Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ženy si za znásilnění můžou samy, myslí si až půlka Čechů. Co na to Evropa?

Autor: Mii - 
3. prosince 2016
19:08

Byla žena v době znásilnění opilá? Měla na sobě vyzývavé oblečení? Pak si za to, že ji někdo znásilnil, dost možná může sama. V České republice si to myslí téměř polovina obyvatel. Vyplývá to z nedávného průzkumu Evropské komise na téma násilí založeného na pohlaví.

Procento lidí, kteří si myslí, že pohlavní styk bez svolení je v určitých případech odůvodnitelný, je vyšší v zemích střední a východní Evropy. Nejvíce s tím souhlasí lidé v Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku a České republice, přesvědčená je o tom dokonce skoro polovina lidí. V západní Evropě je přitom procento mnohem menší. Celoevropský průměr je 27 % lidí.

Z hlediska rozdělení na muže a ženy se k názoru odůvodnitelného znásilnění přikláněli spíše muži. V Evropě s tím souhlasí 27 % mužů, žen 20 %. Průzkum proběhl v červnu 2016 a zúčastnilo se jej celkem 30 tisíc lidí ze všech zemí Evropské unie.

Členské země potřebují osvětu

Autoři studie chtěli jejím prostřednictvím zejména vyzvat k větší ochraně žen před sexuálními útoky. „V Evropské unii je stále ještě několik států, kde je třeba v tomto ohledu obyvatele více informovat a vzdělávat. Hlavně je třeba vyvrátit názor, že ženy znásilnění samy provokují, nebo že jeho důsledky zveličují,“ stojí ve studii. Konkrétně autoři jmenují Maltu, Kypr, Litvu a Estonsko jako země, kde je třeba nejvíce osvěty.

Všechny země se nicméně shodují, že domácí násilí na ženách není přijatelné a měly by jej řešit úřady. Shodují se také, že nejpravděpodobnější místo, kde k násilí dojde, je právě domov.

Sexuální násilí páchané uprchlíky 

Studie Evropské komise přichází ve chvíli, kdy na kontinentu vzrůstají obavy ze sexuálního násilí vykonávaného na ženách uprchlíky a imigranty. V Německu událost z loňského Silvestra vyústila ve striktní pravidlo, že jakýkoli zločin tohoto typu znamená deportaci. Řada zemí také pro uprchlíky připravila speciální kurzy, kde je učí, že sexuální násilí na ženách není v pořádku.

Studie nicméně ukazuje, že problém s nahlížením na sexuální násilí se netýká jen imigrantů. V Německu si myslí, že znásilnění je v určitých případech v pořádku, celkem 27 % obyvatel. Toto číslo se shoduje s celoevropským průměrem.

lesnismes ( 4. prosince 2016 00:32 )

Spise by se hodilo napsat ze pulka stada nemysli vubec a zbytek prostituek a prostitutu jenom zadkem ,coz je dostatecne vysvetlujici fakt celkoveho upadku ceska.

w.mojko ( 3. prosince 2016 20:49 )

to si može mysliet len zaostaly debil...normalny muž vie, že nie znamena nie...a vie krotit svoje pudy. Ani zvieraci samci nevynucuju pohlavny styk bez zvolenia jeho objektu

jidrab ( 3. prosince 2016 20:25 )

Další polínko do multikulti. Tak že muslimové ženy neznásilnují ale vy kluci Evropští. Že se nestydíte hanba vám, vezměte si příklad z muslimů. Ti nejdřív povídají ,nabídnou ochranu před těmi Evropskými zvrhlíky a následně jim slušně naznačí že jsou bohužel nevhodně oblečené a že jsou to asi děvky tak že nekacat a lehat. Poučení autora pod anonimním označením Mii... Holky nechcete li být zprzněné tak hoďte na sebe burku, nebo hidžáb.

nyxx ( 3. prosince 2016 20:14 )

Tak ty jsi vážně mimoň. Chlapi se neovládnou? To se pak chovají jako primitivní dobytek a i kdyby ženy chodily nahé, tak civilizovaný chlap něco takového nikdy neudělá. Tohle dělají jen primitivové a nechápu, jak se jich můžeš zastávat. Takže se ani nedivím té statistice, když jsou u nás taková paka!

naidka ( 3. prosince 2016 20:05 )

Sluníčkáři typu Žilkové.

Zobrazit celou diskusi