Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Milku s oříšky teď nejezte. Výrobce ji stahuje kvůli nebezpečné látce

Výrobce stahuje z trhu Milku s oříšky.
Výrobce stahuje z trhu Milku s oříšky.  (Autor: Mondelez)
Autor: ČTK, ula - 
29. listopadu 2016
16:40

Výrobce cukrovinek firma Mondeléz International stahuje na českém a slovenském trhu stogramové balení čokolády Milka s drcenými lískovými oříšky. V jednom druhu se totiž objevila podle tiskové zprávy firmy „zásaditá látka v pevném skupenství“.

Lidé, kteří si čokoládu koupili, by ji neměli konzumovat. Na zprávu společnosti upozornila na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která upozornila, že výrobek může být zdravotně závadný.

„V produktu byla nalezena zásaditá látka v pevném skupenství. Podle oznámení, které jsme dostali, její přítomnost v produktu ohlásil jeden spotřebitel. Žádné další nálezy se neobjevily. Pokud čokoládu s uvedeným datem spotřeby a číslem šarže spotřebitelé doma mají, neměli by ji konzumovat, ale vrátit,“ řekl Blesk.cz mediální zástupce Mondeléz Pavel Orálek a dodal: „Pokud spotřebitelé tuto čokoládu pozřeli a bezprostředně se nic nestalo, pak mohou být klidní a produkt byl v pořádku.“

Čokoládu můžete vrátit

Jde o čokoládu s datem trvanlivosti do 5. května 2017. Podle zprávy výrobce se zjištěná látka ve výrobě nepoužívá. „Společnost si je vědoma závažnosti celého incidentu, který vyšetřuje od chvíle, kdy se o něm dozvěděla. Podniká bezprostředně kroky, aby se zabránilo jakémukoliv případnému ohrožení spotřebitelů,“ uvedl výrobce v tiskové zprávě. Zákazníci mohou čokoládu vrátit v obchodě, kde ji koupili.

Mondeléz je společnost s dceřinými firmami v ČR i na Slovensku a působí ve 165 zemích světa. Vyrábí různé druhy cukrovinek, na českém a slovenském trhu patří mezi její značky sušenky BeBe, Brumík, Fidorka či Zlaté oplatky. Loni se její jméno objevilo v souvislosti s kauzou přesunu výroby piškotů Opavia do Polska.

buban ( 29. listopadu 2016 19:47 )

Po Plesku a jeho pisálcích, kteří mají problém jednak s češtinou, druhak s nezávislým sledováním současné politické scény v Česku, byste toho chtěla moc. A "kníže"? Radši nekomentovat.

Desterz ( 29. listopadu 2016 18:21 )

Tahle definice by se s klidem dala přilepit na drtivou většinu toho, co se nalézá v regálech se sladkostmi. Kdeco je narvané příchutěmi (chemickými, pochopitelně), místo čokolády je hnědá hmota (už raději ani nepíšou cukrářská), místo medu či cukru syntetická sladidla, kypřící přísady a plnidla (aby toho opticky vypadalo víc), také konzervanty (aby to neshnilo už v obalu), kyseliny a regulátory kyselosti, bambucké máslo (to se mimochodem dává třeba do krémů na mazání tvrdé kůže na nohou), a tak dále, děkuji pěkně. To si raději upeču marokánky sám doma, než chroupat ty ohavné lepkavé v kdovíčemhnědém oblemcané "diskety" z obchodu. Ale, když to lidem z regálu chutná, ať si to užijí dosyta. Proti gustu...

krtek. ( 29. listopadu 2016 17:50 )

no jo, louh je levnejsi nez orisky , testovali novou napln ?

jana95 ( 29. listopadu 2016 17:42 )

Klasika, diskuse se nehodí. Za mě - pokud mi politik nabídne řešení bezpečnosti, tak dostane můj hlas. Bezpečnost je pro mě základ. A bagatelizovat znásilnění dítěte je fakt vopruz hodný zvyklostí monarchy, asi. Blesku - buď frajer a napiš něco o PizzaGate.

buban ( 29. listopadu 2016 17:23 )

Tak pod článkem o "Milce" diskutovat lze (opravdu se nejedná o Frau Merk..), pod článkem, kde kníže potí o nadcházející prezidentské volbě v Rakousku, samozřejmě nee.

Zobrazit celou diskusi