Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masarykova pravnučka stopla zkoumání jeho DNA. Otec prezidenta zůstane nejistý

Jan Masaryk (†61) se svým otcem TGM
Jan Masaryk (†61) se svým otcem TGM  (Autor: Foto ČTK, film Masaryk, archiv Blesku)
Autor: zst - 
2. února 2017
14:25

Pravnučka „tatíčka“ Masaryka Charlotta Kotíková (76) zablokovala pátrání po tom, kdo byl prezidentovým skutečným otcem. Kolem této skutečnosti se totiž objevují pochybnosti, existuje totiž teorie, že to mohl být dokonce císař František Josef I. Podle Kotíkové je to ale neuctivé k Masarykovi i celému národu. Informovaly o tom Lidové noviny a Reflex.

Kdo byl skutečným otcem prvního československého prezidenta? Byl to pologramotný kočí Josef Masárik? Na tuto otázku zřejmě jen tak odpověď nikdo nedostane. Masarykova pravnučka totiž stopla zkoumání jeho DNA. Snahy dokumentaristy Davida Vondráčka, který výzkum plánoval, jsou proto marné.

Dohady o Masarykově původu se objevily už na přelomu 19. a 20. století v souvislosti s hilsneriádou. Budoucí prezident se zastal židovského žebráka obviněného z rituální vraždy. Lidé se domnívali, že důvodem bylo, že měl sám židovský původ. Jeho otcem měl být údajně židovský statkář Nathan Redlich. Tato teorie znovu ožila za protektorátu kvůli propagandě.

Pochyby o Masarykově původu ale trvají a opírají se o fakt, že jeho matka Teresie Kropáčková byla v době svatby už dva měsíce těhotná. Navíc byla o deset let starší než Masárik a vyššího postavení než kočí.

Tomáš Masaryk převyšoval své sourozence intelektuálně a nebyl jim ani příliš podobný. Jeho život také provázely různé podivnosti. Když vzal jako student na ředitele brněnského gymnázia před maturitou pohrabáč, protože urazil jeho dívku, byl sice vyloučen. Ale vystudoval nakonec ještě prestižnější školu.

Císařův levoboček?

Podle knihy autora s pseudonymem David Glockner byl Masaryk nemanželským dítětem císaře Františka Josefa I. Vychází z faksimile císařova deníku, kam napsal „Kropaczek erl.“, tedy Kropaczek erledigt (= Kropáčková vyřízeno). Originál ale nikdo neviděl, a poznámka nemusí znamenat to, co si z ní autor knihy vyvodil.

Jasno chtěli udělat dokumentarista David Vondráček a genetik Daniel Vaněk. Shromáždili biologický materiál TGM a jeho syna Jana z prezidentova oblečení, které se nikdy nepralo, a dalších předmětů, kterých se dotýkal Jan Masaryk, jeho syn.

Potvrzení nebo vyvrácení teorie, že bořitel monarchie je ve skutečnosti levoboček Habsburků, zastavila elektronická pošta od Masarykovy pravnučky. V prosinci 2016 napsala Charlotta Kotíková z New Yorku, že zkoumání nepovoluje, protože je neuctivé k Masarykovi a českému národu.

„Chceme se společně s genetikem Danielem Vaňkem sejít s paní Charlottou Kotíkovou, až přijede z USA do Prahy,“ říká David Vondráček. „Navrhneme jí, že pokud bude s výzkumem souhlasit, tak jeho výsledky poskytneme jen jí a ona se rozhodne, zda mají být publikovány,“ dodal.

Hunt ( 2. února 2017 20:10 )

tonny44:Neblbni,v rodném listu máš uvedeného jako fotra neznámého vojína!

babamotorkarka ( 2. února 2017 20:07 )

Bože, co to udělala ta 76 letá Masarykova pravnučka za absurdní krok, když už chlapi nashromáždili DNA ? To je vidět namyšlenou Američanku. Češka či Slovenka by původ předků nechala prověřit. Nebo ji někdo zastrašil, šlechta ze západních mocností ?

velka_0 ( 2. února 2017 20:02 )

Studovali jsme mj. i genetiku. K tomu, aby pí Kotíková stopla prověření původu TGM, ji musela přimět zase nějaká západní či USA lobby parta. Paní Kotíková, my, Češi, Moravané a Slováci, toužíme znát pravdu !

kiwi65 ( 2. února 2017 18:36 )

 A co se toto šaškárnou vyřeší?Není třeba řešit problémy co se nás týkají teď?Že byl Masárik posedlý mocí o tom žádná.Že jako tatíček přihlížel jak se střílelo do dělníků,když chtěli plat za práci kterou odvedli,o tom taky žádná.Nemá cenu se v tom rejpat,už je to pryč.Pokud budem řešit tyto,už teď nepodstatný věci,nikdy se nikam neposunem.

Jirka78 ( 2. února 2017 18:22 )

Já bych se také s tímto typem pseudovědců vůbec nebavil. Taková hovadina. Denně v archivu poslouchám zaručené pohádky "potomků šlechtických rodů", kteří chtějí dohledat rodokmen... back to school...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa