Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otcem Masaryka byl František Josef I.? Teorie o početí prezidenta císařem ožila

Autor: David Glockner, Reflex.cz - 
2. února 2017
11:10

Biologickým otcem Tomáše Garrigua Masaryka byl rakouský císař František Josef I. To je zdánlivě fantastická teorie, znovu otevřená před necelými dvěma lety knihou Císařův prezident. Teď získala v posledních týdnech nový náboj, uvedl v novém vydání časopis Reflex. Z archivů se vynořila osoba, jíž mohl prapodivný trojúhelník císař–kuchařka–prezident vděčit za svou existenci. Emanuel Malý, odvážný a ambiciózní zaměstnanec hodonínské finanční správy.

Emanuel Malý bydlel se svou manželkou Annou, rozenou Dvořákovou, v tzv. Důchodenském domě, který stál v prostoru dnes vymezeném ulicemi Dobrovolského, Legionářů, Očovským řádkem a Komenského. Jako ani ne dvacetiletý mladík začal v roce 1833 pracovat na hodonínském císařském velkostatku coby Amtschreiber, zapisovatel. Postupně se vypracoval až na Rentmeistera, teda šéfa financů v Hodoníně.

Byl to velice ctižádostivý muž. V červnu roku 1849 se Hodonín stal na čas středobodem habsburské monarchie. Mladičký císař František Josef musel totiž rázně skoncovat s povstáním Maďarů. Jenomže sám na to nestačil, a tak si na pomoc pozval ruského cara. Místem, kde se ruské a rakouské intervenční jednotky formovaly, byl právě Hodonín.

Císař musel být samozřejmě v centru dění. Musel se postavit do čela svých oddílů. V prvních červnových dnech opustil Vídeň, kde rázně zamával s vedením armády (vyměnil i ministra války) a přesunul se do Hodonína.

Je mu devatenáct let a je plný divoké energie. A Emanuel Malý, který se jako jeden z hodonínských pánů dostává do blízkosti dvora, využije příležitost. Opatří pověstně vášnivému monarchovi děvče.

Další podrobnosti najdete na webu Reflexu a především v jeho aktuálním tištěném vydání.

Reflex 05/2017 Reflex 05/2017 | Archív

O Masarykovi bude i nový film, který do kin vstoupí 9. března:

salto ( 3. února 2017 09:47 )

Matička tatíčka byla asi rajdička

zednik ( 2. února 2017 12:11 )

Tak přesně tyhle úvahy chce někdo v lidech vzbudit tvrzením, že monarcha byl patrně otec. U tebe se to podařilo.

sores ( 2. února 2017 12:03 )

No ten aby se v hrobě obracel jestli vidí jak je Česko zmršené,zlodějské,korupční a zločinecké!!! neměl usilovat o samostatný stát, dal tomu na pr.del bohužel!! Jsme tak miniaturní že by bývalo lepší zůstat u Rakouska nebo Německa a rozhodně nám bylo lépe. Určitě ty platy a důchody!!!!! Dals tomu na pr.del tatíčku Masaryku.

zednik ( 2. února 2017 11:53 )

Tak už neplatí že otcem byl statkář Redlich u něhož sloužila matka TGM a který ji zajistil ženicha a nemanž.syna pak udržoval na studiích a tento do smrti se pak přátelil s vl. synem statkáře, Josefem? Už neplatí, že celé Kopčany věděly o co go a když tam TGM na sklonku života přijel , tak při uvítání kdosi vykřikl "Celej starej Redlich!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa