžete též použít kloktadla jako Jox, Stopangin atd. Na teplotu a bolest lze užít paracetamol.
Dobrý den už půl roku mám bílou tečku vzadu v krku jako při angině ale v krku mě nebolí může to být nějaká nemoc díky za odpověď(Péťa)
Foto
Dobrý den, může se jednat o tzv. čep, který není nijak závažný. Jedná se vlastně o nahromaděné bu`nky sliznice na krční mandli. Bez vyšetření však nelze diagnozu stanovit jednoznačně. Pokud máte obavy vyhledejte ORL lékaře.
Paní doktorko, moje dcera (6 let) má často záněty středního ucha. V Praze na pohotovosti jí vždycky ucho píchli a jí se ulevilo. Teď žijeme rok v Rakousku a tady uši dětem vůbec nepíchají. Prý je to nebezpečné a zhoršuje to sluch. Zánět se léčí antibiotiky. Je skutečně píchání uší zastaralé?(Kateřina)
Foto
Dobrý den. Léčbou volby je nasazení antibiotik a neprovádění paracentézy (propíchnutí bubínku). Takto se postupuje i např. v USA. Pravděpodobnost rozvoje středoušního zánětu při rýmě se sníží užíváním nosních kapek jako je Sanorin, Nasivin, Olynth pro děti, nesmí se však používat déle než týden. Vhodné je též odsávání z nosu, u starších dětí dohled na pravidelné smrkání.
opatrujem15mesačnu vnučku ja mam 64rokov ako sa braniť voči chripke (daniela)
Foto
Dobrý den. V současné době je již pozdě na očkování, které je poměrně spolehlivou ochranou proti chřipce. Pokud očkovaná nejste, je vhodné se vyhýbat přeplněným prostorám jako supermarkety, kina, divadla a MHD, současně je vhodný zvýšený příjem vitaminů a též otužování. Samozřejmostí je i dodržování základních hygienických opatření jako mytí rukou. Pokud musíte k lékaři, kde jsou nachlazení nemocní v čekárně, vezměte si ústenku- roušku, kterou lze koupit v lekárně.
Dobrý deň, v poslednej dobe mi píska v ušiach, môže to súvisieť s tlakom, alebo nejakým zápalom? doteraz som to nemala, je pravda, že mám v posledom období veľa stresov, ďakujem(Miša)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o trvalé pískání v uších měla byste neprodleně vyhledat ORL lékaře, aby se provedlo vyšetření sluchu a případně se nasadila odpovídající léčba. Rozvoj pískání může souviset se stresem, ale příčin může být mnoho. Bez vyšetření se k příčině vašich obtíží nedokáži vyjádřit.
Dobry den, chtela bych se zeptat, jaky lek davat detem (1,5 roku a 4roky), pokud maji velkou rymu, trpi na zanety stredousi, jsou zahlenene, zaroven vsak maji suchy a drazdivy kasel. Dekuji Vam za odpoved.(Jana)
Foto
Dobrý den, stran rýmy jsou vhodné nosní kapky pro děti jako Sanorin, Nasivin, Olynth atp., které zlepšují nosní průchodnot, usnadní vysmrkávání a zejména snižují pravděpodobnost rozvoje středoušních zánětů. Neměly by se užívat déle než týden. V mezidobí můžete i dlouhodobě používat solné roztoky jako Quixx nebo Sterimar, které též usnadní vysmrkávání a mohou se užívat dlouhodobě. Ohledně kašle je vhodné časté větrání místnosti, kde děti spí, užívat zvlhčovače vzduchu, v případě trvajícího kašle používat volně prodejné léky k vykašlávání. Pokud ale kašel trvá déle než několik dní nebo je provázen horečkami je vhodné vyšetření u praktického lékaře pro děti.
Jaké používat kapky k uvolnění nosu při rýmě? Mluví se ve sdělovacích prostředcích o tzv. závislosti na určitých složkách nosních kapek. Můžete tento problém objasnit? A také doporučit zdraví nezávadné kapky (bez vzniku závislosti) pro uvolnění nosu?(Kalousek)
Foto
Dobrý den, nosní kapky k oplasknutí sliznice (Sanorin, Nasivin, Olynth) obsahují složku, na kterou může vznikat "závislost", proto by se neměly používat déle než týden. Poté můžete používat nosní spreje s mořskou vodou (Sterimar, Quixx). Pokud Vás obtíže trápí při nachlazení, lze užívat i sprej s lokálně účinným antibiotikem fusafungin (Bioparox), který působí mírně proti bolesti i otoku sliznic a snižuje riziko nasednutí druhotné bakteriální infekce. Je též bezpečný stran vzniku "závislosti sliznice" ale i stran vzniku bakteriální rezistence.
Dobrý den, předloni jsem přechodil chřipku a od té doby mám stále ucpaný nos (dutiny-nelze se vysmrkat a uvolnit) a to ani úplně v létě, když je teplo. S tím ucpaným nosem je spojený i negativní jev - chrápání..Jak se tohoto problému zbavit? Existuje např. nějaké chirurgické řešení či speciální nosní kapky? Nebo jak se tohoto problému zbavit? Dutiny se snažím čistit mořskou vodou bez esencí (např. Vicks Aquaforte - mořská voda), ale účinek je minimální. Jen doplním, nejsem alergik a dříve jsem se potápěl, což teď s ucpanými dutinami moc dobře nejde. Prosím o radu nebo doporučení k nějakému odborníkovi, který by opravdu mohl pomoci. Moc děkuji.(Jan Koberka)
Foto
Dobrý den, je vhodné vyhledat ORL pracoviště, kde Vás podrobně vyšetří. Dnes je běžné endoskopické vyšetření nosu a zhodnocení stavu sliznic i ústí vedlejších dutin nosních a nosohltanu. Pokud chrápete, lékař na základě vyšetření zváží odeslání do speciální ambulance k řešení spánkových poruch a chrápání.
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych poprosit o radu jak se uchránit před chřipkou když jsem v léčení rakoviny a musím každý den dojíždět 15 km autobusem na ozařování ?Mám třeba nárok na jízdu sanitou ? Děkuji Marie(Marie)
Foto
Dobrý den, ohledně nároku na sanitu se zeptejte Vašeho ošetřujícího onkologa nebo Vašeho praktického lékaře. Záleží na diagnoze i průběhu ozařování. Můžete též používat ústenku- roušku (je volně prodejná v lékárně). Tím snížíte riziko onemocnění. Samozřejmostí je pravidelné mytí rukou.
Dobrý den, mám na Vás dotaz, jsem v 11 tt a lezim doma s chřipkou, teplota těsně pod 38 stupňů, kašel, rýma. Dá se říci, jaká je míra pravděpodobnosti poškození plodu? Na teplotu jsem vzala jen jednou paralen, jinak nic. Děkuji(Petra)
Foto
Dobrý den, na teplotu si dejte paracetamol, který sníží teplotu a je bezpečný i v těhotenství. Stran poškození plodu si myslím, že není potřeba mít velké obavy, ale pokud chcete mít jistotu, konzultujte svého gynekologa.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mam pořád jako by zánět nosohltanu...ráno mám povleklý jazyk a když to lžičkou stahuji, tak má to barvičku trochu do hněda. Taky mám pořád ucpaný nos a zahleněnost kterou cítím, že mě stéká zadní stranou z nosu. Kapky se prý můžou používat jen týden a když to trvá déle, tak co s tím. Jsem po antibiotikách na zánět průdušek, tak bych nerada měla další. Zkouším kloktat šalvěj a proplachovat dutiny kapkami ze slanné vody. Co byste mi ještě doporučila. Beru také lactobacil a echinaci na imunitu. Děkuji..Monika (Monuskaaaaaaaa)
Foto
Dobrý den, můžete vyzkoušet spreje s mořskou vodou nebo volně prodejný antibiotický sprej s účinnou látkou fusafungin (Bioparox), který působí pouze lokálně na sliznici, nevstřebává se celkově, má mírný protizánětlivý účinek a též působí proti bolesti. Snižuje také pravděpodobnost nasednutí druhotné bakteriální infekce. Pokud však budou obtíže trvat vyhledejte ORL lékaře, aby se vyloučila jiná příčina obtíží.
Souhlasíte, že chřipka je také o hygieně a ohleduplnosti k ostatním?? Já osobně sázím na čerstvý zázvor, med a citron - z toho čaj. Zatím se pár let držím. A myslíte si, že očkování proti chřipce ji nevyvolá?? Děkuji.(Jana Bachurská)
Foto
Dobrý den, nelze než souhlasit. Očkování proti chřipce ji určitě nevyvolá. Naopak významně snižuje pravděpodobnost, že onemocníte.
Dvouleté dceři už pátý den neklesají horečky. Podle dětské lékařky je to v pořádku. Jak dlouho mohou vysoké teploty při chřipce trvat? (Lilis)
Foto
Dobrý den, chřipka obvykle trvá 5-7dní. U malých dětí může být průběh delší. Pakliže ale trvají vysoké horečky (nad 38,5C) měli byste vyhledat lékaře aby dceru zkontroloval.
Dobry den jak se mam ochranit pred chripkou dekuju (Minion)
Foto
Dobrý den, jednou z možností je očkování, na které je ale nyní již pozdě. V současné době je vhodné vyhýbat se přeplněným prostorám jako jsou supermarkety, MHD, kina a divadla, samozřejmostí je mýt si ruce a dodržovat základní hygienické zásady. Vhodný je též dostatek vitaminů, otužování a přiměřené sportování.
Dobry den, dcera prisla ze skily s bolesti hlavy, ma teplitu 38. Co mam udelat, abych zmirnila prubeh chripky?(Marie)
Foto
Dobrý den, teplota sama o sobě neznamená chřipku. Pokud má dcera teplotu dejte jí lék s paracetamolem (dle věku sirup nebo tabletu), dávkování dle příbalového letáku. Pokud se stav nezlepší během 24-48 hodin, nebo dojde ke zhoršování obtíží vyhledejte vyšeho praktického lékaře.
Dobry den. Od pondeli jsem vyrizena, vse me boli, cele telo, v noci nemuzu spat. V utery jsem mela az39.2teplotu,ktera uz klesla. Vcera jsem mela i prujem, nechutna mi jist, je mi tak divne od zaludku, mam pachut v puse. Boli hlava, bolesti od zad postupuji smerem dolu. Dnes me strasne boli nohy.Jinak kaslu, huhnam po ryme, kterou nemam. Doktor mi nic nedal, at si pty udelam protilatky. Uzivam jen ipobrufen a surgam, to mam na artritidu patere, kterou mi ted zjistily. Mam to chripku nebo ne? Dekuji za odpoved. (Breznicka Gabriela)
Foto
Dobrý den, chřipka obvykle netrvá déle než 5-7 dní, pokud obtíže trvají a neustupují melě byste vyhledat lékaře, který pravděpodobně provede vyšetření k potvrzení či vyvrácení diagnozy chřipky.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ne ohledně chřipky,ale synovi se na špičce nosu uvnitř vždy tak jednou za dva týdny udělají boulicky a zvenku nosu má červené fleky.Paní doktorka říká, že to nic není,abych mu to mazala framykoinovou mastí. Jen je mi divné,proč se mu to objevuje tak často.Hodně ho to bolí.Děkuji Vám za odpověď.(Samik)
Foto
Dobrý den, bez vyšetření syna s k diagnoze nedokáži vyjádřit. V případě opakování obtíží vyhledejte ORL specialistu.
Dobry den,před dvěma dny se mi podařilo spolknout horkou bramboru a v krku me to pak bolelo při polykani. Další den uz to bylo lepsi ale mam na mandli bily povlak. V krku me neboli a polykam normálně. Mandle rude nemam. Co s tím?(gaba)
Foto
Dobrý den, vydržte jeden až dva dny, pokud bude bolest ustupovat není nutné ošetření u lékaře. Můžete vyzkoušet kloktat Jox nebo sprej Bioparox na zklidnění zánětu. Pokud obtíže neustoupí do 48 hodin nebo se budou zhoršovat je nutná kontrola u lékaře.
Dobry den, trapi me neustale se vracejici chrapteni. V lednu mi lekar (MUDr.Ovisek z Brna) rekl, ze mam prechozenych nekolik laryngitid, cehoz si nejsem vedoma. A od vcerejska opet chraptim, ale nemam ani rymu, ani zadny jiny zdravotni problem. Omezuje me to, co s tim, prosim??? Dekuji za odpoved.(***Marketa***)
Foto
Dobrý den, opakované laryngitidy jsou u některý pacientů poměrně časté, na rozdíl od jiných, kteří trpívají spíše na bolesti v krku. V případě opakovaného chrapotu je vhodné zvýšit příjem tekutin, vitaminů, vyhýbat se kouření, klimatizaovaným prostorům, a rychlým přechodům teplot. Z léků můžete vyzkoušet Bioparox (volně prodejný) jež působí proti otoku, bolesti i mírně protizánětlivě. Nicméně v případě trvajících obtíží je nutné navštívit lékaře k vlyoučení závžnějších příčin chrapotu.