Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Inspektoři, nebo detektivové? Testují DNA česneku. Nemá české kořeny, odhalují

Potraviny na pranýři upozornily na falšovaný česnek.
Potraviny na pranýři upozornily na falšovaný česnek.  (Autor: Potraviny na pranýři)
Autor: bru - 
13. května 2016
11:39

Potravinářská inspekce bojuje proti podvodníkům, co jí síly stačí. Její práce se začíná podobat postupům detektivů z mordparty. Rozdíl? Místo stop vrahů zkoumá DNA česneku. Jen tak je totiž schopná s jistotou říct, že jde o česnek s českými kořeny, a ne třeba o čínský, který je jen navlečen do tuzemského kabátku.

Ostříží zrak inspektorů často dráždí odrůdy česneku. Asi každý kuchař pozná rozdíl v chuti českého a čínského česneku. To, že se jiné odrůdy vydávají za ryze český česnek, dost možná taky souvisí s jeho vyšší cenou. Na podvodné prodejce má ale inspekce páky – česnek kontroluje i pomocí testů DNA.

Právě díky této metodě odhalila inspekce falešný česnek v České Skalici. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila prostřednictvím analýzy DNA prodej česneku s klamavým označením odrůdy,“ napsala inspekce na Potraviny na pranýři.

„Následně byla provedena laboratorní analýza porovnávající vybrané úseky genu odebraného vzorku česneku s úseky genu odrůdy česneku Bjetin. Výsledek rozboru neprokázal genetickou podobnost a tím byla dokázána nepravdivost informace o odrůdě česneku uvedené při prodeji,“ vysvětlují dál inspektoři.

Prodejce Hepnara teď čeká správní řízení o pokutě a inspektoři hodlají v DNA testech pokračovat. „Bjetin je v tuzemsku vyšlechtěná odrůda česneku. SZPI se nadále bude věnovat kontrole pravdivosti údajů o odrůdě a původu při prodeji čerstvého česneku,“ doplnili.

pobus ( 13. května 2016 11:51 )

 Ryze prosím vždycky jen s Y.

Zobrazit celou diskusi