Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

200 tisíc měsíčně bez práce? Füle už pro EU nepracuje, platí ho ale dál

Autor: David Budai - 
10. listopadu 2016
06:01

Celkem 16 bývalých eurokomisařů, kteří působili v Evropské komisi do roku 2014, stále pobírá štědré odstupné, které činí až 65 procent jejich předchozího platu. Platí to i pro českého zástupce Štefana Füleho, který bere nejméně 225 tisíc korun měsíčně, přestože už pracuje jako diplomat na ministerstvu zahraničí. Nárok na tříleté odstupné mají všichni eurokomisaři, třebaže byli ve funkci jen pár měsíců. Od letošního roku se však pravidla výrazně zpřísnila.

Pravidla Evropské komise hovoří jasně: každý komisař má vedle vysokého platu, řady příspěvků a štědrých důchodů nárok také na odstupné ve výši 40 až 65 procent platu, které je vypláceno po dobu 3 let, nezávisle na tom, jestli si najde nové zaměstnání. Podmínka je jediná: součet nové mzdy a odchodného nesmí přesáhnout výši mzdy, kterou pobíral ve funkci.

Měsíční mzda řadového komisaře činí 20 832 euro (564 tisíc korun), takže odchodné se podle doby působení ve funkci pohybuje mezi 8 332 až 13 540 euro (225 až 366 tisíc korun). Cílem těchto plateb je především to, aby se zabránilo konfliktu a střetu zájmu, který by eurokomisaři ve svém budoucím zaměstnání mohli mít. Dostávají se totiž k velmi citlivým informacím a kontaktům, které by mohli snadno „zneužít“ ve prospěch nového zaměstnavatele. Existují proto omezení v tom, kde po určitou dobu po skončení funkce mohou pracovat.

„Specifický kodex chování se vztahuje na komisaře nejen při výkonu jejich práce, ale i po skončení pracovního poměru,“ řekl Blesk.cz Štefan Füle, který funkci komisaře zastával od února 2010 do října 2014. O jaký kodex jde? V době svého působení coby komisař například nesměl přijímat dary nad 150 euro, měl povinnost informovat o všech svých schůzkách a v prohlášení musel zveřejnit svůj majetek.

Pracuje pro Česko, odchodné zůstalo

Právě Füle tak v současné době stále pobírá nejméně 225 tisíc korun měsíčně a ještě další rok bude. A to přesto, že už od minulého roku pracuje jako diplomat na ministerstvu zahraničí, a to jako zmocněnec pro OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) a západní Balkán. Zde je zařazen ve 14. platové třídě, takže se jeho plat pohybuje mezi 20 až 30 tisíci korunami. Má proto nárok i na plné odchodné z Evropské komise.

„Považuji za správné, že existuje řada striktních nařízení a opatření, které brání tomu, aby takto nabyté zkušenosti byly zneužívány ať již samotnými bývalými komisaři, nebo jejich potenciálními zaměstnavateli. Odchodné je logickým doplněním tohoto sytému,“ komentoval pro Blesk.cz situaci Füle.

Podobně jako on pobírá stále odchodné dalších 15 bývalých eurokomisařů. Na základě vyjádření Komise o tom informoval německý deník Die Zeit. Mezi nimi jsou také Jacek Dominik a Ferdinando Nelli Feroci, kteří byli ve funkci jen 3,5 měsíce. Umožňovala to totiž dřívější pravidla, která se stanovují na základě společného rozhodnutí členských států EU.

Noví komisaři budou brát méně

Pravidla však od letošního roku výrazně zpřísnila a měl na tom podíl i tým, jehož byl Füle součástí. Aby měl bývalý eurokomisař na odchodné vůbec nárok, musí ve funkci odpracovat alespoň 6 měsíců. Maximální délka pobírání odchodného se zároveň snížila ze tří na dva roky. Nově také budou exkomisaři peníze pobírat jen po takovou dobu, co byli v Komisi (pokud tedy pracovali 12 měsíců jako eurokomisař, mají nárok na 12měsíční odchodné).

Je však nutno připočíst také štědrý důchod, který činí 4,275 procenta za každý rok ve funkci. Pětileté působení v Komisi tedy vynese 4452 euro (120 tisíc korun) měsíčně, které se pobírá po dosažení 65 let.

O tom, jak vypadá práce eurokomisaře, hovořila ve studiu Blesk.cz také současná komisařka Věra Jourová:

Video  „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sores ( 10. listopadu 2016 10:00 )

 Tohle je umění, nemakat a vydělávat!! To ví i malé dítě, že zkorumpovaná vláda jsou ti nejbohatší včetně v šoubyznysu! I česká vláda je těžce zkorumpovaná a češi stejně nevyrazí do ulic jako teď američané co jsou nespokojení s volbou prezidenta. Češi umí perfektně stát v předklonu.

santikxauz ( 10. listopadu 2016 06:48 )

Měli by brát průměrnou mzdu státu,odkud tam jsou vysláni,aspoň by se snažili prosadit něco i pro lidi.

Zobrazit celou diskusi