Bulharku si na chleba nedávejte. V pomazánce je nebezpečná listérie
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací pomazánky Bulharka – originál z hovězího masa. Jde o výrobek od společnosti Svopex food cz z Paskova na Frýdecko-Místecku s označením data minimální trvanlivosti do 10. prosince. Laboratorní analýza v ní totiž potvrdila přítomnost bakterie listérie, která způsobuje onemocnění listeriózou.
Jde o šarži potraviny Bulharka – originál z hovězího masa, s označením data minimální trvanlivosti do 10. 12. 2016, výrobce: Svopex food cz s.r.o., Papírenská 724, 73921 Paskov.
Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem, kteří by mohli mít vzhledem k době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali.
„Inspekce nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě, dále výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin. Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu,“ uvedl Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Že jsou jeho výrobky a suroviny bez závad, musí výrobce doložit laboratorními rozbory, které si nechá udělat na vlastní náklady. Inspekce s firmou navíc zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nemoc je problémem především pro lidi se sníženou imunitou.
Ty woe, tak tohle bych nejedl ani bez varování inspekce. Ten výrobce je neskutečný prase, nejdřív bych to nechal rok žrát jejich dětem a pak teprv vystavil na trhu. Neskutečný hegeš, blééééé